Image
Marina Johansson, Rudolf Antoni, Adam Cwejman och Peter Strand diskuterade integrationsproblematiken i Göteborg.
Marina Johansson, Rudolf Antoni, Adam Cwejman och Peter Strand diskuterade integrationsproblematiken i Göteborg. Bild: Henrik Ekberg

Kan Göteborg klara integrationen?

Göteborg 400+ Göteborg är en av världens mest segregerade städer. Hur kan staden och fastighetsägarna agera för att förbättra integrationen ur ett stadsbyggnadsperspektiv? Frågan diskuterades på Göteborg 400+.
Publicerad den 31 Maj 2016

Punkten inleddes med en mentometerfråga, där 75 procent av publiken menade att Göteborg inte är en socialt hållbar stad i dag.

Adam Cwejman, ledarskribent på Göteborgs-Posten pekade på problematiken:
- Inget västland har någon gång i modern tid tagit emot så många människor som Sverige har gjort de senaste åren. Inte ens när USA växte som snabbast på 1920-talet var på den här nivån. Dessutom kommer de till en stad med katastrofal stadsplanering, en stad som byggts perfekt för segregation.

Cwejman menar att planmonopolet är en av faktorerna som försvårar en vettig integration, likaså att staden inte har ombildat hyresrätter till bostadsrätter.

- Det går i princip inte att göra en social klassresa utan att lämna stadsdelen. Det som kallas white flight omfattar också invandrare. När man har råd flyttar man från utanförskapsområdena.

Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd, vill se mer samarbete mellan staden och marknaden.

- Vi måste tänka ut nya lösningar, kanske att bolag som bygger bostadsrätter kan låna ut pengar till folk för att de ska ha råd att köpa sin lägenhet. En annan ny variant är differentierade hyresnivåer, som vi ska försöka med i Frihamnen.

- Dessutom är det viktigt med olika boendeformer. Det finns för få hyresrätter i Askim och för få bostadsrätter i Angered.

Rudolf Antoni:
- Det är lätt att prata om att bygga bostadsrätter i mindre attraktiva områden, men det är svårt att genomföra i praktiken. Det kostar lika mycket att bygga i mindre som mer attraktiva områden men marknaden får sämre betalt, varför ska de då bygga där?

Antoni ser inte integrationsproblematiken som i första hand ett bostadsproblem.
- Jag tycker att det pratas för mycket om bostäder i integrationsdebatten, för lite om utbildning och jobb.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Fastighetsmarknadsdagen Västerås

 

Var: Elite Stadshotellet Västerås, Stora Torget, 722 15 Västerås.

När: 29 mars 09.00 - 16.00 (registrering och frukostmingel från 8.15).

Du anmäler dig till seminariet här. (Anmälan stänger torsdag 23 mars 2017)

 

Fastighetsmarknadsdagen är ett heldagsseminarium om fastighetsmarknaden, näringslivsutveckling och framtidens Västerås som arrangeras av branschmagasinen Fastighetssverige och Lokalnytt.

Under seminariet avhandlas ett stort antal aktuella ämnen om den kommersiella fastighetsmarknaden (stadsutveckling, kontorshyresmarknad, bostadsmarknad, retail, transaktionsmarknad m.m.) i Västerås som hjälper dig att ta rätt beslut i framtiden.

I de olika panelerna möter du nyckelpersoner från branschen.

Du kan följa framväxten av årets seminarium på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Fastighetsmarknadsdagen Västerås arrangeras av Fastighetssverige och Lokalnytt, som också arrangerar seminarierna Fastighetsmarknadsdagen Östergötland (tillsammans med Nulink och näringslivskontoret i Norrköping), Lokalmarknadsdagen (tillsammans med Business Region Göteborg), Fastighetsmarknadsdagen Uppsala (tillsammans med Uppsala kommun), Göteborg 400+, Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering, Fastighetskvinnan, Fastighetsdagarna, Fastighetsmarknadsdagen Örebro, 
Fastighetsmarknadsdagen Stockholm (med tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor) och Fastighetsmarknadsdagen Öresund. 

Läs om 2016 års upplaga här.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Nicklas Tollesson
0705-841402
nicklas@fastighetssverige.se

 

Partners:

Mer från Fastighetssverige