Allt fler tjänstemän och politiker bedömer att korruption förekommer, men det leder sällan till konkreta åtgärder. Jämfört med år 2008 är det dessutom fler i dag som säger att de själva har utsatts för erbjudanden om otillbörliga förmåner.
Sverige anses i internationella mätningar vara ett av världens mest korruptionsbefriade länder. Antalet polisanmälda korruptionsbrott i den kommunala sektorn är relativt litet, cirka 20 anmälningar per år. Antalet har varit konstant sedan år 2003.
I vissa avseenden har riskerna för korruption ökat under de senaste åren. Statskontoret konstaterar även att kommunala tjänstemän är mer utsatta än politiker för faran för korruption och att plan- och byggsektorn sticker ut som mest riskutsatt. I de större städerna är medvetenheten om riskerna större än i de små.
- Den interna kontrollen är inte tillräcklig för att förebygga och upptäcka korruptionen, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson.
- Enligt Statskontorets bedömning omfattas riskerna för korruption alltför sällan i de riskanalyser som bildar utgångspunkt för den interna kontrollen. Det görs inte tillräckligt med kontroll av att de beslutade reglerna följs.
Statskontoret föreslår att:
# Regeringen träffar en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att förbättra arbetet mot korruption i den kommunala sektorn.
# Kommunallagen förtydligas för att förstärka regelefterlevnaden.
# Det införs ett bättre skydd för personer som slår larm om oegentligheter.
# SKL påbörjar ett arbete för en gemensam kommunal värdegrund.
# Den interna kontrollen i kommuner och landsting förstärks för att motverka korruption.
Presenteras av Aros Kapital
Lista Det gångna året innefattade en rad prestigefyllda rekryteringar från de stora fastighetsbolagen. Fastighetssverige har tittat närmare på de hetaste som genomfördes under 2024.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.