Image

Markanvisningstävling om miljöspetsområden i Stockholm

Bygg/Arkitektur Området Snösätra i Rågsved är först ut bland Stockholms stads miljöspetsområden. Nu genomför staden en markanvisningstävling för området, där hållbarhetskrav går före pris.
Publicerad den 5 Mars 2014
Joakim Larsson (M). Bild: Peter Knutson.
Joakim Larsson (M).

Miljöspets handlar om att bygga hållbara bostäder med höga krav på byggmaterial, energieffektivitet och utifrån ett livscykelperspektiv. Den byggherre som kan visa en bärande idé och övertygande innovationer beträffande projektet som helhet, i stället för högsta pris, vinner markanvisningstävlingen.

Rågsved har fokus på urban odling med miljökriterierna:
# Förutsättningar för självförsörjning genom odling.
# Lång odlingssäsong genom drift i växthus med lokalproducerad, förnybar energi.
# Vattensnål odling; vid bevattning bör användningen av regnvatten optimeras.
# Frukt och grönsaker kan långtidsförvaras.
# Kretsloppslösning, det vill säga minimal tillförsel av växtnäring.

- Sverige är världsledande i arbetet med att bygga hållbara städer och det ska vi slå vakt om. Tävlingen är ett sätt för Stockholms stad att sporra marknaden att visa framfötterna och driva på den utvecklingen ytterligare, säger Joakim Larsson (M), ytterstadsborgarråd och ordförande i exploateringsnämnden.

- Stockholm ska byggas och utvecklas utefter de krav som stockholmarna ställer på en modern storstad. Vi behöver bostäder av alla olika slag, storlekar och i alla miljöer som Stockholm kan erbjuda – från dynamisk kvartersstad till lummiga ytterstadsområden, säger Joakim Larsson.

Markanvisningstävlingen med hållbarhetskrav har Norra Djurgårdsstadens miljökrav som grund, men är anpassade till mindre projekt i ytterstaden. Tävlingen för Rågsved pågår 3 mars till 4 maj. Därefter kommer en tävling genomföras för ett område i Nockebyhov, Bromma under våren.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige