Image
Bilden till vänster föreställer Ikeas första ”Home experience of tomorrow varuhus” som öppnade i i Shanghai 2021. Varuhuset i Malmö var också tänkt att omvandlas till ett liknande center för livet hemma där man även planerade att bygga nya arbetsplatser och ytor för innovation, utveckling och kreativa möten i anslutning till varuhuset. Nu har dock Ikea bestämt sig för att skrota de planerna och avsluta arbetet med detaljplanen.

Ikeas beslut – skrotar omfattande varuhusutbyggnad

Bygg/Arkitektur 41 000 kvadratmeter kontor, centrumverksamhet och parkering slopas när möbeljätten tänker om. Fastighetssverige berättar mer.


Fastigheten Läkaren 1 i Trollhättan.

Hyresgäst i rekonstruktion – Castellum mitt i hyrestvist

Juridik Medier har den senaste tiden rapporterat om en blockuthyrning som med omedelbar verkan ville kasta ut 83 hyresgäster. Mitt i allt står Castellum. Vi har strävat efter en framkomlig lösning säger Linda Stridsberg Nilsson, marknadsansvarig region Väst på Castellum.


Gallerian Kupolen i Borlänge.

Northvolt backar från fabriksplaner – här är Borlänges största fastighetsägare

Bolag En bomb slog ner i Borlänge under onsdagen. Batteritillverkaren Northvolt skrotar sina planer på att bygga en fabrik i staden och 1 000 jobb uteblir. Samtidigt framkommer det att bolaget vill sälja den 900 000 kvadratmeter stora marken. Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i kommunen.


Många byggföretag tror på en vändning under 2025.

Byggföretagen tror på bostäder igen – nästa år

Ekonomi/Finansiering Kan sjunkande räntor leda till ett ökat byggande och en förbättrad arbetsmarknad för byggsektorn? Johan Deremar, nationalekonom på Byggföretagen, beskriver i en webbsändning från SCB läget i ekonomin med fokus på Byggföretagens syn på bostadsmarknaden. Han delar också sina bedömningar för framtiden.


Andreas Boo, vd, Allicon.

Lägger räls i vildmark

Bolag Likt 1800-talets utbyggnad av järnvägen går digitaliseringen av fastigheter framåt. I rask takt, hävdar en del. I snigelfart, säger andra. Ett av de bolag som hjälper fastighetsägare med digitaliseringen är Allicon. Bolagets vd, Andreas Boo, tog ett snack med Fastighetssverige om branschen, möjligheterna och svårigheterna.


Niklas Zuckerman fortsätter som vd även efter sammanslagningen med KMC Properties. Obs. Bilden är ett montage.

Så ska nya logistikjätten dra nytta av sin storlek: "Positionen stärks över hela linjen"

Bolag En "ny" aktör gör entré på de nordiska logistikmarknaderna när Logistea och KMC Properties går samman och bildar ett av Nordens största börsnoterade fastighetsbolag under namnet Logistea. Niklas Zuckerman, vd för bolaget, berättar för Fastighetssverige om beslutet att slå samman bolagen, positionen det nya bolaget får på marknaden, fördelarna som kommer med att bli en tydligare nordisk aktör, och hur man ser på portföljen som nya Logistea kommer förfoga över.


Danska NN07 öppnar butik på Korsgatan i Göteborg.

Dansk aktör öppnar i Göteborg – efter moderockad hos Wallenstam

Uthyrning Etablerar första egna butiken i centrala Göteborg när annan modeaktör flyttar.


Illustration av det 16 våningar höga huset inom stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah som ska utvecklas i Rosengård.

Rosengårds nya landmärke till samråd

Bygg/Arkitektur Den 16 våningar höga satsningen inom Culture Casbah i Rosengård tar nästa steg när Rosengårds Fastigheters planer nu ska ut på samråd. 60 bostäder ska få plats i det som ska bli ett nytt landmärke för stadsdelen Rosengård i Malmö.


Utredare Peter Larsson och bostadsministern Andreas Carlson.

Insatsteam ska lösa bostadsbyggandet i nyindustrialiseringsorter

Bostäder Fyra bostadsministrar, 3,5 år som samordnare och varav ett år som utredare – nu kommer förslagen från den statliga utredaren för hur bostadsbyggandet ska öka. Rapport från ett skeende är namnet som utredare Peter Larsson gett utredningen om hur samhällsbyggandet i Norrbottens och Västerbottens län ska öka och strukturella hinder minska. Tre förslag är redan under beredning och nu kommer fler förslag på hur aktörerna ska samordnas för att säkra befolkningsförsörjningen ska gå i rätt takt för den gröna industrins framfart.


Oscar Properties nya vd Richard Bagge lämnar sina första kommentarer kring den nya rollen.

Richard Bagge beslutsam: "Bolaget ska räddas!"

Bolag Oscar Properties nya vd Richard Bagge kommentarer för Fastighetssverige kring sin nya roll som vd och styrelseledamot i det pressade fastighetsbolaget. Bland annat finns ny förhoppning kring bolagets försök att få till en rekonstruktion. Läs även ekonomichefen Magnus Thimgrens kommentarer kring bolagets situation.


Toppnamnet lämnar Citycon

Bolag Kuggen tar farväl av noterade bolaget efter sex år.


Katarina Sköldborg, ny Head of Marketing på Adapteo.

Adapteo Sverige stärker organisationen med ny Head of marketing

Bolag Adapteo Sverige förstärker sin ledningsgrupp. Ny Head of Marketing blir Katarina Sköldborg, med lång bakgrund inom marknadsföring och senast en roll som global marknadschef på Sandvik Coromant. Fastighetssverige har fått en pratstund med den nya Adapteo-adepten.


FI vill se en ökad transparens vid fastighetsaffärer och har tagit fram en lista med krav för fastighetsbolagen att följa. Fastighetssverige har stämt av med delar av branschen för att få aktörernas syn på saken.

Så ser branschen på FI:s kravlista för transaktioner

Transaktioner I förra veckan publicerade Finansinspektionen en ny rapport där de bland annat hade tagit fram en lista på vad som måste ingå när fastighetsbolag informerar om fastighetsaffärer, detta i syfte att öka transparensen. Fastighetssverige har stämt av med ett antal av de stora noterade tungviktarna i branschen för att få deras syn på FI:s kravlista och hur de ser på ökad transparens när transaktioner offentliggörs.


Idag håller Oscar Properties en extra bolagsstämma med syftet att bland annat välja en ny styrelse samt ordförande för bolaget. I nuläget är grundaren Oscar Engelbert den enda kvarvarande styrelsemedlemmen, ett faktum som bland annat hindrar bolaget från att kunna ansöka om rekonstruktion.

Efter konkursturbulensen – idag ska OP välja ny styrelse

Bolag Det har varit två hektiska månader för Oscar Properties som balanserat nära gränsen till konkurs och fått sin rekonstruktionsansökan avslagen två gånger med hänvisning till att styrelsen inte är beslutsför då den numera endast består av bolagets grundare Oscar Engelbert. Han ser i sin tur detta som att bolaget blir "herrelöst" och har kallat till en extra bolagsstämma som hålls idag med syfte att bland annat välja en ny styrelse samt ordförande. Fastighetssverige berättar mer om turerna som präglat det pressade fastighetsbolaget den senaste månaden.


Anders Sjöstedt, projektledare för Arkadstaden.

Så ska centrala Malmös mest anonyma plats få nytt liv

Bygg/Arkitektur Det ska inte vara lyx. Och det ska inte bara blandstad. Nej, för på fyra gator i det mest centrala av Malmös centrum ska nu ett nytt stadsrum ta plats. Fem fastighetsägare har gått samman och snart blir det ändring på vad som fått namnet Arkadstaden.


– Avyttring av Baltikum var en viktig del av vår strategiska omställningsplan som syftade till att fokusera Technopolis verksamhet i Norden, säger Emma Kuzmina till Fastighetssverige.

Technopolis fokuserar på Norden – säljer två baltiska campus

Bolag Technopolis vill öka sitt fokus på sina nordiska kärnmarknader och justerar därför sin geografiska närvaro genom två avyttringar i den baltiska regionen. Man vill genom detta koncentrera resurser och investeringar till Norden, där bolaget ser den största potentialen för tillväxt. Fastighetssverige har talat med Emma Kuzmina, styrelseordförande för Technopolis, som beskriver strategin och tankarna bakom försäljningen.
– Den är en viktig del av vår strategiska omställningsplan.


Björn Andrén.

Björn först i Europa med generativ AI i fastighetsbranschen

Teknik De tre senaste åren har Björn Andrén studerat på Kungliga Tekniska Högskolan, men det var när master-arbetet började närma sig som han började fundera på om det inte borde gå att applicera generativ AI på felanmälningsproblem inom fastighetsbranschen – en bransch där verklighet och dokumentation ofta ser väldigt olika ut.
– Den verkliga världen speglas inte alltid i dataunderlaget, berättar Björn Andrén för Fastighetssverige.


Kristina Alvendal.

Alvendal ska få fart på investeringar i den gröna industrin

Ekonomi/Finansiering Under torsdagen meddelade regeringen att de tillsätter ett nytt kontor i regeringskansliet som ska jobba mellan departementen och samordna arbetet med att driva på investeringarna i den gröna industrin framåt. Det skapas således ett grönt accelereringskontor och tillsätts två industrisamordnade. En av dem är fastighetsprofilen Kristina Alvendal, som berättar för Fastighetssverige om hur hon ser på det nya uppdraget.


Till vänster syns det nya förslagets utformning sett från korsningen Södra Vägen/Berzeliigatan. Till höger ett flygfoto med modell av bebyggelsen enligt det nya förslaget.

Bildextra: Sernekes nya vision för omtalade Cirkustomten

Bygg/Arkitektur Det är tredje gången gillt för Serneke som i samarbete med Semrén & Månsson och Mareld arkitekter nu tagit fram ett nytt förslag på utformningen av den omtalade Cirkustomten mitt i centrala Göteborg. Se illustrationerna och läs mer om projektet som Serneke jobbat med ända sedan 2016 då man fick markanvisningen.


Andreas Carlson (KD), bostadsminister, kallade för ett år sen till sig branschen för ett möte om läget i bostadsbyggandet som tvärnitat.

Ett år sen krismötet med bostadsministern – och krisen består

Bostäder Ett har gått sen fastighetsbranchen hade krismöte med bostadsministern Andreas Carlson (KD). Fastighetssverige vände sig till några av de som var med då för att se hur de ser på läget nu.


Göteborgs tingsrätt.

Peab-chef döms till fängelse för mutbrott

Sverige Under nästan tre års tid fick en av Peabs platschefer svarta pengar från en underleverantör. Nu döms han till fängelse i drygt ett år för grovt tagande av muta.
Samtidigt döms två personer från ett markentreprenadföretaget för grovt givande av muta och bokföringsbrott.


Återbrukade kontorsmöbler blir allt vanligare.

Återbruk växer i kontorsvärlden: "Man måste inte ha nytt"

Energi/miljö De senaste åren har det poppat upp en hel del företag som tar helhetsgrepp om återbrukad kontorsinredning. Ett av dem är Adayservice, som vill förändra sättet vi ser på begagnade möbler. Fastighetssverige har talat med Alex Olsson, partner och COO på bolaget.
– Återbrukat innebär inte fult eller trasigt – bara att det har använts innan.


Frivilligheten är det viktigaste menar de olika aktörerna bakom kritiken.

Obligatorisk platssamverkan – nu höjs kritiska röster

Ekonomi/Finansiering För ett år sedan tillsatte regeringen en utredning som ska titta på åtgärder som ska öka tryggheten i den byggda miljön. Nu har flera fastighetsägare gått ut i protest mot vad de anser blir en tvingade platssamverkan.


Mia Häggström, hållbarhetschef på Fabege.

Hållbarhetschefen: "Vi kan inte lagstifta engagemang"

Bolag Det är frivilligheten som gör platssamverkan lyckad. Det menar Mia Häggström, hållbarhetschef på Fabege. Just nu pågår en statlig utredning för en lagstiftning som undersöker frågan om att göra platssamverkan obligatoriskt för att öka tryggheten i den byggda miljön och arbeta brottsförebyggande.
– Risken är att det blir ineffektivt och dyrt.


Inom ett dygn sålde Skanska ett hyresbostadsprojekt i Danmark och en kontorsbyggnad i Polen för totalt cirka två miljarder kronor.

Två miljarder in på ett dygn – så jobbar Skanska vidare med avyttringar

Transaktioner Skanskas Kommersiella Fastighetsutveckling har haft ett hektiskt dygn där man gått i hamn med två storförsäljningar för totalt cirka två miljarder kronor. Efter försäljningarna i Polen och Danmark berättar Claes Larsson, Executive Vice President och ansvarig för den kommersiella utvecklingen på Skanska, mer om hur avyttringarna kom till och hur bolaget jobbar vidare på transaktionsmarknaden.