Image

Skanska i bedrägeriuppgörelse i USA

Juridik Ett av Skanskas dotterbolag har gått med på att betala 19,6 miljoner dollar, nästan 125 miljoner kronor i en uppgörelse rörande att bolaget ska ha begått bedrägeri i ett statligt program under mer än tio år.
Publicerad den 1 April 2011

Det rör sig om att bolaget ska ha kringgått regler som syftar till att främja inhyrning av bolag ägda av minoritetsgrupper och kvinnor.

Skanskas dotterbolag har anlitat Environmental Energy Associates (EEA), på papperet en certifierad underentreprenör, som har utfört rivnings- och miljörelaterade arbeten åt Skanska. Genom att anlita EEA kunde Skanska nå upp till kravet på tio procent inhyrda företag, ägda av kvinnor eller minoritetsgrupper.

Enligt Nyhetsbyrån Direkt, som hänvisar till New York Post, är dock EEA mer eller mindre ett skalbolag. Skanska ska ha överfört personal till EEA:s lönelista. Skanska ska samtidigt ha låtit de anställda använda Skanskas utrustning, eftersom EEA inte hade någon, menar åklagaren. Skanska ska sedan ha fört över pengar till EEA för att kunna betala de anställda.

– Skanska är stolta över att vara ledande i branschen inom mångfald och vi är besvikna över att vi inte följde best practice när vi har använt EEA i vissa projekt. Vi har lärt oss en tuff läxa och vi uppmanar andra i branschen att också lära av detta, säger Richard Cavallaro, vd för Skanska USA Civil, i ett pressmeddelande.

Kostnaderna för uppgörelsen – som gör att inga vidare rättsliga åtgärder kommer att vidtas – har redan tagits av Skanska. De belastade resultatet för det fjärde kvartalet 2010 i Skanska USA Civil och uppgörelsen väntas inte medföra några ytterligare kostnader.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige