Image
Klimatfastigheter säkrar 250 miljoner via Rison Capital. Martin Wikman är vd på Klimatfastigheter.
Klimatfastigheter säkrar 250 miljoner via Rison Capital. Martin Wikman är vd på Klimatfastigheter. Bild: Istock/Klimatfastigheter

Klimatfastigheter säkrar 250 miljoner via Rison Capital

Bolag Klimatfastigheter bygger vidare på sitt one-stop shop-erbjudande för projekt inom energieffektivisering i fastigheter och industri. Det senaste steget är ett partnerskap med Rison Capital. Överenskommelsen innebär att Rison i ett första steg nu avsatt 250 miljoner kronor för investeringar hos Klimatfastigheters kunder.
Publicerad den 25 Juni 2024

Klimatfastigheter jobbar med att utveckla den typ av energieffektiviseringsprojekt som Rison Capital investerar i. Exempelvis ventilations- och värmesystem, laddinfrastruktur, tilläggsisolering, LED-belysning, styrsystem, solenergi, energilagring och värmeåtervinning hos tillverkande företag, fastighetsägare och offentlig verksamhet.

Responsen från Klimatfastigheters kunder är genomgående att man tydligt ser behovet och värdet av större projekt inom energieffektivisering och vill göra mer både av klimat- och kostnadsskäl. Orsaken till att många projekt skjuts på framtiden eller helt faller bort handlar om att man av olika anledningar har svårt att lösa finansieringsfrågan.

Utmaningen handlar inte i första hand om att projekten har ekonomiskt dåliga villkor. Tvärtom visar kalkylerna för energieffektivisering ofta på goda affärer. Det handlar istället om att de bedöms ligga utanför kärnverksamheten vilket gör det i princip omöjligt för företagen att motivera större investeringar på området.
– Vårt partnerskap med Rison Capital löser finansieringsfrågan som ofta är vad projekten inom energieffektivisering faller på. Avtalet innebär att vi nu kan erbjuda våra kunder exakt samma lösningar som tidigare med den viktiga skillnaden att principbeslutet om att investera i projektet redan är på plats. Det gör att våra kunder dels helt slipper göra någon egen investering och dels kan spara pengar från dag ett, säger Martin Wikman, vd på Klimatfastigheter.

Rison Capital företräder långsiktigt institutionellt kapital med tydlig inriktning på investeringar i energieffektivisering.
– Vårt avtal ger Klimatfastigheter möjligheten att möta marknadens behov av energieffektivisering med en lösning som kan skala upp i snabb takt, säger Jesper Jonsteg, vd på Rison Capital.

Klimatfastigheter har hittills arbetat mot i första hand mindre privatägda företag med en mer långsiktig syn på investeringar i energieffektivisering. Under senare tid har man dock upplevt en snabbt växande efterfrågan från större företag som kommer att behöva vidta betydligt större åtgärder för att möta kraftigt höjda klimatkrav i nya lagar och regler.
– Med det här partnerskapet på plats kommer vi i snabbare takt kunna svara upp både mot större och mer mångfacetterade behov, säger Martin Wikman.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Största transaktionerna under första halvåret

Lista Här sammanställer Fastighetssverige de största transaktionerna som gjorts på den svenska marknaden under det första halvåret 2024.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige