Image

Stena Fastigheter dras inför rätta

JURIDIK Inför ett lägenhetsbyte besiktigade hyresvärden Stena fastigheter två lägenheter. Värden gjorde olika bedömning och behandlade lägenhetsinnehavarna olika vid besiktningen. En kvinnlig hyresgäst, med bakgrund i Turkiet, anmälde detta till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering som stämt värden för etnisk diskriminering. Diskrimineringsombudsmannen har tagit över ärendet och imorgon inleds huvudförhandlingen i Nacka tingsrätt.
Publicerad den 2 September 2009

- Diskriminering på bostadsmarknaden är omfattande, den sker inte enbart vid förmedling av bostäder utan också i boendet och mot hyresgäster. Problemet är svårt att komma åt då insynen är mycket begränsad. Därför är det bra att även den här typen av diskriminering prövas av domstol, säger diskrimineringsombudsmannen Katri Linna.

Kvinnan, som hade bott i samma lägenhet i 16 år, ville byta sin lägenhet mot en mindre. Den 1 november 2005 gjordes lägenhetsbytet. Innan flytten genomfördes en besiktning av lägenheten som kvinnan flyttade från. I besiktningsprotokollet noterades ett antal skador och brister i lägenheten. Kvinnan blev ersättningsskyldig för några av dessa skador. Bland annat skulle hon betala ersättning för skador på en städskåpsdörr och en skåpslucka i köket.

Samma dag genomförde samma besiktningsman en besiktning av den lägenhet som kvinnan skulle flytta in i. Några skador och brister noterades, men ett antal andra utelämnades. Den avflyttande hyresgästen, som var etnisk svensk, blev endast ersättningsskyldig för en skada på ett tvättställ men detta krav ströks. Vid en senare besiktning, som fastighetsförvaltaren genomförde, visade det sig att det fanns ytterligare skador i lägenheten. Dessa hade inte noterats. Den avflyttande hyresgästen blev inte betalningsskyldig för några av dessa skador.

DO:s bedömning är att Stena fastigheter har utsatt kvinnan för etnisk diskriminering i samband med lägenhetsbytet. Bland annat genom att besiktningen av lägenheten som kvinnan flyttade från genomfördes mer ingående än den hon flyttade till och att kvinnan blev ersättningsskyldig för skador utan att hänsyn togs till den tid hon bott i lägenheten eller till att hon tidigare försökt rapportera skadorna.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige