Image
– Det kommer att blåsa riktigt ordentligt de närmaste dagarna, varför elpriserna blir riktigt låga, säger Johan Sigvardsson på Bixia.
– Det kommer att blåsa riktigt ordentligt de närmaste dagarna, varför elpriserna blir riktigt låga, säger Johan Sigvardsson på Bixia. Bild: iStock

Elpriset i oktober en fjärdedel lägre än förväntat

Energi/miljö Elpriset för oktober väntas bli runt 20 öre per kilowattimme, vilket är betydligt mindre än de 70 öre marknaden förväntade sig. Det ovanligt milda, blöta och blåsiga vädret och en låg förbrukning i oktober har ändrat förutsättningarna. De närmaste dagarna väntas rejäl blåst, vilket kommer leda till extremt låga priser och många timmar med minuspriser, vilket i sin tur sätter press på producenterna.
Publicerad den 10 Oktober 2023

Fjolårets rekordhöga elpriser i Sverige har i år rasat till extremt låga nivåer. Prognosen för oktober är ett snittpris på runt 20 öre per KWh, vilket är betydligt lägre än vad marknaden förväntade sig så sent som i somras - och mycket lägre än samma månad i fjol.

– Vi har mer vind och vatten i sikte i oktober, vilket tynger elpriserna. Samtidigt hålls förbrukningen nere och därför ser elpriserna i oktober ut att bli riktigt låga, runt 20 öre per kWh. Vi kan konstatera att vi nu befinner oss på helt andra sidan av prisspannet än i fjol, då elpriserna istället var rekordhöga, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia.

Samtidigt som konsumenterna kan jubla över de låga priserna är läget ansträngt för vissa producenter. Hur situationen för producenterna ser ut beror på hur stor del av produktionen de har hedgat, det vill säga prissäkrat.

– Kombinationen av låg förbrukning och hög totalproduktion av el, med riklig vind- och vattenkraft, ger ett ansträngt läge för vissa av elproducenterna. De får en väldigt låg ersättning för den del av produktionen som de inte prissäkrat och då räcker det inte ens att kärnkraften drar ned produktionen, säger Johan Sigvardsson.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige