Image

Paulsson räddar kultur i sin hembygd

Bolag Erik Paulsson gör ett försök att rädda kulturskyddade Norrvikens trädgårdar i Båstad. Bolaget Lilla Båstad ska bygga hotell, bostäder och en hantverksby kring trädgårdarna. Dessutom donerar Paulsson 50 privata miljoner till en entreprenörsutbildning.
Publicerad den 3 Mars 2011
Erik Paulsson. Bild: Eddie Ekberg. Bild: Eddie Ekberg
Erik Paulsson. Bild: Eddie Ekberg.

- Det är en affär lika mycket med hjärtat som med hjärnan. Jag sa först nej, men i somras bestämde jag mig ändå för ett försök, säger Erik Paulsson till Dagens Industri.

Norrvikens trädgårdar med 14 hektar mark har i flera år gått med förluster. Lillebror Paulsson, Mats som är vd för Peab, har gett upp efter att ha arbetat för området i flera år.

- Nu har jag förklarat vår plan för Mats. Han önskar oss all lycka, säger Erik Paulsson till DI.

De danska arkitekterna Dorte Mandrup och Marianne Levinsen har arbetat fram den strukturplan som ska ligga till grund för framtidens Norrviken. Nu ska planarbetet inledas.

- Målet är att få tillräckligt många människor att vilja både bo och arbeta i Lilla Båstad. Den fantastiska trädgården har vi gratis, men när den anlades så glömde man bort att det behövs verksamhet, säger Erik Paulsson till DI.

I anslutning till anläggningen ska en entreprenörskola startas. I grunden för denna ligger en Paulsson-donation på 50 miljoner kronor.

I Lilla Båstad ingår fem personer med 20 procent vardera: Erik Paulsson, ordförande, Peter Ekelund, Hans Bergengren, Christian W Jansson och Carsten Johansen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige