Några större fastighetsaffärer lär det dock inte bli förrän läget på kreditmarknaderna normaliserats.
Sedan Lehman Brothers konkurs i september förra året har tillgången till lån för att finansiera nya fastighetsaffärer minskat kraftigt. Drygt 80 procent av fastighetsbolagen uppger att tillgången till finansiering via banklån eller utgivning av egna värdepapper är sämre eller betydligt sämre än normalt. Den största förändringen skedde under hösten. Ungefär hälften av bolagen anger att situationen har lättat något sedan dess, medan vart tredje bolag anser att läget är oförändrat.
– Men det råder ingen tvekan om att läget fortfarande är ansträngt. Vart femte bolag tycker till och med att det har blivit svårare att erhålla banklån under våren. Skärpta lånevillkor och ovanligt stora utlåningsmarginaler är ett problem för de flesta bolagen, säger Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna Stockholm.
Enligt 87 procent av bolagen har den tuffare situationen på kreditmarknaderna påverkat deras investeringsbeslut, vilket bidrar till att förklara den kraftiga minskningen av antalet genomförda fastighetstransaktioner. I dag är det främst institutioner och välkapitaliserade privata fastighetsägare som genomför fastighetsaffärer. Eftersom det krävs egen finansiering har också storleken på affärerna minskat jämfört med situationen för något år sedan.
Det relativt lilla antalet affärer har, tillsammans med den stora osäkerheten avseende konjunkturens vidare utveckling, försvårat möjligheten att få en entydig bild av prisutvecklingen på fastigheter. Varningar om risk för stora prisfall till följd av panikförsäljningar har dock hittills kommit på skam. Det låga ränteläget har minskat bolagens kostnader samtidigt som de generellt sett relativt stabila hyrorna har hållit uppe intjäningsförmågan.
– Även om situationen skiljer sig mellan fastighetsbolagen beroende på vilken typ av fasigheter de äger, är en klar majoritet av dem för tillfället är mycket lönsamma. Trots att Sverige har drabbats mycket hårt av den globala krisen, kan därför 2009 bli ett av de lönsammaste åren för fastighetsbranschen någonsin, säger Tomas Ernhagen.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.