Stockholm 2013 – Full fart framåt är den andra i en årlig serie rapporteringar till regeringen om läget i Stockholmsregionen.
Rapporten visar att det går bra för Stockholms län, som ligger högt i olika internationella rankningar, växer snabbt samt har en befolkning som trivs med sin tillvaro.
Men länet står också inför en rad stora utmaningar. Till exempel behöver bostadsbyggandet fördubblas, vilket kräver stora insatser inom trafikområdet. Inte minst kollektivtrafiken måste förbättras om länet ska ha en möjlighet att klara klimatmålen.
– Fler bostäder och bättre transportinfrastruktur är viktigt för att klara arbetsmarknadens behov av arbetskraft, men också för att högskolor och universitet ska kunna konkurrera om de bästa studenterna. Det är i sin tur nödvändigt om vi ska stå oss i den globala konkurrensen, säger Chris Heister.
– Vi vet att Stockholmarna trivs med livet men att trångboddheten ökar, att människor oroar sig för luftkvaliteten och att var fjärde stockholmare upplever att de inte har ett jobb som matchar deras utbildning, säger Chris Heister.
– Det är också oroande att var tionde elev som går ut grundskolan saknar behörighet till gymnasiet och att länets gymnasieelever i flera fall har lägre betygsgenomsnitt än riket i övrigt, säger Chris Heister.
Rapporten Stockholm 2013 – Full fart framåt listar de viktigaste insatserna de närmaste åren:
# Större hänsyn behöver tas till sambandet mellan bostadsbyggande och infrastruktursatsningar. Flexibla lösningar för ett ökat utbud av studentbostäder är nödvändiga, liksom en översyn av riksintressena.
# Fram till 2021 satsas närmare hundra miljarder kronor på infrastrukturen. Trots det väntas regionen ha fler flaskhalsar 2030 än i dag, på grund av den växande befolkningen. Betydande satsningar är därför nödvändiga även efter 2021, varav staten kommer behöva bära en betydande del.
# För att begränsa de klimatpåverkande utsläppen behöver en rad insatser göras. Vattenkvalitet och Mälarens framtid som vattentäkt behöver uppmärksammas, liksom finansieringen av ombyggnaden av Slussen.
# Arbetsmarknaden i Stockholms län är mycket kunskapsintensiv, även med internationella mått mätt. Dessvärre går utvecklingen mot växande kompetensbrist och regionen behöver en tilldelning av platser inom de högre utbildningarna som motsvarar befolkningstillväxten. Länet behöver också fler yrkeshögskoleplatser.
# Unga och utrikes födda har i dag svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Statliga och lokala insatser behöver samspela bättre, inte minst när det gäller matchningen mellan invandrares kompetens, undervisningen i svenska och arbetsmarknadens behov. Kvinnors delaktighet på arbetsmarknaden behöver också stimuleras.
– Detta är stora och viktiga utmaningar där staten, kommunerna, landstinget och arbetsgivarna har ett tungt ansvar att bära. Vårt utgångsläge är gott och jag är övertygad om att Stockholms län har förutsättningarna att fortsätta fungera som hela Sveriges tillväxtmotor, säger Chris Heister.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.