Image

I dag invigs Liljeholmen

HANDEL Liljeholmen har länge varit en vit fläck på shoppingkartan. Men nu är det slut på det. I dag invigs Liljeholmstorget med mer än 90 nya butiker, caféer och restauranger samt 900 nya parkeringsplatser.
Publicerad den 22 Oktober 2009

Det är inte bara \″ännu en galleria\″ utan ett tydligt exempel på stadsbyggnadsplanering med kvartersstaden i fokus, där bostäder, arbetsplatser, skolor, samhällsservice, kollektivtrafik och handelsplats byggs integrerat. En ny levande stadsdel helt enkelt.

Butiksutbudet rymmer både välkända kedjebutiker som t ex H&M, KappAhl, Lindex, BR Leksaker, Ica Kvantum, Systembolaget och Intersport samt mindre kvartersbutiker, caféer, restauranger och servicefunktioner.

- Vi är inget destinationscentrum utan finns till för människorna som bor, arbetar och pendlar i vårt närområde. Liljeholmstorget kommer att underlätta deras vardag, säger Marita Floman, centrumchef på Liljeholmstorget.

- Med närområdet menar vi primärt Liljeholmen, Gröndal, Aspudden, Midsommarkransen och Västberga. Men vi räknar även Hägersten, Västertorp, Fruängen, Bredäng, Långholmen, Hornstull, Årsta och Årstadal till vårt kvarter.

Citycon är ett nordiskt fastighetsbolag specialiserat på aktivt ägande av köpcentrum och detaljhandelsfastigheter. Liljeholmstorget är Citycons största projekt med en investering på cirka 1,7 miljarder kronor. Liljeholmstorgets beräknade omsättning i detaljistledet är cirka 1,2 miljarder kronor år 2015.

Citycon är marknadsledande i Finland och växer snabbt i Sverige och Baltikum. Totalt äger Citycon 33 köpcentrum och 50 andra detaljhandelsfastigheter. I dagsläget äger Citycon åtta köpcentrum och sju andra handelsfastigheter i Sverige, bland andra Jakobsberg Centrum, Åkersberga Centrum och Strömpilen i Umeå. Bolaget är noterat på Helsingforsbörsen.

Citycon satsar också på att Liljeholmstorget ska bli en ledande galleria inom miljöområdet.

- Målet är att vi ska få den högsta certifieringsgraden (platinum) inom LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). De bedömer fastigheter inom kategorier som byggplatsens hållbarhet, energi- och resurseffektivitet, materialval och inomhusmiljö, säger Marita Floman.

FAKTA
Befolkning i närområdet: 81 000 (2005), 100 000 (2015)
Befolkningstillväxt: + 21 % (2005-2015)
Detaljhandelsmarknaden: 4,2 miljarder* kr (2005), 6 miljarder* kr (2015)
Detaljmarknadstillväxt: + 24 % (2005-2015)
Arbetsplatser i området: 38 000 (2005)
Bruttoyta Liljeholmstorget: 80 000 kvm
Detaljhandelsyta: 28 802 kvm
Kontor/vård: 11 819 kvm
Bostäder: 6 155 kvm, 72 stycken (har förvärvats av Heba AB)
Total investering: ca 1,7 miljarder kr
Parkering: 900 platser
Tunnelbana: 24 000 resande/dag
Tvärbanan: 8 000 resande/dag
Buss: 9 000 resande/dag
*inkl moms beräknat på 2005 års priser

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tandläkaren tar amerikanska burgarkedjan till Sverige: "Fastighetsägare kommer kräva att vi kommer"

Handel Den hajpade amerikanska hamburgerkedjan Five Guys kommer till Sverige i höst – och det gör den med hjälp av en svensk tandläkare. Noel Abdayem är serieentreprenören som står bakom NCPA Capital som har fått masterfranchise-rättigheterna för hamburgerkedjan – målet är minst 20 restauranger på fem år varav hälften i Sverige. För Fastighetssverige berättar han om varför han ger sig in i restaurangbranschen, hans långa kärlek till den amerikanska kedjan och risken han tar i att etablera ännu en hamburgerkedja på en redan överhettad marknad.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige