Den höga skuldsättningen bland svenska hushåll innebär risker för enskilda hushåll och i förlängningen också för den finansiella stabiliteten, menar Finansinspektionen (FI), som i dag bedömer att det är väl avvägt att höja riskviktsgolvet på bolån till 25 procent.
Hushållens skuldsättning består till stor del av bolån och är mycket hög, såväl i ett historiskt som i ett internationellt perspektiv. Detta är en risk för enskilda hushåll med små marginaler och kan i förlängningen också utgöra en risk för den finansiella stabiliteten. Om skuldökningstakten är fortsatt hög kan åtgärder som ett riktat kapitalkrav, i form av ett höjt riskviktsgolv på bolån, och ett införande av en kontracyklisk buffert vara aktuella, menar FI, som dock påpekar att det är centralt att dessa åtgärder noga vägs av mot varandra.
FI bedömer i dag att det är väl avvägt att höja riskviktsgolvet till 25 procent. Det minskar behovet av en fullt påslagen kontracyklisk kapitalbuffert.
Kapitalkraven på storbankerna är höga och bankerna lever upp till dagens krav, menar FI, vars stresstest och känslighetsanalyser däremot visar att bankernas marginaler utöver buffertkraven är små.
Eftersom kapitalkraven kan höjas i framtiden till följd av nya åtgärder bedömer FI att bankerna på sikt bör vara försiktiga med att dela ut vinster till aktieägarna och köpa tillbaka aktier.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Lista Hur ser börsvärdena ut för de största noterade bolagen när året börjar närma sig sitt slut? Bland annat kan det noteras att vi har en förändring i toppen. Fastighetssverige har hela listan!
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.