Image
Bild: SBB

SBB säljer för 2,8 miljarder i Norge – till rabatt

Transaktioner SBB har sålt två fastigheter till hyresgästen Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg för sammanlagt 2,8 miljarder norska kronor. Försäljningen sker cirka 10 procent under bokfört värde per Q2 2023.
Publicerad den 26 September 2023

Fastigheterna som avyttras är sjukhuset på Ragnar Ströms Veg 10 i Ullensaker som SBB äger till 100 procent och en angränsande utvecklingstomt som SBB idag samäger till 65 procent tillsammans med en lokal fastighetsutvecklare. Fastigheterna har en årlig hyresintäkt om cirka 119 miljoner NOK i 2024 års nivå och ett bedömt driftnetto om 114 miljoner NOK innebärandes en initial avkastning om 4 procent. Försäljningen sker cirka 10 procent under bokfört värde per Q2 2023.

– Våra relationer med våra hyresgäster är en av våra största tillgångar och vi har sagt att vi är öppna för dialoger med såväl privata som offentliga hyresgäster som vill förvärva fastigheter där de själva är hyresgäst, säger Leiv Synnes, vd för SBB.

Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg är idag en av bolagets största hyresgäster och kommer även efter försäljningen vara en betydande hyresgäst. Tillträdet planeras till 29 september och SBB avser att använda nettolikviden om cirka 955 miljoner NOK från transaktionen för att stärka bolagets likviditet och finansiella position.

I och med denna affär har SBB nu signerat alla affärer kopplade till de avsiktsförklaringar som bolaget kommunicerade den 13 juli i år.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Blir ny börs-vd: "Kul och spännande och så klart en utmanande ny dimension"

Bolag Cibus har funnit efterträdaren till Sverker Källgården. Ny vd från mitten av januari blir Christian Fredrixon. För Fastighetssverige berättar styrelseordförande Patrick Gylling varför valet föll på Christian Fredrixon och Fredrixon själv berättar om sin nya roll, och ger sin syn på bolaget och marknaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige