Image
Bild: Istock

Byggfakta: Ned för bostäder och upp för övrigt byggande i december

Bygg/Arkitektur Byggstarterna av nyproduktionsprojekt ökade med 1,0 procent mellan november och december enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. Bostadsbyggandet minskade medan övrigt byggande steg. Under 2022 har Byggstartsindikatorn ökat med 3 procent. Bostadsindikatorn har fallit med nästan 24 procent medan Indikatorn för övrigt byggande ökat med drygt 44 procent.
Publicerad den 18 Januari 2023

Byggfaktas månatliga Byggstartsindikator visar hur nybyggnationen i bostadssektorn och övriga fastighetssektorer utvecklas. Indikatorn tas fram genom en bearbetning av uppgifter från Byggfaktas byggprojektdatabas och bygger på de byggstartade nybyggnationsprojektens uppskattade byggkostnader. Genom att indikatorerna tas fram och publiceras med kort tidseftersläpning så ger de en tidig bild av byggkonjunkturen som inte kan ses i offentliga data förrän flera månader senare.

Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader exkl. anläggningar och infrastruktur, ökade under december med 1,0 procent, vilket var i linje med förra månadens utfall. Efter att ha sjunkit något under första halvåret har indikatorn ökat under andra halvåret. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten +3,0 procent i november, en liten uppgång sedan förra månaden. Byggstartsindikatorn mäter byggandet räknat i beräknad byggkostnad. Förändringar i indikatorn kan således bero på både förändrade priser och förändrad byggaktivitet.
– Byggstartsindikatorn har varit svagt uppåtgående sedan sommaren och har nu passerat toppnotering från november ifjol. Bakom detta ligger framför allt en uppgång i det offentliga byggandet, men även en viss ökning av privat byggande utanför bostadssektorn. Detta kompenserar mer än väl för fallande bostadsbyggande. Med tanke på stigande priser på insatsvaror och ökande räntekostnader är det viktigt att komma ihåg att indikatorn bygger på de beräknade projektkostnaderna. Uppgången beror därför snarare på ökade priser än på ökade volymer, säger Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta.

Byggstartsindikatorn för bostäder föll med 0,3 procent under december. Enligt nya nedreviderade siffror föll bostadsindikatorn något även under oktober och november. Bostadsindikatorn har nu minskat 16 månader i rad. Jämfört med december i fjol var nedgången 23,7 procent.
– Bostadsindikatorn är tillbaka på den nivå den låg på för ett och ett halvt år sedan, i mitten av 2020. Under denna period har byggpriserna stigit med uppskattningsvis 25 procent. I reala volymtermer är nedgången därför sannolikt mycket större, säger Tor Borg.

Byggstartsindikatorerna har en stark korrelation med den offentliga investerings- och byggstatistiken. De är dessutom ledande, dvs förändringar i indikatorerna tenderar att föregå förändringar i de offentliga siffrorna. Det innebär att de kan användas för kortsiktiga prognoser av byggutvecklingen. Om Byggstartsindikatorn för bostäder justeras för kostnadsutvecklingen med byggnadskostnadsindex för bostäder så fås en god prognosindikator för antalet byggstartade bostäder.
– Byggstartsindikatorn har legat under det officiella utfallet under större delen av året. Det senaste utfallet indikerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder kommer att landa på knappt 45 000 för helåret 2022, väl under de flesta prognoser. Fram mot våren beräknas årstakten vara nere i 40 000, säger Tor Borg.

Byggstartsindikatorn för övrigt fastighetsbyggande steg med 1,9 procent under december vilket var något lägre än förra månadens uppreviderade ökning. Indikatorn har ökat i snabb takt sedan botten sommaren 2021. Jämfört med samma månad i fjol var indikatorn 44,4 procent högre.
– Byggstarterna utanför bostadssektorn har ökat snabbt. En viktig faktor är byggande av offentliga fastigheter, bland annat sjukhus, men även byggandet av kontor och handel har ökat en del, säger Tor Borg.

Sammantaget uppgår den uppskattade byggkostnaden (exkl. markköp) för de nyproducerade bostäder, som ingår i Byggfaktas projektdatabas, som bedömts ha byggstartats de senaste tolv månaderna till 82,3 miljarder kronor. Det är en nedgång med 19,9 miljarder sedan föregående tolvmånadersperiod. Motsvarande kostnad för övriga byggnader, som utgörs av, affärs- industri- och logistiklokaler, kontorsbyggnader, hotell och restaurant samt samhällsfastigheter, uppgår till 76,2 miljarder kronor, en uppgång med 13,0 miljarder.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Senast från Fastighetssverige Plus

Whites nye Stockholmschef: "Vi behöver tänka nytt"

Bygg/Arkitektur Som Fastighetssverige tidigare berättat kommer Oskar Norelius att ta över som ny chef för White Arkitekters Stockholmskontor. Han efterträder Martin Ehn Hillberg som har varit kontorschef på White i Stockholm sedan 2021. Fastighetssverige fick en pratstund med den tillträdande kontorschefen som inte räds förändringar: – Vi kan göra väldigt mycket annorlunda.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige