Image

Bra transaktionsmarknad trots bilkrisen

RAPPORTER Trots den ekonomiska krisen och de neddragningar som har skett inom fordonsindustrin i regionen, så har transaktionsmarknaden för fastigheter i Stor-Göteborg överraskat positivt under 2009. Under året har flera stora affärer genomförts och allt sedan det första kvartalet har marknaden bjudit på stigande transaktionsvolymer.
Publicerad den 18 December 2009

- Om vi beaktar att fastighetsmarknaden i Göteborg under tidigare år inte varit lika likvid som exempelvis Stockholmsmarknaden, så är vi i dagsläget faktiskt redan tillbaka på de transaktionsvolymer vi hade i början av 2008 – före finanskrisen. Till i mitten av december har fastigheter till ett värde om drygt tre miljarder kronor omsatts i Stor-Göteborg under 2009, säger Patrik Lundström, senior consultant inom DTZ:s avdelning för consulting & research.

Efter vissa problem i inledningen av året, verkar även marknaden för lite mindre affärer nu åter rulla på. DTZ:s Göteborgskontor har exempelvis medverkat i totalt sex transaktioner under den senaste veckan till ett totalt värde om 168 miljoner kronor. Av detta avsåg 108 miljoner kronor flerbostadshus och 60 miljoner kronor kommersiella fastigheter.

- Det är med stor glädje som vi ser att marknaden nu tycks återhämta sig. De försålda fastigheterna utgörs dels av sådana som vi haft i uppdrag under en tid att sälja och dels av nyinkomna uppdrag. Anledningen till att dessa avslut skett i stort sett samtidigt kan visserligen vara en slump, men mera troligt är nog att en kombination av mer positiva konjunktursignaler samt förbättrade finansieringsmöjligheter kommit att sätta fart på marknaden igen, säger Anders Åberg, director på DTZ Capital Markets.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige