Image
Stockholmsverken.

Stjärnkockar öppnar nytt i Stockholmsverken

Uthyrning AMF Fastigheters kvarter Stockholmsverken på Södermalm får till sensommaren tillskott i form av en ny restaurangsatsning. Melker Andersson och Jimmy Lappalainen slår upp portarna till restaurang Skörden – och startar samtidigt traineeprogrammet Chefs Camp, för unga vuxna i socialt utanförskap.


Westfield Mall of Scandinavia.

Möbeljätten öppnar nytt koncept i Mall of Scandinavia

Uthyrning Ikea öppnar butik i Westfield Mall of Scandinavia. Butiken, som blir den första i sitt slag i Sverige, kommer att erbjuda mycket av det som finns i ett traditionellt Ikea varuhus men i en mindre skala. Öppningen beräknas till början av 2025.


Björn Andrén.

Björn först i Europa med generativ AI i fastighetsbranschen

Teknik De tre senaste åren har Björn Andrén studerat på Kungliga Tekniska Högskolan, men det var när master-arbetet började närma sig som han började fundera på om det inte borde gå att applicera generativ AI på felanmälningsproblem inom fastighetsbranschen – en bransch där verklighet och dokumentation ofta ser väldigt olika ut.
– Den verkliga världen speglas inte alltid i dataunderlaget, berättar Björn Andrén för Fastighetssverige.


Oscar Wahlström föreslås till ordförande i Train Alliance

Bolag Oscar Wahlström föreslås som ny styrelseordförande i Train Alliance. Nuvarande ordförande Otto Persson föreslås utöver sin roll som styrelseledamot att fokusera på det operativa arbetet i bolaget och dess dotterbolag.


Mindre än hälften av fastighetsbolagen har idag en plan för hur man ska skydda företaget mot cyberbrott.

Fastighetsbolagen dåligt rustade mot cyberbrott

Teknik 2024 är ett kritiskt år för nödvändiga investeringar inom cybersäkerhet. Ett svårare geopolitiskt läge, ny teknologi, hårdare reglering och ett ökat beroende av digitala system riskerar att bli en perfekt storm för verksamheter som inte står förberedda. Daniel Aldstam, koncernsäkerhetschef på GlobalConnect, berättar för Fastighetssverige vad man som fastighetsbolag kan behöva tänka på.


Lisa Anger pratade om hur AI påverkar branschen på Stora Proptechdagen.

AI förändrar allt: "Vi kan förvänta oss stora företagsutmaningar"

Teknik Den pågående och framtida AI-transformationen påverkar dagens affärsmodeller och formar framtidens affärer. Utmaningarna är lika många som fallgroparna. Vilka investeringar bör man göra? Lisa Anger, CDO på Semrén & Månsson, menar att vi befinner oss i en både extremt spännande och utmanande tid.
– Utvecklingen skenar fram, samtidigt som den aldrig mer kommer att gå så här långsamt. AI kommer att förändra spelplanen för hela bygg- & fastighetsbranschen.


Omid Noghabai investerar gärna i prop tech – men det måste ha ett tydligt användningsområde.

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet:
– Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.


Almas och Aleas JV-bolag Urban Light köper i Vanda.

Alma och Alea förvärvar en logistikfastighet i närheten av Helsingfors flygplats

Transaktioner Alma Property Partners och Alea Partners förvärvade genom sitt joint venture Urban Light en last mile-logistikfastighet i Björkhagen i Vanda.


BRF Prisma.

Wästbygg bygger bostäder åt HSB i Mölndal

Bygg/Arkitektur Wästbygg har fått uppdraget att bygga BRF Prisma i Mölndal åt HSB. BRF Prisma omfattar 58 lägenheter och gemensamhetsutrymmen fördelade på två huskroppar.


Peter Backström, vd Sveaviken PM.

Sveaviken vill se mer AI-hjälp i fastighetsförvaltning

Teknik Det går fort när det gäller innovation inom fastighetsförvaltning. Nya koncept, med inspiration från e-handel och digital vårdhantering, tas fram i rasande tempo. Men är bilden av hur mycket digital förvaltning förbättrar situationen för de boende realistisk? På Sveaviken PM vill man till exempel nyttja AI och digitalisering i större utsträckning och göra branschen mer datadriven. Peter Backström, vd, berättar för Fastighetssverige om sina tankar kring integrerad och proaktiv förvaltning.


Till vänster syns visionsbilden som visar möjlig utformning för den föreslagna bostadsbebyggelsen med det höga tornet som nytt landmärke. Slutlig utformning ska avgöras i bygglovet.

Så kan nya landmärket i Nacka torna upp sig

Bygg/Arkitektur Nya Nacka Forum tillförs en skrapa på 28 våningar i ett projekt som ska skapa närmare 300 nya bostäder. Fastighetssverige berättar mer om planerna som nu ska på samråd.


Stora Proptechdagen
Lisa Anger pratar om hur AI påverkar branschen på Stora Proptechdagen den 17 april på Epicenter.

Stora Proptechdagen: Så här förändrar AI hela spelplanen för bygg- och fastighetsbranschen

Stora Proptech-dagen Den 17 april samlas den teknik- och framtidsinriktade delen av fastighetsbranschen på Stora Proptechdagen på Epicenter i Stockholm. Här uppdaterar du dig om trenderna inom digitalisering och framtidens fastighetsförvaltning samtidigt som du knyter nya värdefulla kontakter. Under dagen möter vi, bland många andra, Semrén & Månssons CDO Lisa Anger som berättar om varför det är affärskritiskt för varje bolag att ha en AI-strategi.


Stockholm.

Danska Rains återetablerar sig i Sverige

Uthyrning Rains öppnar butik på Götgatan i Stockholm.


Henrica Ginström utsedd till ny vd för Citycon

Bolag Styrelsen för Citycon Oyj har utsett Henrica Ginström till ny vd för Citycon från och med den 1 april 2024. Henrica Ginström har arbetat på Citycon i snart 13 år, sedan 2011.


Caia Cosmetics öppnar butik på NK Göteborg.

Caia Cosmetics öppnar på NK Göteborg

Uthyrning Caia Cosmetics öppnar sin första fysiska butik i Göteborg på NK den 1 juni.


Grace Real Estate tillkännager förvärvet av sin andra bostadsportfölj, belägen i blomstrande centrala London.

Svensk-kopplade bolaget gör stort förvärv i London: "Konkurrensen fortsätter att vara stark"

Transaktioner Ailon Group, den nordeuropeiska investeringsförvaltaren grundat av Jacob Cronstedt, och Tamar, Family Offices fastighetsarm med närvaro i Europa, USA och Mellanöstern, lanserade sitt gemensamma arbete med fastighetsbolaget Grace Real Estate Partners i slutet av 2022. Nu tillkännages deras andra förvärv – mitt i London. Nu berättar de om planerna framöver.


Stora Proptechdagen
Omid Noghabai har i snabb takt varit med i grundandet av flertalet bolag i branschen. Den 17 april möter du honom på Stora Proptechdagen på Epicenter i Stocholm.

Stora Proptechdagen: Så här skapar han framtidens digitala fastighetsbolag

Stora Proptech-dagen Den 17 april är det dags för Stora Proptechdagen på Epicenter i Stockholm. Här uppdaterar du dig om trenderna inom digitalisering och framtidens fastighetsförvaltning samtidigt som du knyter nya värdefulla kontakter. Under dagen möter vi Omid Noghabai i en programpunkt om hur han vill göra fastighetsbranschen grönare med hjälp av proptech.


Joakim Weijmer, vd Train Alliance.

Train Alliance nära stor affär – tecknar marköverlåtelseavtal med europeiskt bolag

Bolag Train Alliance är nära en ny stor affär och har tecknat ett marköverlåtelseavtal med ett europeiskt logistikbolag.


När vädret ser ut mer så här kommer ChouChou att öppna i Fältöversten.

Chou Chou öppnar i Fältöversten

Uthyrning AMF Fastigheters knutpunkt på Östermalm för ny hyresgäst. Våren 2024 kommer den vegetariska restaurangen Chou Chou, som drivs av Gustav Johansson, till Fältöversten på Karlaplan i Stockholm.


Fairway House i Köpenhamn.

Corem tecknar tioårigt hyresavtal med SOS International i Köpenhamn

Uthyrning Corem har tecknat ett tioårigt hyresavtal med SOS International avseende 5 160 kvadratmeter kontor i Fairway House, i Köpenhamn. Inflyttning planeras till början av september 2024.