Image

NCC bygger vårdboende i Uppsala

BYGG NCC bygger ett nytt boende för äldre och dementa i Svartbäcken i Uppsala. Huset byggs på ett av Uppsalas äldre sjukhusområde och anpassas till den historiska bebyggelsen runtom. Beställaren är Uppsalahem AB och bygget genomförs med samarbetsformen partnering. Ordern är värd cirka 60 miljoner kronor.
Publicerad den 3 December 2008

Äldreboendet Västergården vid Fyrisån i Svartbäcken revs i våras eftersom huset var i så dåligt skick. Nu bygger NCC ett nytt omsorgsboende i tre våningar med 50 lägenheter och samlingslokaler. I oktober 2009 beräknas lägenheterna vara klara för inflyttning.

Huset byggs på ett 200 år gammalt sjukhusområde. Den nya byggnadens placering och höjd följer särskilda planbestämmelser för att ta hänsyn till omgivande kulturmiljö och till det tidigare huset som byggdes på 1930-talet och ritades av stadsarkitekt Gunnar Leche.

– Precis som det gamla huset får byggnaden en ljus putsad fasad och placeras på samma ställe för att bilda en gård med övriga hus. Nytt är att huset får en utbyggnad i vinkel och att det blir något högre än det tidigare, säger Anders Juremalm på Uppsalahem AB.

Arbetet, som påbörjades i september sker nära ett bostadsområde och innebär vissa störningar.

– Arbetsplatsen är belägen mitt inne i ett befintligt bostadsområde vilket ställer särskilda krav på hur vi genomför projektet, säger affärschef Mikael Vikholm på NCC.

Västergården är det fjärde partneringprojektet som NCC genomför med Uppsalahem. Även Olli och Dunge Arkitekter AB deltar i detta samarbete. Partnering är en strukturerad samarbetsform där byggherren, konsulterna och entreprenörerna gemensamt löser en bygguppgift. Metoden baseras på ett öppet och förtroendefullt samarbete där allas yrkeskunskaper kompletterar varandra genom projektets alla skeden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige