Image

Första AP-fonden köper bostäder för sju miljarder

TRANSAKTIONER Första AP-fonden etablerar bolaget Willhem AB och köper en bostadsportfölj med 11 100 hyresrätter. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till drygt sju miljarder kronor. Det gör affären till den största i år, hittills.
Publicerad den 7 December 2010

De 11 100 hyresrätterna ligger i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Borås, Karlstad och Linköping. Totalt inbegriper affären cirka 860 000 kvadratmeter där 87 procent utgör bostäder. Säljare är Acta.

- Vi har utnyttjat en möjlighet att göra en bra investering i bostadsfastigheter som vi bedömer har goda utvecklingsmöjligheter. Investeringen ligger i linje med vårt uppdrag i pensionssystemet, att investera på lång sikt, med låg risk och hög avkastning. Med Willhem bygger vi ett långsiktigt och ansvarsfullt bostadsbolag med ambitioner att växa, säger Johan Magnusson, vd för Första AP-fonden.

Willhems formella övertagande av fastigheterna sker i samband med årsskiftet och man räknar med att ha tagit över hela den operativa verksamheten till våren. Förvaltningen kommer att drivas i egen regi.

- Vi är ett nytt bostadsbolag med en ledning som har lång erfarenhet av bostads- och fastighetsbranschen. Vi tar detta förvärv på stort allvar och ser fram emot att bygga goda och långvariga relationer med alla våra hyresgäster, säger Mikael Granath (tidigare vd för börsnoterade Din Bostad, som nu ingår i Blader), vd för Willhem.

Fastigheterna ägs i dag av kunder till Finanshuset Acta. Affären är villkorad av att dessa godkänner affären på stämmor i december och av Konkurrensverkets godkännande.

Rådgivare har varit ABG Sundal Collier och Pangea Property Partners.

Actas kunder gör i och med affären en vinst på 1,3 miljarder kronor, skriver Acta i ett pressmeddelande.
Acta är sedan tidigare indraget i en rättsprocess med stämningsansökningar från kunder som känner sig lurade av Acta.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Milstolpe för Kistas stora omvandling när Klövern tar sig an 900 bostäder

Bostäder Med Kista Square Garden och 900 bostäder mitt i centrala Kista så tar Klövern sig an en ofantligt stor omvandling när Ericssons gamla kontor, intill gallerian, ska gå från kontor till bostäder och levande blandstad. Rickard Langerfors, vd för Klövern berättar om det något ovanliga projektet när Fastighetssveriges reporter mötte upp honom på plats i ett soligt Kista.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige