Image

Link arkitektur bakom Umevas miljöpris

ARKITEKTUR Umeå Kommuns miljöpris går i år till Umeå Vatten och Avlopps (Umevas) nya kontor på Ön i Umeå. Link arkitektur står bakom såväl inredning som utformning av den byggnad som nu belönas för sina miljöegenskaper och smarta tekniska lösningar. Tekniskt ansvariga har Link arkitekturs partner WSP Sverige varit.
Publicerad den 22 December 2009

- Miljö och flexibilitet har varit ledord under hela projektet och detta pris är verkligen ett bevis för att Umeva och Link arkitektur lyckats med projektet, säger Klara Brunnström, ansvarig inredningsarkitekt från Link arkitektur.

- Vi anser att detta är ett av norra Europas modernaste kontorshus när det gäller just miljö, och det är mycket glädjande att kommunen belönar detta.

I kommunens motivering till priset står att Umeva tilldelas priset för ett medvetet miljöarbete och inriktning på långsiktigt hållbart tänkande vad gäller utformningen av det nya kontoret på Ön. Umeva har visat att det i praktiken går att bygga effektivt, ekonomiskt och miljösmart. Uppvärmningen av huset sker genom restvärme från avloppsreningsverket och intagsluften kyls på naturlig väg via mark.

Smarta lösningar för belysning, ventilation och datorer bidrar till att minska energibehovet ytterligare. De räknar med att förbruka ungefär hälften så mycket energi som ett konventionellt kontor.

Flexibilitet och miljöhänsyn återspeglas i inredningen med bland annat väl genomtänkta lösningar för att möta skiftande behov över tid och där en stor del av inredningen är tillverkad av återvinningsbara material och är Svanenmärkta.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige