Image

Nynäshamnsbostäder ska sälja 130 lägenheter

AFFäRER Nynärhamnsbostäder har beslutat att nyproducera uppemot 125 lägenheter. För att finansiera dessa ska man sälja cirka 130 lägenheter. Syftet är att föryngra beståndet.
Publicerad den 25 Mars 2010

Avsikten är att erbjuda fastigheter till försäljning där det finns ett intresse från både bolaget att sälja och bland hyresgästerna att köpa. Bolagets fokus vid försäljningen är att i första hand sälja äldre fastigheter med låg lönsamhet. Det behöver inte innebära att de är tyngda av omfattande underhållsåtgärder, det kan även bero på låga hyresnivåer.

Det kan bli aktuellt med både ombildningar till bostadsrätt eller att man köper ut sin bostad med äganderätt. Syftet med försäljningarna är att skapa ett ekonomiskt utrymme för nyproduktion och därigenom föryngra fastighetsbeståndet. På detta vis kan Nynäshamnsbostäder på ett bättre sätt klara av de underhållet för de kvarvarande fastigheterna och i enlighet med ägardirektiven på ett aktivt sätt delta i utvecklingen av Nynäshamn.

- Det slutgiltiga valet av vilka fastigheter som ska erbjudas till försäljning beslutas av bolaget. Det är beroende på intresset från hyresgästerna och det förväntade ekonomiska resultatet vid en eventuell försäljning, säger Nynäshamnsbostäders vd Chris Österlund.

Den nya affärsplanen för AB Nynäshamnsbostäder slår fast affärsmässiga principer för fastighetsförvaltningen och tydliga mål för driften av verksamheten. Energiförbrukningen ska minska och lönsamheten ska öka under de kommande fem åren. Företagets hyresgäster ska vara nöjdare än genomsnittet i landet med sitt boende och vårt medarbetareindex ska ligga kvar på dagens goda nivå. Fastighetsbeståndet som enligt statistiken för 2008 hade ett värdeår 1966, tillhör en av de äldsta inom allmännyttan i landet med den näst lägsta hyresnivån i Stockholms län. Ã…lderstigna fastigheter är en utmaning inom hela allmännyttan och ett stort åtagande för Nynäshamnsbostäder som fastighetsägare.

För att klara av att förvalta Nynäshamnsbostäders fastigheter på bästa sätt och även kunna ta en aktiv del i arbetet med att utveckla Nynäshamn och kunna erbjuda bostäder med hyresrätt, är det viktigt att bolaget långsiktigt kan uppvisa lönsamhet i verksamheten.

- Med en oförändrad fastighetsportfölj, kommer bolagets förmåga att underhålla fastigheterna på längre sikt till slut att bli en omöjlig uppgift. Det kommer inte heller att finnas något ekonomiskt utrymme att bygga nya bostäder med hyresrätt. De senaste årens nyproduktion inom bolaget, med omfattande nedskrivningar, visar hur snäva marginalerna för nyproduktion av hyresrätter är. Byggandet av nya hyresrätter under 2009 hade inte varit möjlig utan försäljning av fasigheten Diskusen 2007, säger Chris Österlund.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tandläkaren tar amerikanska burgarkedjan till Sverige: "Fastighetsägare kommer kräva att vi kommer"

Handel Den hajpade amerikanska hamburgerkedjan Five Guys kommer till Sverige i höst – och det gör den med hjälp av en svensk tandläkare. Noel Abdayem är serieentreprenören som står bakom NCPA Capital som har fått masterfranchise-rättigheterna för hamburgerkedjan – målet är minst 20 restauranger på fem år varav hälften i Sverige. För Fastighetssverige berättar han om varför han ger sig in i restaurangbranschen, hans långa kärlek till den amerikanska kedjan och risken han tar i att etablera ännu en hamburgerkedja på en redan överhettad marknad.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige