Castellums förvaltningsresultat per aktie uppgick i Q4 till 2,10 kronor (2,02). Hyresintäkterna uppgick till 1 367 Mkr (850) och driftöverskottet till 860 Mkr (550).
Förvaltningsresultatet landade på 573 Mkr (381).
Värdeförändringar på fastigheter under Q4 var 2 020 Mkr (1 019) och på derivat 306 Mkr (163).
Siffror för helåret 2016:
Förvaltningsresultatet uppgick till 2 065 Mkr (1 533), motsvarande 8,80 kronor (8,11) per aktie.
Värdeförändringar på fastigheter uppgick till 4 085 Mkr (1 837) och på derivat till 82 Mkr (216).
Årets resultat efter skatt uppgick till 4 972 Mkr (2 881), motsvarande 21,20 kronor (15,24) per aktie.
Styrelsen föreslår en utdelning om 5,00 kronor (4,25) per aktie, att utbetalas vid två tillfällen med vardera 2,50 kronor.
Vd Henrik Saxborn i vd-ordet:
- Fastighetsvärdena har ökat markant under året. Totalt uppgår värdestegringarna till 4 miljarder kr (17,42 kr per aktie). Bara förvärvet av Norrporten har inneburit värdeökningar om totalt 1,6 miljarder kr. En bra affär, kort sagt. Vi är särskilt glada över att säljarna nu är med som aktieägare och tar del av Castellums fortsatta tillväxt.
- Alla ser inte en ljus framtid för fastighetsaktierna den närmaste tiden. Fastighetsindex har backat ganska ordentligt sedan oron för höjda räntor börjat ta fart under förhösten. Är oron befogad? Jag tycker inte det. De låga räntorna sedan finanskrisen har tjänat som medicin för en sjuk patient. Om räntenivåerna nu sakta börjar normaliseras bör det snarast vara ett tecken på att patienten, världsekonomin, börjar tillfriskna. Det är inte negativt för näringsliv och handel. Tvärt om. För fastighetsbolagen betyder bättre konjunktur höjda räntor, lägre vakanser och högre inflation, vilket driver hyresnivåerna uppåt och som i sin tur normalt bidrar till stigande fastighetsvärden. Visst kan det vara ett tidsglapp mellan dessa olika effekter, men generellt gäller att det som är bra för näringslivet också är bra för de kommersiella fastighetsbolagen.
- Ökade räntekostnader kompenseras på sikt mer än väl av andra positiva eff ekter. I synnerhet för fastighetsbolag med låg fi nansiell risk som Castellum.
- 2017 kommer de omfattande försäljningarna under 2016 på nästan 7 miljarder kr självfallet att dämpa tillväxten i förvaltningsresultatet. De har å andra sidan skapat finansiella resurser för investeringar i egna projekt som ger ett par procentenheters högre yield än vad de avyttrade fastigheterna gav – och även till att dra nytta av förvärv under rätt förutsättningar. Den större delen av Norrportens fastigheter som vi behållit och övriga investeringar kommer bidra till en god tillväxt. Detta i kombination med övriga synergieff ekter och besparingsprogram kommer att innebära att förvaltningsresultatet per aktie fortsätter att växa 2017, om än inte i nivå med vårt långsiktiga mål.
- Under 2018 är jag övertygad om att vi får se de fulla positiva effekterna av Castellums ompositionering. Styrelsens förslag om en utdelning för 2016 på 5,00 kr per aktie, jämfört med 4,25 kr för 2015, visar på en tro på fortsatt långsiktig positiv utveckling för Castellum.
Juridik I september förra året fick Serneke uppdraget att bygga två nya simhallar åt Göteborgs stad. Nu riskerar projekten att försenas. Och det är inte det enda projektet där framtiden är oviss. Fler beställare som drabbats av konsekvenserna efter konkursen försöker nu få kontroll över situationen.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.