Image

Förköpslagen på väg bort

JURIDIK Förköpslagen ska upphävas - det är innebörden av den lagrådsremiss som regeringen nu har beslutat om. Antalet ärenden är så få att lagen spelat ut sin roll. Beslutet är ett led i regeringens regelförenklingsarbete.
Publicerad den 18 September 2009

- Att upphäva förköpslagen förenklar för säljare och köpare av fastigheter, inklusive kommunerna. Lagar som spelat ut sin roll bör upphävas. Det är inte rimligt att köpare och säljare av fastigheter ska drabbas av kostnader och onödigt krångel för att ett litet antal fastigheter årligen ska komma i kommuners ägo. Förenklingen påverkar inte i grunden kommunens möjligheter att förvärva mark och fastigheter, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Dagens samhällsplanering har en annan inriktning än när förköpslagen infördes. Planeringen är i stor utsträckning inriktad på att förtäta befintliga bostadsmiljöer och att omvandla tidigare verksamhetsområden. De idéer som förverkligas bygger i allt högre grad på privata initiativ där en stor del av exploateringen sker i enskild regi. Den kommunala markpolitiken har till följd av detta kommit att spela en mera begränsad roll än vad den gjorde vid förköpslagens tillkomst.

Förköpslagen trädde i kraft 1968 och innebär att en kommun i vissa fall kan träda i en köpares ställe när ett avtal tecknats om en fastighetsöverlåtelse. Syftet med lagen har varit att underlätta en aktiv kommunal markpolitik och att kommunen på ett förhållandevis enkelt sätt ska kunna bli ägare av sådan mark som behövs för framtida tätortsexpansion. Det syftet är nu överspelat, menar regeringen.

Boverket har gjort en utvärdering av förköpslagen och kommit fram till att landets kommuner årligen prövar i storleksordningen 45 000 fastighetsöverlåtelser. Antalet fastigheter som kommunerna förvärvar med stöd av lagen uppgår till cirka 15 per år.

Tillämpningen av förköpslagen innebär kostnader för kommunerna och för andra myndigheter. Förköpslagen medför också administrativa kostnader för fastighetsmäklare och bankväsendet. I slutändan drabbar detta köpare och säljare och fastighetsmarknaden som helhet genom ökade kostnader, osäkerhet och tidsförluster, till mycket begränsad nytta.

Kommunernas möjligheter att föra en aktiv markpolitik och att trygga behovet av mark för samhällsbyggnadsändamål kan vid ett upphävande av förköpslagen liksom hittills tillgodoses genom frivilliga förvärv. Kommunen har också i vissa fall möjlighet att förvärva fast egendom utan stöd av överenskommelser.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige