Image

Skanska säljer Chalmers teknikpark

TRANSAKTIONER Skanska säljer sin del – två tredjedelar – av Chalmers teknikpark i Göteborg. Köpeskillingen är 167 miljoner kronor.
Publicerad den 8 Oktober 2008

Köpare är högskolans fastighetsbolag Chalmersfastigheter AB. Tillträde sker under oktober 2008.

Resterande tredjedel ägs av F O Peterson & Söner.

Fastigheten som är belägen inne på Chalmers Tekniska Högskolas campusområde omfattar totalt cirka 10 500 kvadratmeter. Den ursprungliga fastigheten uppfördes 1987 och utökades 1996 med ytterligare en byggnad.

Bland hyresgästerna i Chalmers Teknikpark återfinns exemplevis Volvo, CIT och IQube.

- Köpet ger Chalmers möjlighet att ansvara över campus Johannebergs utveckling. Därigenom kan vi utveckla vår verksamhet och skapa en effektiv nod för näringslivssamverkan inom samhällsbyggnad, material och energi som nu utvecklas på Chalmers Johanneberg. Tanken är ökad samverkan med näringslivet, andra universitet och samhället. Detta är viktigt för hela regionen, säger Karin Markides, rektor på Chalmers.

– Tillsammans med högskolan och Business Region Göteborg har vi bidragit till att främja samarbetet mellan näringsliv och högskola. Många nya och innovativa företag har etablerat sig i teknikparken där samverkan med högskolan varit en avgörande faktor för valet av lokaler. Nu går vi vidare för att fokusera på att utveckla nya möjligheter i Göteborgsområdet, säger Cecilia Fasth, vd för Skanska Fastigheter Göteborg AB.

För Skanskas del innebär försäljningen en vinst på 62 miljoner kronor, som redovisas i det fjärde kvartalet.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige