Affärsvärlden har intervjuat det hårt skuldsatta bolagets ordförande. Sörensen tillträdde för knappt ett år sedan, för att lösa den akuta kris som Allokton hamnade i när bolaget inte klarade av att göra betalningar på sina räntor.
- Då var det kris och jag fick uppdraget att sköta förhandlingarna med banker och obligationsinnehavare. Nu ser jag uppdraget som avslutat, säger Niels Sørensen, till Affärsvärlden, och använder följande liknelse för att beskriva sin roll:
- Patienten var mycket sjuk men nu är den akuta fasen över och hon mår mycket bättre. Det är dags för någon mer traditionell förvaltarperson att ta över.
Sörensen kan komma att sluta i samband med årsstämman i juni.
- Jag sitter kanske kvar i styrelsen för långivarna har vant sig vid att prata med mig och jag tror att de har förtroende för mig. Men flera av bankerna har närmat sig mig med förfrågningar om att assistera dem med att lösa liknande problem i deras portföljer så det kan sluta med att jag gör samma sak igen någon annanstans.
Krisen har medfört att Allokton under vintern har genomfört två nyemissioner där nya storägare kommit in. Den största av dem, med 40 procent av röster och 26 procent av kapitalet, är fortfarande anonym och gömmer sig under den nederländska bolagsbildningen Allokton Coöperatie U.A.
Rykten har gjort gällande att det rör sig om Ole Vagner.
Den andra storägaren är Tindrin Limited, Bernard von der Osten-Sackens bolag, som därmed har gjort comeback och äger 27 procent av kapitalet, skriver Affärsvärlden.
Trots emissionerna är Alloktons problem inte lösta, och senast i bokslutskommunikén för en månad sedan slog revisorerna ner på att finansieringen inte var löst för det närmaste året.
- Om de pågående förhandlingarna med bankerna slutförs som vi väntar oss kommer den saken vara löst när årsredovisningen publiceras. Då kommer inte revisorerna att ha några anmärkningar, säger Niels Sörensen till Affärsvärlden.
Ränteberoende Allokton gynnas nästan inte alls av de fallande räntorna. Räntebetalningarna på obligationerna är fastställda i förväg och lånen till bankerna har varit bundna på högre nivåer än dagens nivåer.
Den tidigare huvudägaren, danska Centerplan och dess företrädare Carsten Leveau, har båda satts i konkurs under vintern. Danska medier har dock spekulerat i att Leveau har ökat sitt ägande i Allokton, vilket dementeras av Sörensen.
- Centerplan i Danmark är satt i konkurs. Carsten Leveau har också försatts i personlig konkurs. Uppgifterna i dansk press om att denne satsat mer pengar i Allokton är helt enkelt felaktiga.
Sörensen menar att Allokton är så gott som "räddat".
- Om några år kommer man att se den här aktionen som ett skolexempel på hur man räddar värden i ett bolag. Återbetalning av obligationslånen skall inte ske förrän 2015 och 2016 och fram till dess har bolaget stora möjligheter att få ordning på finanserna – alternativt har finanskrisen lättat så mycket att det går att utfärda nya obligationer. Faktum är att bolaget bara har en utmaning kvar och det är att hålla kvar vakansgraderna på moderata nivåer, säger Niels Sörensen till Affärsvärlden.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Neobo stärker upp i toppen av bolaget genom rekryteringen av Ali Ali som ny transaktionschef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Neobo, om sin snabba karriärsutveckling, om tiden på Rikshem, om sin syn på transaktionsmarknaden för bostäder samt om vilken nytta han har av sin karriär som fotbollsdomare.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.