Image

Stora Retaildagen - 14 oktober 2021

14 oktober 2021

Handelssektorn är mitt i en stor transformation – hur ser trenderna ut och hur kommer morgondagens retaillandskap att utvecklas? Vilka är vinnarna och förlorarna och hur bör fastighetsaktörerna agera?


Program Stora Retaildagen 2021

Du kan ladda ner programmet som PDF-dokument här.

09.00 Välkommen!
Anna Bellman, moderator
Eddie Ekberg, chefredaktör, Fastighetssverige, lokalnytt.se och Nordic Property News
Fredrik Kolterjahn, analyschef, Detail in Retail och expertkommentator för dagen

09.15 Vart är världen på väg?

Ränteutveckling, handelskonflikter, inflationsskräck - och en pandemi som ett stort grått osäkerhetsmoln som hänger tungt över all världens marknader. Hur mår världen i oktober 2021? Och vart är den på väg? 
Mattias Persson, chefsekonom, Swedbank

09.45 Analys – handelsläget i Sverige i dag
Hur mår handeln i Sverige för dagen? Hur utvecklas köpcentrum, city- och externhandeln? Vilka aktörer har tagit mest stryk av pandemin och hur stor andel har e-handeln nått? Och hur ser framtiden ut?
Monica Bruvik, senior retail analyst, HUI

10.15 Analys – marknaden för handelsfastigheter
Retailmarknaden är tudelad – samtidigt som till exempel vissa lågprisaktörer går väldigt bra brottas stora delar av handeln med problem, som förstärkts av pandemin. Hur ser marknaden för retailfastigheter ut? Hur ser trenderna ut? Hur ser intresset ut, hur utvecklas yielder och hyror och vad har vi att vänta oss av framtiden?
Anders Elvinsson, analyschef, Cushman & Wakefield

10.45 Fikapaus

11.15 Projektet: Storsatsar i motvind
Att Coronapandemin har ställt hela retail-sektorn inför en stenhård prövning är i det närmaste en underdrift. Men mitt i den här stormen finns det aktörer som storsatsar på framtiden. En sådan aktör är Citycon och transformationen av galleriaformatet – hör om omvandlingen av Kista Galleria där social hållbarhet har blivit en avgörande aspekt för utvecklingen. 
Veronica Palmgren, utvecklingsdirektör, Citycon

11.40 Panel: Cityhandelns framtid
  
Cityhandeln har drabbats hårt när människor har arbetat hemifrån och turismen har minskat. Vilka effekter får pandemin framåt? Hur ser framtidens cityhandel i Stockholm ut?
Henriette Johansson, Chef, Stadsrum och Retail, AMF Fastigheter
Håkan Pehrsson, vd, THERHQ
Sofie Borg Landqvist, chef, Handel, Stockholm, Vasakronan

12.05 Intervjun: Rickard Lyko
Det börsnoterade familjeföretaget Lyko är ett av Sveriges bästa exempel på en lyckad omnisatsning; hårvårds- och skönhetsbolaget kombinerar en framgångsrik e-handel med fysiska butiker. Hur tänker Rickard Lyko kring balansgången mellan fysisk och digital handel – ska fysiska butiker tillåtas blöda för att stödja den digitala handeln? Hur måste fastighetsägarna anpassa sig till en verklighet av digital konkurrens i en postpandemisk värld?
Rickard Lyko, vd, Lyko Group

12.30 Lunchpaus

13.30 Köpcentrumjätten om utmaningar och möjligheter
Unibail-Rodamco-Westfield är Europas största ägare av handelsfastigheter och man äger fyra centrum i Stockholm, bland andra Westfield Mall of Scandinavia. Hur ser man på sektorn, pandemi-utmaningarna och framtidsmöjligheterna?
Louise Ryning, director of operations Nordics, Unibail-Rodamco-Westfield

13.50 Den nya butiksarkitekturen
  
Handelstransformationen innebär ett ökat samspel mellan det fysiska och det digitala. Vad innebär detta för utformningen av butikslokalen? Och hur påverkas arkitekturen på sikt av nya beteenden som påskyndats av pandemin? Hur ser framtidens butikslokaler och köpcentrum ut?
Niklas Larsén, vd, arkitekt, Mer Arkitekter
Jonas Ericsson, kundansvarig arkitekt, handel, Strategisk Arkitektur
Alessandro Cardinale, grundare/arkitekt, Studio Stockholm

14.15 Profilen: Den snabbväxande utmanaren från Botkyrka
I november 2020 noterade Elias Georgiadis sitt Stenhus Fastigheter, då med ett fastighetsvärde om 1 376 miljoner kronor. Mindre än ett år senare har fastighetsvärdet nästan femdubblats, bland annat genom utköpet av sektorkollegan Maxfastigheter med fastigheter för tre miljarder. Att växa inom rätt sorts retail är en viktig del av bolagets strategi. Elias Georgiadis berättar här sin syn på marknaden för närvarande – och om sin entreprenörsresa, från städbolag i Botkyrka, via förberedelser för fasadrenoveringar till fastighetsinvesteringar i Sverige och Grekland.
Elias Georgiadis, vd, grundare och storägare, Stenhus Fastigheter

14.40 Fikapaus

15.10 IT-säkerhet: Vad lär vi av Coop-attacken?
Möjligheterna med digitaliseringen är enorma - men det är även riskerna. I somras hackades bland andra Coop, vilket medförde att i stort sett samtliga kedjans butiker var stängda i flera dagar. Hur sårbara är våra butiker, våra fastigheter - vårt samhälle? Vad behöver vi göra?
Christoffer Börjesson, digital investments & transformation, Stronghold

15.35 Avslutningspanel – framtidens handel
     
Handeln var mitt i en transformation när pandemin slog till med full kraft – hur kommer vårt sätt att shoppa och handla se ut i framtiden? Och hur påverkar detta fastighetsmarknaden?
Lennart Sten, grundare/vd, Svenska Handelsfastigheter
Bojan Ticic, head of retail, capital markets, CBRE
Anna K Johansson, senior projektledare, TAM Group
Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert, Svensk Handel
Ronald Rico, vd och grundare, RED

Stora Retaildagen 2021

Var: Downtown Camper by Scandic, Stockholm

När: 14 oktober 2021 09.00 - 16.00

Pris:   5495 kronor exkl. moms (fysiskt deltagande)

4995 kronor exkl. moms (digitalt deltagande)

Du anmäler dig till seminariet här.
(Din anmälan är helt ombokningsbar fram till midnatt dagen innan eventet)


Stora Retaildagen är ett heldagsseminarium om handel och handelsfastigheter. Sektorn stöps om i en rasande fart, e-handeln tar marknadsandelar, köpcentrum blir upplevelsecentrum – de som inte hänger med i den snabba utvecklingen hamnar hopplöst på efterkälken.
 
Det här seminariet avhandlar de senaste trenderna inom sektorn. Skarpa analyser och spaningar blandas med intervjuer med nyckelpersoner inom retail och retailfastigheter.
Du kan följa framväxten av seminariet på den här sajten – här kommer vi löpande att presentera nya programpunkter och nyheter relaterade till eventet.

Har du frågor eller funderingar? Tips eller idéer om vad som borde tas upp på seminariet?

Kontakta:

Eddie Ekberg
0736-574316
eddie@fastighetssverige.se

Nicklas Tollesson
0705-841402
nicklas@fastighetssverige.se

Film från senaste eventet:
Partners: