Nio av tio av de intervjuade arkitekterna (89 procent) anger att de har fulla orderböcker. De flesta tvingas säga nej till uppdrag (59 procent). Ungefär hälften av de svarande (48 procent) säger att de kan ta bättre betalt än tidigare. Fyra av tio (40 procent) känner många arkitektkollegor som har gått in i väggen eller är nära att göra det.
Nu är det en kamp om att rekrytera de bästa förmågorna på marknaden. Det menar 72 procent av de svarande. Det blir allt vanligare att rekrytera arkitekter direkt från skolan (53 procent). Sex av tio (60 procent) menar att det är det ökade bostadsbyggandet som driver efterfrågan.
– Hela branschen går på högtryck, vilket är positivt, men också utmanade. För oss materialtillverkare blir det allt viktigare att underlätta arbetet för arkitekter och finna nya samarbetsformer, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.
FAKTA/ Om undersökningen: Cembrit har låtit göra intervjuer per telefon med 100 arkitekter som ritar hus. Andelen arkitekter utgör ett representativt urval utifrån gruppen som helhet. Undersökningen har genomförts av PFM Research under augusti 2016.
Bostäder Det är halvtid i hyresförhandlingarna och ett snitt på de förhandlade hyrorna ligger på cirka 5,91 procent. Fastighetssverige har tittar närmare på vilka som är Sveriges största ägare av hyresrätter.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.