Image

Ökande efterfrågan på XXL-lager drivs av detaljhandeln

Bolag Leveranskedjans förändring har påskyndats av näthandelns snabba tillväxt vilket har resulterat i betydligt högre efterfrågan på XXL-lager (+50 000 kvadratmeter). Detta visar en undersökning från CBRE.
Publicerad den 19 November 2013

En rad olika faktorer påverkar omformningen av logistikkedjorna, så som fler produktserier, komplexare beställningar, kunders krav på kortare leveranstider och behovet av flexibilitet för att kunna hantera sviktande efterfrågan. Detta gäller speciellt leveranskedjor som är kopplade till näthandeln. Efterfrågan på större lagerutrymmen visar också på en ökad insikt om att leveranskedjor, om de hanteras effektivt, är en strategisk tillgång som kan öka lönsamheten både för detaljhandlarna och andra aktörer, menar CBRE.

Dessa drivkrafter har gjort att den totala XXL-lagerytan i Europa under de senaste 18 månaderna har ökat till över 4 miljoner kvadratmeter. Detta motsvarar cirka 14 procent av den totala industriella marknaden jämfört med 5–6 procent år 2010–2011.

Under 2012 ökade produktionen av XXL-lager på de stora europeiska marknaderna till över 2,5 miljoner kvadratmeter. Denna trend har fortsatt under första halvåret 2013. 2010 och 2011 låg siffran på 1-1,5 miljoner kvadratmeter. XXL-lagren står för en växande andel av den totala nyuthyrningen i Europa, med Storbritannien, Frankrike och Tyskland i topp, skriver CBRE.

Amaury Gariel, chef på EMEA Industrial & Logistics på CBRE, säger:
- Vi märker utan tvekan av en ökad efterfrågan på XXL-lager till följd av förändringar i leveranskedjan och en sammanslagning av verksamheter till färre och större centraliserade nav. Dessa logistiknav försörjer stora områden i glesbygden mer kostnadseffektivt än vad som förmodligen vore möjligt med traditionella nätverk.

- Näthandeln fortsätter att utgöra en stark drivkraft för logistikverksamheten, och dess framtida tillväxt kommer att innebära stora utmaningar och möjligheter för nätverken. Den här förändringen kommer att kräva mer specialiserade plattformar som klarar en ständigt växande efterfrågan på mer kostnadseffektiva leveranslösningar.

Tillväxten inom näthandeln – och det behov av ökad kapacitet som den medför, det ökade antalet kombinationsmöjligheter för beställning och expediering samt effektivare inventering – resulterar i större efterfrågan på stora lager. Detaljhandelssektorn, inklusive näthandeln, stod mellan 2010 och 2013 för mer än två tredjedelar av användandet av XXL-lagerytor. Sådana stora enheter möjliggör även bättre informationshantering, närmare kontakter med kundkretsen, och de ger detaljhandlarna en unik förståelse för kundernas köpbeteende.

Tredjepartslogistikföretag (3PL) stod också för en betydande del av användandet av XXL-lagerytor (22?procent) under samma tidsperiod. Eftersom 3PL-företag normalt arbetar åt en eller flera avtalskunder ligger siffran för hur stor del av den totala efterfrågan som detaljhandlarna står för förmodligen i underkant.

Sektorn lockar även investerare. XXL-lagren har sedan början av 2012 stått för nästan 20 procent av den europeiska investeringsmarknaden för industrifastigheter, med Storbritannien, Frankrike och Tyskland återigen i topp. Efterfrågan på investeringar i större lager ökar även kraftigt i Asien, Stillahavsområdet, Nord- och Sydamerika, där det finns starka indikationer på att stora pensionsfonder, statliga investeringsfonder och andra institutionella investerare ser den här typen av tillgångar som en möjlighet att investera stora summor som annars skulle involvera flera förvärv.

Aktiviteten visar att investerare i stor utsträckning känner av den strukturella förändring som innebär att både aktörerna i försörjningskedjan och detaljhandlarna nu riktar in sig på större lager. Det visar också att den riskpremie som vissa investerare använder för att återspegla likviditeten och risken med återuthyrning med tiden kan komma att sänkas.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De investerade mest i det egna beståndet under 2023

Lista Fastighetssverige listar nu vilka noterade bolag som investerade mest i sina fastigheter under föregående år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige