Syftet med projektet var att kartlägga och utvärdera miljöanpassade byggnaders lönsamhet. Studien omfattar 24 företag, som arbetat med minst ett projekt med energieffektivt byggande. I studien har man tagit hänsyn till själva investeringen, driftekonomin och energianvändningen och hur man i framtiden kan få en affärsmässig fördel av att bygga miljöanpassade byggnader.
– De första fem åren märks ingen större skillnad, men sedan blir värdeutvecklingen och ekonomin i energieffektiva hus bara bättre och bättre ju längre tiden går. Det är rimligt att anta att energipriserna kommer stiga, vilket självklart också påverkar totalekonomin, säger Agnieszka Zalejska-Jonsson, doktorand vid KTH, Bygg och Fastighetsekonomi.
Staffan Hintze har initierat forskningsprojektet, som finansierats av NCC och Svenska Byggbranschens UtvecklingsFond, SBUF. Tillsammans med KTH har forskningen bedrivits sedan 2009 och den slutförs med en doktorsavhandling under 2013.
– En annan slutsats i studien är att flertalet hyresgäster fått en ökad vilja att ”bo grönt” och att varken hyresgäster eller fastighetsägare upplever att det är svårt att sköta gröna fastigheter, säger Staffan Hintze.
Bostäder Det är halvtid i hyresförhandlingarna och ett snitt på de förhandlade hyrorna ligger på cirka 5,91 procent. Fastighetssverige har tittar närmare på vilka som är Sveriges största ägare av hyresrätter.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.