Image
Hans Flink.
Hans Flink. Bild: Svensk Mäklarstatistik

Bostadspriserna fortsätter uppåt

Bostäder Under mars ökade priserna på både bostadsrätter och villor med en procent. Prisutvecklingen på årsbasis ligger nu på +7% för bostadsrätter och +10% för villor. Antalet sålda bostäder under årets första kvartal var lägre än 2021 men högre än 2020. Det visar den senaste sammanställningen från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 8 April 2022

Bostadsrätter:
I centrala Stockholm var priserna oförändrade medan de ökade i övriga redovisade områden. I Stor-Stockholm, Stor-Malmö och i centrala Malmö var ökningen +2% medan den var +1% i övriga områden. Prisutvecklingen på årsbasis varierar mellan +5% och +12% där det lägre värdet gäller Stor-Göteborg medan det högre gäller centrala Stockholm.

– De största prisökningarna på årsbasis bland länen hittar vi i Västerbotten med +15% följt av Dalarna på +14% och Västernorrland på +13%, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor
Under mars månad ökade priserna i Stor-Malmö med +2%, medan ökningen i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg blev +1%. Prisutvecklingen på årsbasis är nu +8% i Stor-Malmö och +10% i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg.
– De största prisökningarna på årsbasis bland länen hittar vi i Västerbotten med +17% följt av Värmland, Norrbotten, Södermanland och Gotland som alla ligger på +15%, säger Hans Flink

Marknaden
Under mars såldes drygt 1.100 färre bostäder jämfört med förra året men drygt 3.000 fler än 2020.
– Summerar vi första kvartalet kan vi konstatera att det såldes cirka 32.400 bostadsrätter och närmare 12.000 villor, vilket sammanlagt är -3% färre än förra året men +10% fler än 2020, säger Hans Flink.

Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Höga el- och bensinpriser, minskad köpkraft på grund av inflation och som svar på det stigande räntor har ännu inte fått effekt på prisutvecklingen. En majoritet av Mäklarsamfundets medlemmar tror på oförändrade priser under det andra kvartalet, och en fjärdedel tror att villapriserna kan fortsätta stiga. Att utbudet på framför allt villor, men även större bostadsrätter är så lågt är en starkt bidragande orsak till det.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Exklusivt med globala investeraren: Här kommer de satsa krutet framöver

Bolag Fastighetssverige har fått en exklusiv intervju med två företrädare för Nuveen Real Estate, en av världens största fastighetsförvaltare och investerare. Den europeiska fastighetschefen Randy Giraldo berättar om investerarens strategi på marknaden och det stora fokuset det kommande decenniet, medan den nordiska transaktionschefen Oscar Maltesen kommenterar synen på svenska fastigheter, de mest intressanta segmenten och prisjusteringen de väntar på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige