Image
I Göteborg bor två procent av invånarna i stadskärnan – att jämföra med Stockholms tolv procent och Malmös åtta procent.

Storstaden med minst antal boende i stadskärnan

Bygg/Arkitektur Vilka utmaningar och möjligheter innebär det när en stor del av aktiviteten som sker i stadskärnan påverkas av hur många som bor och hur många som pendlar in för att jobba i stadskärnan. Det har Fastighetsägarna och HUI kartlagt i sitt senaste Cityindex.


Anna K. Johansson, Change Director på Tam, och Thomas Erséus, vd för AMF Fastigheter.

Tungviktarna om framtidens hyresmodeller inom handeln

Bolag Anna K. Johansson, Change Director på Tam, och AMF Fastigheters vd Thomas Erséus är två tunga namn inom svensk retail och handel. Här ger de sin syn på aktuella handelstrender, hur framtidens konsument tänker, fastighetsägarens synvinkel och hur hyresmodellerna skulle kunna förändras inom handeln framöver.


Besöksflödena i stadskärnorna stabiliserades under 2022 men visar på en nivå lägre än innan pandemin. Jämfört med 2019 uteblir fortfarande var femte besök.

Stadskärnorna har tappat var femte besökare

Handel Omsättningssiffrorna för 2022 visar att de svenska stadskärnorna har återhämtat sig och passerat 2019 års nivåer, detta enligt rapporten Cityindex Sverige, ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research. En stor del av omsättningen beror dock på inflationen och även om besöksflödena i stadskärnorna stabiliserades förra året så ligger de på en lägre nivå än innan pandemin – jämfört med 2019 uteblir fortfarande var femte besök. Erik Jonsson, analytiker på HUI, berättar mer om de senaste fynden och ger sin bild av om de där 20 procenten av besökarna som saknas i city någonsin kommer att återvända?


Köpcentrum driver handeln framåt - och försäljningen är tillbaka på pre-pandemiska nivåer.

Köpcentrumens försäljning tillbaka på pre-pandemiska nivåer

Ekonomi/Finansiering HUI och NCSC släpper nu rapporten Svenska Köpcentrum som ger en heltäckande bild av den svenska köpcentrumbranschens utveckling under 2022. Köpcentrumkartläggningen visar att den totala omsättningen i köpcentrum och handelsområden ökade med 8,1 procent i löpande priser under 2022. Köpcentrum ökade med hela 11,4 procent i löpande priser och handelsområden med 5,0 procent.


Gårdsbyn, Sveriges första runda LSS-boende.

Emrahus lanserar tre nya typer av LSS-hus

Bygg/Arkitektur Ett barn- och ungdomsboende i tvåplan och två hus som kombinerar gruppboende och daglig verksamhet är näst på tur när Emrahus lanserar sina senaste typhus. De nya typhusen gör det möjligt att skapa lösningar för kommuner och vårdbolag med särskilda utmaningar.


Hui presenterar handelsstatistik för 2022.

Så gick det för handeln i Sverige 2022

Ekonomi/Finansiering På uppdrag av Handelsrådet genomför HUI årligen en studie av Sveriges regionala handel. Kartläggningen, som pågått sedan 1992, innehåller unika uppgifter och är en av de mest tillförlitliga källorna till kunskap om detaljhandel på lokal och regional nivå. Idag publiceras 2022 års siffror.


Pendlingsorten Eskilstuna.

Så skapas en lyckad stadskärna

Sverige 107 är de, antalet stadskärnor i Sverige. Besöksstaden. Landsbyggdsstaden. Studentstaden. Pendlingsstaden. Under torsdagen presenterade Fastighetsägarna i samarbete med HUI Research en kartläggning, Cityindex 2023, över framgångsrika stadskärnor och hur de gjort för att lyckas. Fastighetssverige har sammanställt råden som experterna delar med sig av.


Enligt HUI Research senaste prognos väntar tuffa tider för handeln under 2023.

HUI: Tuffa tider väntar handeln 2023

Handel 2023 förväntas bli ett dystert år för hushållen och handeln. Året präglas av pessimism och effekterna av krig, hög inflation och oro består. Stigande levnadsomkostnader urholkar hushållens köpkraft och handlarna pressas av breda kostnadsökningar och köpsvaga konsumenter. Detaljhandelsförsäljningen mätt i fasta priser prognostiseras minska med 4,5 procent under året, det skriver HUI Research i sin senaste prognos.


Robin Berkhuizen, vd för Emrahus.

Ambitiöst LSS-boende det första i sitt slag

Bostäder Ett LSS-boende i Landskrona kan bli första byggnaden i Sverige med dubbel certifiering som miljöbyggnad och passivhus. Bakom satsningen står bolaget Emrahus och här berättar vd:n Robin Berkhuizen mer om boendet för Fastighetssverige.


Antalet fysiska butiker minskar

Butikerna på nedgång – pendlingsorterna och lågprisbutikerna klarar sig

Uthyrning HUI research presenterade sin studie för Handelsrådet hur de sett en nedåtgående trend i antal butiker de senaste fem åren. I dagarna meddelade modejätten Indiska att de ansöker om konkurs. Om det kommer bli vanligare kan inte Emma Wähl, analytiker på HUI, säga, men det kommer bli tufft och det kommer nog ske förändringar på marknaden framöver.


Ett nytt rekord kan vara på väg i julhandeln, enligt HUI.

HUI: Julhandelsrekord i sikte

Handel Möjligheten att åter fira tillsammans kommer driva försäljningstillväxten i årets julhandel – större julbord och fler paket under granen väntar när vi äntligen kan träffas vid årets största högtid. I sällanköpsvaruhandeln väntas revansch för de branscher som prioriterades ned i fjol, det rapporterar HUI.


Emma Hernell.

Emma Hernell blir vd på HUI

Karriär Emma Hernell, tidigare vice vd, tar steget upp och blir vd på HUI. Hon efterträder Jonas Arnberg.


Monica Bruvik, senior detaljhandelsanalytiker på HUI Research.

HUI:s analytiker: "Bekymrar oss över avtagande urbanisering"

Handel Handeln ser en återhämtning inom flera branscher efter det att vaccinationerna fått effekt på bred front i Sverige. Men än är det långt kvar till nivåerna innan pandemin, framför allt för den fysiska handeln, och på HUI är man bland annat oroade över den avtagande urbaniseringen och dess möjliga effekter på stadskärnor och handelsområden på lång sikt.


Köpcentrumet Linden (arkivbild).

Så har detaljhandeln utvecklats under 2021

Handel Handelsfakta, Handelsrådet och HUI har tagit fram siffror för hur detaljhandeln presterat under inledningen av 2021 och hur utvecklingen har sett ut jämfört med tidigare under pandemin. Fastighetssverige har siffrorna och kommentarer från HUI:s analytiker om hur återhämtningen ser ut inom detaljhandelns olika delsegment.


Robin Berkhuizen och Erik Selin.

Balder satsar på LSS-bostäder – investerar i Emrahus

Bolag Balder har nyligen gått in i Emrahus som delägare. Investeringen är en del av Emrahus nya satsning i att fortsatt äga och förvalta de bostäder de bygger. Detta innebär att Emrahus kan förbättra de LSS-bostäder man själv äger över tid och framtidssäkra dem på ett annat sätt än tidigare.


Emma Hernell, vice vd på HUI Research, ger sin syn på Amazons intåg på den svenska marknaden. Bilden är ett montage.

Så påverkas marknaden av Amazons intåg

Handel Efter år av spekulationer och väntan har Amazon nu lanserats i Sveriges. Emma Hernell, vice vd för HUI Research, berättar för Fastighetssverige om handelskonsekvenserna av Amazons etablering, hur köpmönstren kan förändras och vilka konsumtionssegment som framför allt utmanas av den amerikanska jätten.


Jeff Bezos, grundare av Amazon.

Uppgifter: Amerikansk e-handelsjätte nära Sverige

Handel Amazons svenska lansering sker i höst, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.


Monica Bruvik, senior detaljhandelsanalytiker på HUI Research, om handelns kris under coronautbrottet.

Handelsanalytikern: "Fastighetsägare kan räkna med uteblivna hyror"

Handel Coronavirusets utbrott har lett till att detaljhandeln hamnat i ett väldigt utsatt läge, med dramatiskt minskade intäkter som följd för många butiker. Monica Bruvik, senior detaljhandelsanalytiker på HUI Research, ger sin analys av situationen och berättar om vilka åtgärder som behövs för att hjälpa branschen.


Exempelbild på hur boendet kan komma att se ut. Detta är från en lägenhet i Lund.

Emrahus bygger LSS-boende – K2A köper

Transaktioner K2A har tecknat avtal om att köpa ett LSS-boende i Bräkne-Hoby, Ronneby. Emrahus uppför projektet och K2A tillträder vid färdigställande, som är planerat till Q3 2021. Transaktionen baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 23 miljoner kronor.


Emrahus nya LSS-boende.

Emrahus nya LSS-boende – med inspiration från mjölkpaket

Bolag Emrahus, som bygger energisnåla LSS-boenden, har ett par typhus för olika typer av tomter eller områden. Men de saknade ett som passade bra in i stadsmiljö och gick att placera på mindre tomter. Det nya typhuset som är framtaget för just små eller centrala tomter är baserat på inget mindre än fyra mjölkpaket.