Image

Belatchew skapar jämställda miljöer

Bygg/Arkitektur Belatchew Arkitekter har i samarbete med Add Gender, Malmö stad och Nacka kommun utvecklat en metod som stadsplanerare kan använda för att skapa jämställda offentliga platser.
Publicerad den 22 Mars 2016
Rahel Belatchew Lerdell. Bild: Belatchew Arkitekter
Rahel Belatchew Lerdell.

Inom ramen för Boverkets stöd för utveckling av jämställda offentliga miljöer i städer och tätorter beviljades 2015 stöd till projektet "Resan till den jämställda platsen",
Projektet har bestått av tre delar; informationsinsamling och de två parallella processerna formgivning och metodutveckling.

I formgivningsprocessen har medborgardialog varit en viktig del. Två klasser på Eklidens skola i Nacka och Nacka gymnasium har under workshops varit med och tagit fram de värden och funktioner som de önskar ska karakterisera platsen och som gör den intressant och interaktiv. Några av slutsatserna var multifunktionalitet, lekfullhet, någonstans att plugga och att den ska kunna användas alla tider på dygnet och året.

Till skillnad från klassisk arkitektur som är väldigt centrerad, ofta en plats med en staty i mitten till exempel, så har platsen medvetet utformats till att bli decentraliserad. Människors olika rörelsemönster har också tagits i beaktning vilket resulterat i en plats som kan nås från olika håll.

Centralt för projektet har varit det tvärvetenskapliga samarbetet mellan arkitekter, jämställdhetsexperter och planerare. Den färdiga metoden hjälper planerare att leva upp till de lagstiftade kraven på jämställdhetsintegrering på ett kreativt sätt.

- Vi har länge arbetat med hållbar arkitektur i våra projekt och för oss är det naturligt att fördjupa oss i social hållbarhet och där utgör den jämställda platsen en viktig del, säger Rahel Belatchew Lerdell, chefsarkitekt, vd och grundare av Belatchew Arkitekter.

- Härnäst ser vi med spänning fram emot hur vi kan dela med oss av våra insikter och metoder från detta projekt med stadsplanerare runt om i landet och tillsammans forma bättre platser för alla invånare, säger Rahel Belatchew Lerdell.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige