Image
Anders Nordberg.

"Inte ens konstigt med negativa räntor i framtiden"

Ekonomi/Finansiering Kommer negativa räntor bli en naturlig del av vardagen om tio år? Hur ser vägen dit ut och hur är de psykologiska aspekterna av negativa räntor? Länsförsäkringar Banks makroekonom Anders Nordberg menar att det stora sparandet pressar ned räntorna så mycket att vi mycket väl kommer att se negativa räntor som det nya normala framöver.


Sebastian Harung.

Kameo når miljard-milstolpe

Ekonomi/Finansiering I slutet av september nådde Kameo, som erbjuder direktinvesteringar i fastighetslån, över 1 miljard kronor i lånevolym för 2021. Tillväxten för bolaget har därmed tagit rejäl fart.


Högerpartierna vill avveckla investeringsstödet för hyresbostäder och studentbostäder.

Högeroppositionen är överens: Vill avveckla investeringsstödet

Ekonomi/Finansiering När M+KD-budgeten vann riksdagsomröstningen hösten 2018 ströps investeringsstöden. Vad händer med stödet om högern vinner valet 2022? Här ger partierna klara besked.


Grön Bostad, ägt av Afa och Byggvesta och lett av vd Rickard Backlund, har fått 146 miljoner kronor i investeringsstöd under 2021.

Bolagen som har fått mest i investeringsstöd

Ekonomi/Finansiering Regeringen föreslår mer anslag till investeringsstöden för 2021 för att pengarna ska räcka till alla som söker – här är de 20 bolag som fått mest utbetalt i år.


Fastpartners Sven-Olof Johansson och SEB:s Robert Bergqvist.

Johansson och Bergqvist om Kina-oron: "Då kan det sprida sig"

Ekonomi/Finansiering Världens börser – och inte minst de noterade fastighetsbolagen – skakar till följd av den kinesiska jätten Evergrandes gigantiska skuldproblem.
En tillfällig hicka eller inledningen till en stor kris – och hur påverkas Sverige och den svenska fastighetsmarknaden? Fastighetssverige har pratat med SEB:s Robert Bergqvist och Fastpartners Sven-Olof Johansson om den kinesiska oron, vad de tror händer framåt och vad man bör hålla ögonen på.


Rebaz Wahab, ansvarig för KPMG:s fastighetstaxeringsgrupp.

Taxeringsvärdet höjs ytterligare – kan leda till flyttkarusell

Ekonomi/Finansiering Skatteverket har publicerat nya nyckeltal som ska ligga till grund för den nya fastighetstaxeringen 2022. För storstäderna kan revisionsföretaget KPMG konstatera kraftiga höjningar av taxeringsvärdena i speciellt Stockholm men även i Göteborg och flertalet regionstäder. För Fastighetssverige berättar Rebaz Wahab, ansvarig för KPMG:s fastighetstaxeringsgrupp, mer om vad höjningarna betyder för fastighetsägarna och var den ekonomiska smällen blir som störst.


Johan Grevelius.

Grevelius om SBF Bostads nyemission

Ekonomi/Finansiering SBF Bostad har beslutat att ta in 130 miljoner kronor i en nyemission utan företrädesrätt för att förvärva ytterligare hyresfastigheter. – Konkurrensen är mycket hård ,säger Johan Grevelius, vd SBF Bostad till Fastighetssverige.


Jens Engwall och Ilija Batljan är två av branschtopparna som insynshandlat i augusti.

Så har branschtopparna handlat i augusti

Ekonomi/Finansiering Fastighetssverige har kartlagt hur branschens insynspersoner agerat i augusti, och det har minst sagt varit en hel del aktivitet hos vissa av börsens tungviktare. En branschprofil har sålt aktier för närmare 50 miljoner kronor.


Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner.

Fastpartner emitterar gröna obligationer om 1 100 miljoner

Ekonomi/Finansiering Fastpartner emitterar med två olika löptider.


Thomas Ahlerup, Tessins chef för Investerarrelationer.

Tessin ser historiskt hög efterfrågan på kapital

Ekonomi/Finansiering Tessin Nordic Holding fortsätter att växa med sin digitala finansieringsplattform för fastigheter. De ser just nu en historiskt hög efterfrågan på kapital för fastighetsutveckling och det är en trend som bolaget tror kommer stärkas ytterligare framöver. För Fastighetssverige berättar Thomas Ahlerup, Tessins chef för Investerarrelationer, mer om orsakerna till det stora kapitalbehovet och hur bolagets tillväxt ska öka ytterligare.


Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg&Partners.

Experten: "Känner mig lite skeptisk till fastighetssektorn just nu"

Ekonomi/Finansiering Sparekonomen och analytikern Joakim Bornold vid Söderberg & Partners synar fastighetssektorn och berättar för Fastighetssverige vad som talar för en stark börshöst, vilka bolag som är bäst positionerade och vilka fastighetsaktier han själv rekommenderar.


Sven-Olof Johansson, vd för Fastpartner.

Fastpartner emitterar D-aktier till ett värde om cirka 500 miljoner kronor

Ekonomi/Finansiering Fastpartner beslutar om en fullt ut garanterad företrädesemission av stamaktier av serie D om upp till cirka 500 miljoner kronor.


Här är preff- och D-aktierna som ger högst direktavkastning just nu

Ekonomi/Finansiering Sedan flertalet preffar lämnat marknaden har Fastighetssverige tittat närmare på direktavkastningen hos branschens fixed income-aktier. Här är hela listan.


Kestutis Sasnauskas.

Eastnine offentliggör obligationsprospekt

Ekonomi/Finansiering Ansöker om upptagande till handel av sina gröna obligationer vid Nasdaq Stockholm.


Finansinspektionens insynsregister visar att Engwall och Wahlén minskat sina positioner i de egna bolagen.

Toppnamn säljer aktier

Ekonomi/Finansiering Två branschprofiler har minskat sina innehav.


Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Positiva siffror för hotellbranschen: "Ett jättelyft"

Ekonomi/Finansiering Logiintäkter på hotell utanför Stockholms län tillbaka på nivån före pandemin: "Ett jättelyft jämfört med i fjol"


Så har branschtopparna handlat under semestern

Ekonomi/Finansiering Fastighetssverige har kartlagt hur branschens insynspersoner agerat under sommaren. Och det har varit långt ifrån sommarstiltje i orderböckerna.


Här är alla blankningspositioner i branschen

Ekonomi/Finansiering Sedan Arrowstreet tagit en blankningsposition i Pandox har Fastighetssverige tittat närmare på hur blankarnas agerat mot övriga branschen. Här är hela listan.


Blankare tar position i Pandox

Ekonomi/Finansiering Arrowstreet har tagit position i hotellbjässen.


Översiktsbild över nya Boho Club i Marbella

Quartiers inleder beräkningsperiod för teckningsoptioners utnyttjandekurs

Ekonomi/Finansiering Den 30 juli 2021 inleddes beräkningsperioden för fastställande av utnyttjandekurs för teckningsoptioner av serie TO3 2020/2021 som emitterades i samband med Quartiers Properties AB inlösenprogram för preferensaktier under 2020.