Image

Nu öppnar SkyView – se bilderna här

EVENT I dag öppnar världsattraktionen SkyView — två gondoler som går på räls, längs fasaden, till toppen av Ericsson Globe (130 m ö h). Se bilderna här.
Publicerad den 5 Februari 2010

För första gången är det nu möjligt för turister och stockholmare att bestiga Sveriges landmärke och världens största sfäriska byggnad.

- SkyView kommer bli en av Sveriges viktigaste symboler utomlands, i klass med Eiffeltornet eller London Eye. Ett måste för alla stockholmare och vid varje turistbesök i Stockholm, säger Ninna Engberg, vd Stockholm Globe Arenas.

För ett år sedan togs första spadtaget till SkyView på Arenatorget, mellan Ericsson Globe och Globen Shopping. Sedan dess har 42 ton stål monterats in för att stärka Ericsson Globes bärande konstruktion. Inte mindre än 70 ton räls har monterats på utsidan av arenan, med hjälp av bergsklättrare och helikopter. Gondolerna väger var och en sju ton (inklusive maxlast) och kommer att rymma 16 personer per tur.

- I och med öppnandet lämnar vi och Stockholms Stad nu över ansvaret och driften av SkyView till AEG-ägda Stockholm Globe Arenas, säger Ulf Fridebäck (FP) styrelseordförande i SGA Fastigheter AB, vilket är det bolag som ansvarat för projekteringen och bygget av SkyView.

Med SkyView tar hela området ett jättekliv mot nästa generations arenaområde — en levande och spännande destination för besökare även när det inte är evenemang. Under premiärhelgen 5-7 februari kommer det att vara premiärstämning i hela området. Det kommer finnas en skridskois på Arenatorget för allmänhetens åkning med musik och festligheter, samt uppträdanden av konståkare från Stockholms Konståkningsklubb. Dessutom håller SkyView och Globen Shopping extra öppet under hela helgen.

- Intresset för att förboka biljetter har varit enormt och premiärhelgen är nu helt fullbokad, trots att vi förlängt öppettiderna och utökat antalet turer maximalt. Vi hoppas ändå att många nyfikna ska ta sig hit under premiärhelgen och ta del av alla aktiviteter i området, säger Ninna Engberg.


Det här är SkyView:
Två gondoler som går på räls längs fasaden till toppen av Ericsson Globe. Gondolerna är gjorda i glas och varje gondol transporterar max 16 personer åt gången. På toppen av Ericsson Globe, stannar de till en stund innan de vänder och tar samma väg tillbaka. Restiden är cirka 16 minuter per tur.

Så funkar det:
1. Entré
SkyView avgår från det nya ServiceCentret som är beläget vid Arenatorget (mellan Ericsson Globe och Globen Shopping). Förbokad biljett rekommenderas. Har du inte förbokat din tur går det bra att köpa biljett i biljettkassan i ServiceCentret.

2. PreShow
Efter att ha passerat genom biljettkontrollen kommer du in till PreShow. Här får du genom en film vara med om en sex minuter lång resa - både framåt och bakåt i tiden.

3. Boarding
När filmen är slut lämnar du PreShow på motsatt sida från ingången, du är nu framme vid gondolerna och väntar på din tur att resa upp med SkyView.

4. Turen
Gondolerna passerar genom en taklucka vid uppfärd och nedfärd för att parkeras inne i entrébyggnaden, där boarding sker. Resan upp mot toppen tar tio minuter, gondolen stannar högst upp på toppen av Ericsson Globe i cirka tio minuter innan den tar samma väg ner igen.

5. Souvenirbutik
Efter avslutad tur går det att besöka den nya souvenirbutiken eller SkyView Café.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige