Image
SPP Fastigheter köper i Nacka och Haninge.

SPP Fastigheter förvärvar två förskolor i Stockholm

Transaktioner SPP Fastigheter har förvärvat fastigheterna Nacka Tollare 1:427 samt Haninge Kolartorp 1:358.


RO Properties genomför förvärv av drygt 20 fastigheter i anslutning till den nya tunnelbanestationen Järla i Nacka kommun.

RO Properties förvärvar utvecklingsprojekt vid Järla station i Nacka

Transaktioner RO Properties har tecknat avtal om att förvärva över 20 fastigheter i anslutning till den nya tunnelbanestationen Järla i Nacka Kommun. Fastigheterna omfattas av startpromemoria för stadsbyggnadsprojektet Birkaområdet, som syftar till att skapa en tätare och mångfacetterad stadsmiljö på västra Sicklaön.


Katarina Devell, CMO på Nackademin, menar att många inom byggbranschen börjar se sig om efter bristkompetenser redan nu.

"Behovet av kompetens är kritiskt"

Karriär Nu kommer nya larm om den stora kompetensutmaning Sverige står inför. Utbildningsanordnaren Nackademin, som baserar sin insikt på data från branscher, menar att en yrkeskategori det råder särskilt stor efterfrågan på är byggnadsingenjörer inom hållbart byggande och ROT.


Till vänster syns visionsbilden som visar möjlig utformning för den föreslagna bostadsbebyggelsen med det höga tornet som nytt landmärke. Slutlig utformning ska avgöras i bygglovet.

Så kan nya landmärket i Nacka torna upp sig

Bygg/Arkitektur Nya Nacka Forum tillförs en skrapa på 28 våningar i ett projekt som ska skapa närmare 300 nya bostäder. Fastighetssverige berättar mer om planerna som nu ska på samråd.


Anrika Grand Hotel i Saltsjöbaden ska byggas ut med 83 rum och kommer därefter att ha 203 rum. Den föreslagna utbyggnaden syns illustrerad i den högra delen av bilden.

Anrikt hotell får klartecken för stor utbyggnad

Bygg/Arkitektur Grand Hotel i Saltsjöbaden står redo att byggas ut för sjunde gången sedan uppförandet 1893. Fastighetssverige berättar mer om de senaste planerna som sväller hotellets rumsutbud med nästan 70 procent.


Illustration över aktivitetstorg, fotbollsplan och bebyggelse.

Pressat bolag tar nästa steg i Nacka-projekt

Bygg/Arkitektur Bolaget har varit hårt prövat de senaste åren och tappat mycket mark på börsen – nu kan man ta nästa steg i långdraget bostadsprojekt i Nacka. Fastighetssverige berättar mer.


Visionsbild av Parkkvarter 2 i Nacka.

Natur plus urbant blir "naturbant"

Bygg/Arkitektur I veckan öppnades detaljplanen för ett nytt i Centrala Nacka för samråd. Det är bostadsaktören Selvaag Bostad som planerar för ett nytt så kallat "naturbant" kvarter, med cirka 145 klimatsmarta bostäder. Området är också Sveriges första i sitt slag.
Fastighetssverige har pratat med Christina Gerremo, projektchef på exploateringsenheten Nacka kommun, och Patrik Eriksson, projektdirektör på Selvaag Bostad, och bett dem berätta lite om projektet och vad som är unikt med det.


Brf Björkstigen, vy från innergård.

Riksbyggen bygg- och säljstartar 86 boenden på två ställen

Bostäder Riksbyggen har beslutat att starta byggandet av 43 boenden i Bonum Brf Stensundet i Trosa. Samtidigt säljstartar man lika många lägenheter i Brf Björkstigen i Björkhagen, nära Nackareservaten.


Kunskapsskolan i Nacka.

Hemsö förlänger hyresavtalet med Kunskapsskolan i Nacka

Uthyrning Hemsö och Kunskapsskolan har tecknat ett nytt 15-årigt hyresavtal som gäller om- och tillbyggnad av Kunskapsskolans befintliga skola i Finntorp i Nacka.


Illustration som visar möjlig utformning av Selvaag Boligs projekt i Nacka. Byggnaden är som högst i hörnet mot Vikdalsvägen/torget och trappar sig ned mot parken där den är tre till fem våningar hög. Mot parken ligger den uppglasade gemensamhetsbyggnaden, det så kallade växthuset. Växthuset har till större delen uppglasade fasader och tak. Vita byggnader i illustrationen är uppskattade volymer utifrån intilliggande projekt.

Här är norska bostadssatsningen i Nacka

Bygg/Arkitektur Med sitt förslag "Grønn" vann det norska bolaget Selvaag Bolig en markanvisningstävling för bostadsbyggnation i centrala Nacka 2021. Inför samrådet av detaljplanen kommer nu de första illustrationerna av det gröna projektet, framtagna av Belatchew arkitekter, och Fastighetssverige kan berätta mer om den norska satsningen i Nacka.


Sickla galleria.

Hemtex öppnar sin största butik i Sickla

Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Hemtex som utökar och satsar stort i Sickla. Den nya butiken kommer att vara större än vanliga Hemtex-butiker, med ett nytt koncept som både breddar befintligt sortiment och tillför helt nya kategorier. Med konceptet stärks utbudet inom hem och inredning ytterligare i Sickla.


Överdelen av den nya byggnaden "kragar" över ruinens murar.

Hotell inuti ruin drivs som BRF

Bygg/Arkitektur Eknors Entreprenad har precis färdigställt ett något komplext antikvariskt och byggnadstekniskt projekt. Inuti en gammal kulturminnesskyddad stenruin som stått övergiven i många år har man byggt ett litet hotell. Och det är inte bara byggnaden som är speciell: själva hotellrörelsen ska drivas som bostadsrättsförening.


Den 19 september beslutade kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott om samarbete genom markanvisning i tidigt skede till Skanska Sverige AB avseende sex nya kvarter vid Mötesplats Nacka i Centrala Nacka.

Skanska markanvisas sex kvarter i stort Nacka-projekt

Bygg/Arkitektur Den 19 september beslutade kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott om samarbete genom markanvisning i tidigt skede till Skanska avseende sex nya kvarter vid Mötesplats Nacka i Centrala Nacka. Beslutet väntas fastställas av kommunstyrelsen den 2 oktober.


Visualisering av möjlig utformning där det västra kvarteret syns till vänster och till höger syns det östra kvarteret med höghuset på 16 våningar.

Tredje gången gillt – grönt ljus för stort Nacka-projekt

Bygg/Arkitektur En långdragen detaljplan vid Järla Station i Nacka ser nu ut att närma sig sluttampen – efter tre genomförd granskningar av planen och sex års försening jämfört med den ursprungliga planen har nu ALM Equitys satsning med närmare 400 bostäder och ett pampigt höghus fått grönt ljus i miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Fastighetssverige berättar mer om projektet.


Nacka forum.

Bestseller tecknar avtal för ny butik i Nacka forum

Uthyrning I slutet på september öppnar Vila en ny butik i Nacka Forum. Det blir en ytterligare satsning från Bestseller som redan har butikerna Vero Moda och Jack & Jones i centrumet. Butiken kommer att ligga i Atrium.


Kvarnholmen Centrum.

Gynmottagning flyttar in i Tilias Kvarnholmen

Uthyrning Novier har hyrt ut vårdlokaler till Endogyn Sverige om 358 kvadratmeter i Kvarnholmen Centrum, inom ramen för uthyrningsuppdraget för Tilia Fastigheter. Fastigheten Sicklaön 38:18 som innehåller Kvarnholmen Centrum, ligger i ett attraktivt läge på Kvarnholmen i Nacka. Centrumet innehåller fler vårdverksamheter och närservice, såsom Coop, Delselius bageri, STC gym och Kvarnholmens vårdcentral.


Yrkeshögskolan

Ny budget ger pengar till YH-kurser i byggbranschen

Karriär Riksdagens beslut om vårändringsbudgeten ger ett tillskott på 70 miljoner till yrkeshögskolan. Nu har Myndigheten för yrkeshögskolan meddelat vilka kurser som får starta hösten 2023. Flera är riktade mot samhällsbyggnadssektorn.


Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg, menar att blandstaden med kontor och bostäder är den riktning man behöver gå framöver.

Annica Ånäs: "Jag längtar efter spaden och bandet"

Bygg/Arkitektur Världens största urbana stadsutvecklingsprojekt i trä är vad Atrium Ljungberg nu tar sats för att bygga de kommande tio åren. Sammantaget över det 250 000 kvadratmeter stora området ska 25 kvarter breda ut sig, 30 byggnader fördelat över uppåt sju våningar. "Vi hoppas på att vara så innovativa att andra bolag följer efter" säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg, om den riktning de nu vill ta sitt mångåriga arbete i Sickla.


Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka.

Nackas kommunstyrelseordförande: "Stockholm Wood City kommer stärka Sicklaområdet"

Stockholm Det är verkligen jätteroligt att Atrium Ljungberg tar det här steget och visar vägen för en hållbar och attraktiv stadsutveckling, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun. Det han syftar på är Atrium Ljungbergs storsatsning genom stadutvecklingprojektet helt i trä; Stockholm Wood City.


Peab bygger ny simhall i Nacka.

Peab bygger ny simhall i Nacka

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga ny simhall i Saltsjöbaden, söder om Stockholm. Beställare är Nacka kommun och kontraktssumman uppgår till 265 miljoner svenska kronor.