Image

Skarp kritik mot Jernhusen

BOLAG Jernhusen kritiseras för att försöka genomföra orimliga hyreshöjningar. - Vi kan inte leva med skyhöga prishöjningar från en dag till en annan, säger SJ:s vd Jan Forsberg.
Publicerad den 8 Maj 2009

Svenska Dagbladet skriver att EuroMaint, Green Cargo och SJ är starkt kritiska. Det talas om att Jernhusen jackar hyrorna och använder "rena maffiafasoner".

– Våra verkstäder har fått enorma hyreshöjningar. I Hagalund vill Jernhusen höja från 1 000 kronor kvadraten till 1 500 och i Göteborg från 600 kronor till 1 200. Dessutom vill man ha niomånaders hyresavtal med oss, alltså rena rivningskontrakten, säger EuroMaints koncernchef Ole Kjörrefjord till Svenska Dagbladet.

SJ-chefen Jan Forsberg är också kritisk mot Jernhusen.
– Även det sista monopolet måste få en lösning. Vi har alla mött att Jernhusen vill sätta så kallade marknadsmässiga hyror men vi är inte riktigt överens om dessa hyresnivåer. Vi kan inte leva med skyhöga prishöjningar från en dag till en annan. Jag förstår inte varför man blandar ihop infrastrukturen med kommersiella fastigheter, säger han till Svenska Dagbladet.

Vd Per Berggren på Jernhusen har dock viss förståelse för kritiken.
– När en marknad avregleras blir det lätt komplikationer. Nu är vi inne i en utvecklingsfas och konkurrensutsätter marknaden. Jag kan därför förstå att CargoNet och andra kan vara arga, säger han till tidningen.

Generellt är det dock inte några hyreshöjningar på 50–100 procent, menar han. Att man ändå höjer så kraftigt beror på att hyrorna i början var subventionerande när gamla SJ bolagiserades. Nu styr marknadskrafterna och justeringar måste göras för att släppa in alla aktörer, skriver Svenska Dagbladet.

Om den nämnda hyreshöjningarna säger han:
– Det är ett förhandlingsutspel. Och vi följer hyreslagstiftningen. Vi vill försöka anpassa hyrestiden till SJ:s underhållsplaner.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så tickar Arnhult-bolagets portfölj nedåt

Transaktioner M2 Asset Management, genom fastighetsverksamheten M2 Gruppen, fortsätter tunna ut portföljen. Denna gång blir det på den sista småländska marknaden som de har kvar i portföljen. Fastighetssverige har kartlagt hur bolaget portfölj krympt det senaste året.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige