Image

Villan som producerar mer el än den förbrukar

BOSTÄDER Här är Sveriges första plusenergihus – huset producerar mer el än det förbrukar. I vår flyttar en Skånefamilj in i det.
Publicerad den 13 Januari 2009

Karin Adalberth, doktor i byggnadsfysik, ligger bakom huset, som hon själv och hennes familj ska bo i, skriver Dagens Industri.

- Idén med att bygga huset föddes vid fikabordet på jobbet för ungefär 3-4 år sedan. Jag skulle bygga ett nytt hus och hade bestämt att det skulle vara ett passivhus. Men så började vi trigga varandra att vi skulle ha en högre målsättning och på sätt föddes idén med ett plusenergihus, säger Karin Adalberth till DI.

Huset värms upp genom solenergi och via stora solfångare kommer det att produceras värme till element och tappvattnet. Hjärtat i systemet är en stor ackumulatortank som lagrar värmen som produceras. Under kalla vintermånader kompletteras uppvärmningen med en pelletskamin.

- Huset kommer att producera ungefär 4.000 kWh el årligen. Men vi tror att vi endast kommer att behöva 2.600kWh på ett år, säger Karin Adalberth.

Plusenergitekniken innebär en investering på cirka 800 000 kronor, men Adalberth menar att det kommer att betala sig på lång sikt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige