Image
Kungliga operan i Stockholm kommer att stängas för renovering.
Kungliga operan i Stockholm kommer att stängas för renovering. Bild: Melker Dahlstrand

Kungliga Operan måste stängas för akut renovering

Bygg/Arkitektur Efter en snabb process har Statens fastighetsverk (SFV) idag lämnat över ett nytt förslag om renovering av operabyggnaden i Stockholm till regeringen. – Byggnaden är i ett undermåligt skick och kommer att stängas från och med den 1 juli 2026. Vi har ingen tid att förlora, säger Max Elger, generaldirektör för Statens fastighetsverk.
Publicerad den 22 April 2024

Förstudien svarar på det uppdrag som SFV fick från regeringen i juni 2023 om att redovisa förutsättningar för nödvändiga renoveringar av operabyggnaden. Huset ska, inom vissa ramar, anpassas för att fungera för hyresgästernas verksamheter under lång tid. Till exempel får byggnadsvolymen öka endast i ringa omfattning.

– Vårt förslag innebär en omfattande renovering av operabyggnaden, säger Max Elger. När den är genomförd kommer vi att ha en varsamt uppdaterad, anrik nationalscen för opera och balett, i allra bästa skick.

Kostnaden beräknas uppgå till 3,1 miljarder kronor när allt är klart och evakueringstiden för Operan kommer att vara upp emot fem år.

Tidplanen förutsätter att regeringen fattar beslut före sommaren. Om det inte sker kan evakueringstiden bli längre än så. Stängningen behöver nämligen genomföras oavsett om en renovering beslutas eller inte.


FAKTA OM OPERABYGGNADEN

• Uppfördes 1892–1898

• Över tusen rum fördelat på tolv våningsplan

• Fyrtiotusen kvadratmeter bruttoarea

• Tio kilometer rör och avloppsledningar

• Fler än hundra ventilationsaggregat

• Över sexhundra personer räknar operabyggnaden som sin arbetsplats

• En kvarts miljon besökare årligen

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige