Image
Höjda hyror och nöjda hyresgäster faktiskt går ihop säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef Hyresfastigheter, HSB Stockholm.
Höjda hyror och nöjda hyresgäster faktiskt går ihop säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef Hyresfastigheter, HSB Stockholm. Bild: Creative Commons/HSB

HSB: Hög återflyttning trots hyreshöjningar

Bostäder Åtta av tio hyresgäster är nöjda med renoveringen, och 97 procent har flyttat tillbaka trots påtagliga hyreshöjningar. Det visar en ny rapport från HSB Stockholm, om upprustningen av över 600 lägenheter i Rinkeby.
Publicerad den 23 Mars 2023

– Jag är stolt och nöjd över att vi genomfört denna stora upprustning på ett sätt som uppskattas av våra hyresgäster. Samtidigt visar vi att det är möjligt att renovera miljonprogrammet på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, där ekvationen höjda hyror och nöjda hyresgäster faktiskt går ihop, säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef Hyresfastigheter, HSB Stockholm.

Upprustningen av kvarteret Kvarntullen i Rinkeby är den mest omfattande som HSB Stockholm genomfört hittills, och utfördes i totalt elva etapper mellan 2011 och 2022. Samtliga byggnader, med över 620 lägenheter har tomställts, och hyresgäster evakuerats etappvis. Siffrorna från de löpande nöjdhetsmätningarna visar att över 80 procent av hyresgästerna är nöjda med slutresultatet och trivseln i lägenheten. Dessutom har 97 procent flyttat tillbaka efter renoveringen, trots att hyrorna höjts med i genomsnitt 50 procent. Bakom statistiken ligger enligt Anders Joachimsson ett uttalat fokus på kommunikation och dialog, där en visningslägenhet blev en tydlig framgångsfaktor.

– Sju av tio hyresgäster besökte visningslägenheten. Den gav en gemensam referensram och underlättade kommunikationen. Och det områdeskontor vi byggde under upprustningen visade att HSB satsar på Rinkeby och att vi är här för att stanna. Det tror jag återspeglar sig i den stora andelen som flyttat tillbaka, säger Anders Joachimsson.

Debatten om miljonprogrammets upprustning har till stor del kommit att handla om hyreshöjningar, där fastighetsägare kritiserats för att renovera lägenheter etappvis, och systematiskt tränga undan resurssvaga grupper.

– Debatten behövs, men lika viktigt är att diskutera de strukturella förutsättningarna för långsiktigt fastighetsägande. Här finns mycket att önska. Med rapporten vill vi trots det visa att det går att kombinera mjuka värden och social omtanke med fastighetsägarens ekonomiska intressen, avslutar Anders Joachimsson.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Malmö vinner Årets Stadskärna

Öresund Igår prisades Malmö för arbetat man gjort med sin stadskärna med priset Årets Stadskärna. Fastighetssverige kollade närmare på vad som pågår i Malmö på fastighetssidan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige