Image
Skanska varslar om uppsägning på vissa orter inom region Norr samt Göteborg.

Byggjätten varslar i norr – och i Göteborg

Bolag Skanska varslar inom vissa delar av verksamheten i region Norr samt i Göteborg. Fastighetssverige kan berätta att förhandlingar pågår med fackliga parter parallellt med en omplaceringsutredning. Läs mer om orsakerna bakom varslet.


Nyckelspelare lämnar JLL för tidigare arbetsgivare

Bolag Återvänder till bankvärlden efter fyra år hos rådgivare.


Maria Wallstam, doktorand i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, är en av de sex forskarna – tillika författarna bakom boken 'Kris i bostadsfrågan'.

Sannolikt med sprickande bostadsbubbla: "Politiken måste desarmera krisen"

Bostäder Hur måste eller bör bostadspolitiken förändras och vad är solidarisk bostadspolitik? Det har en grupp på sex forskare har kartlagt i boken "Kris i bostadsfrågan". Fastighetssverige ringde upp en av forskarna för att höra vad de kommit fram till.


I förslaget med en multifunktionell kulturpark finns plats för studie- och arbetsplatser, växthus, konferens, sport och årstidsanpassade mötesplatser. 

Parkeringsytor i innerstaden blir kulturparker

Bygg/Arkitektur Attraktiv mark i innerstaden används ofta som parkeringsplats. Men vad händer när bilarna försvinner? Arkitektfirmorna har börjat drömma om hur de vill att staden ska se ut och taket är högt. Fastighetssverige har tittat på ett kontors dröm om en sådan parkeringsyta och fått en pratstund med vd:n om framtiden.


Göteborgs curlingklubb letar mark för en ny curlinghall då den nuvarande på Lindholmen med fyra banor är för liten för att tillgodose efterfrågan.

Oppositionen vill skynda på arbetet för en ny curlinghall i Göteborg

Bygg/Arkitektur Den nuvarande hallen på Lindholmen bedöms vara för liten för Göteborgs curlingklubb som nu vill hitta ny mark för att uppföra en större hall. Svenska Curlingförbundet och Sveriges Olympiska kommitté har inkommit med en skrivelse till kommunstyrelsen där de hoppas att kommunen finner vägar att bistå curlingklubbens planer via någon form av lösning när det gäller markfrågan.


Mattias Johansson, partner och auktoriserad revisor, KPMG.

Fastighetsbranschen sen med hållbarhetsredovisning trots EU-krav

Energi/miljö EU:s taxonomiförordning som fastställer när en verksamhet är hållbar börjar gälla 1 januari 2024 och direktiven för hållbarhetsredovisning, CSRD, blir lag i Sverige 1 januari 2025. Ändå har väldigt få fastighetsbolag börja förbereda sig för övergången. Enligt Mattias Johansson, partner och revisor på KPMG, löper de risk att stå med byxorna nere när lagen träder i kraft. Hans budskap till branschen är tydligt:
– Det dags att lyfta frågan nu.


P-G Persson.

P-G Persson adderar nytt uppdrag: "Perfekt upplägg"

Karriär P-G Persson landar ett nytt fint uppdrag när han kliver in i Brixlys Advisory Board. För Fastighetssverige berättar den tidigare Platzer-vd:n om uppdraget, om sitt liv som styrelseproffs och om framtidsplanerna.


Niam, med Henrik Gerdin som fondchef, gör en satsning mot logistik med förvärv av blandat annat fastigheten i Borås.

"Vi ger oss in i logistiksegmentet på allvar"

Bolag Genom affären med Savills IM tar Niam på allvar klivet in på logistikmarknaden. Bolagets fondchef, Henrik Gerdin, berättar för Fastighetssverige vad den förvärvad portföljen betyder för satsningen, vad man letar efter i nya logistikförvärv, vilka marknaderna man tittar på, och hur han ser på logistikmarknaden i Norden.


November blev en revanschmånad för fastighetsaktier.

Lista: November-revansch för fastighetsaktier

Lista November blev årets överlägset bästa börsmånad för fastighetsaktier hittills under 2023 med nästan idel uppgångar, flera av dem kraftiga. Här sammanfattar Fastighetssverige hur bolagen presterade under årets näst sista månad med flera av börsen tungviktare nära toppen.


Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Norden.

Räntor och politiska beslut tynger Studentbostäder – vd:n om 2024

Bolag Läget för Studentbostäder i Norden är fortfarande utmanande, men vd:n Rebecka Eidenert kan konstatera att bolaget tar steg i rätt riktning. För Fastighetssverige berättar hon om de åtgärder som bolaget vidtagit under 2023, hur man jobbar vidare med att stärka likviditeten, de politiska bakslagen och hur man ämnar ta sig an 2024.


Gestaltningsförslaget för JM:s projekt vid Djurgårdsplatsen, även kallat "Shelltomten" i stadsdelen Majorna. Det är ett av de få planbesked som kan gå framåt under 2024 med ett privat fastighetsbolag.

Få privata fastighetsbolag när Göteborg lägger upp "startlistan" för 2024

Bostäder Vilka positiva planbesked ska Göteborgs stad arbeta vidare med och prioritera under nästa år är vad den så kallade Startplanen 2024 ska föreslå. Fastighetssverige har gått igenom första förslaget på listan och hittar väldigt få privata fastighetsbolag som kan få gå framåt med sina detaljplaner.


Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Byggarbetsplatserna kokar – kan leda till fullskalig konflikt

Bygg/Arkitektur Nu kräver byggnadsarbetarna att regeringen agerar när varslen fortsätter att öka. I Stockholm startade under onsdagen en namninsamling mot byggkrisen. Tanken är att den nu ska spridas på byggarbetsplatser över hela landet.


Jessica Löfström.

Skuggsamhället i fastighetsbranschen: “En miljon kan arbeta här illegalt"

Juridik Användandet av illegal arbetskraft kan vara mycket större än vad som tidigare anats. Enligt Jessica Löfström på Ansvar Säkerhet kan så många som en miljon människor arbeta i Sverige illegalt, utan säkerhet och med låga löner. Fastighetssverige har fått ta del av de chockerande siffrorna.


Christian Fredrixon.

Blir ny börs-vd: "Kul och spännande och så klart en utmanande ny dimension"

Bolag Cibus har funnit efterträdaren till Sverker Källgården. Ny vd från mitten av januari blir Christian Fredrixon. För Fastighetssverige berättar styrelseordförande Patrick Gylling varför valet föll på Christian Fredrixon och Fredrixon själv berättar om sin nya roll, och ger sin syn på bolaget och marknaden.


Fastighetsbranschen, i synnerhet bostadsmarknaden, har det tuffaste läget sedan 90-talskrisen.

Sverige i recession – bostadsbyggandet är orsaken

Ekonomi/Finansiering Efter att SCB under onsdagen presenterat sina siffror för den svenska tillväxten så stod det klart att vi nu är i en teknisk recession. Robert Boije, chefsekonom på SBAB, och Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, kommenterar vad det innebär, hur det påverkar Riksbankens beslut framåt och hur det påverkas av bostadsbyggandet.


Tina Lindh, vd och grundare på Equity Places, är engagerad i social hållbarhet.

Social hållbarhet en förutsättning för att nå målen

Energi/miljö De flesta experter är idag överens om att våra miljö- och klimatmål bara kan nås om vi först säkerställer social hållbarhet. Men hur ska detta ske konkret – och vad är egentligen social hållbarhet inom fastighetsbranschen? Fastighetssverige har pratat med Tina Lindh, vd på och grundare av fastighets- och stadsutvecklingsbolaget Equity Places.


Obos Kärnhem och Serneke är nu nära grönt ljus för sin satsning på 240 nya bostadsrätter i Hjorthagen i Stockholm.

Obos och Serneke nära grönt ljus i Hjorthagen

Bostäder Idag väntas stadsbyggnadsnämnden godkänna Obos Kärnhems och Sernekes planer i Norra Djurgårdsstaden som innebär att 240 nya bostadsrätter kan tillföras nära det gamla gasverksområdet.


Koordinatbestämda fastighetsgränser skulle underlätta lantmäteriets arbete.

Så kan fastighetsägare gynnas av koordinatbestämda gränser

Juridik Regeringen har beslutat om att tillsätta en utredning inför ett skifte till koordinatsbestämda fastighetsgränser, något som skulle få stora positiva effekter både för fastighetsägare och för Lantmäteriet.
– Många av de mätningar som idag måste göras på plats kommer att kunna göras via datorn på kontoret, säger Arwid Dahlberg, verksamhetsområdeschef på lantmäteriet.


Oscar Properties med vd Carl Janglin får se DNB ta över fastigheter när banken meddelar att man "avser vidta åtgärder för att verkställa säkerheter ställda över bland annat aktier i vissa av Oscar Properties dotterbolag".

DNB länsar ut Oscar Properties starkaste marknad – Janglin om beskedet: "Tråkigt"

Ekonomi/Finansiering Under tisdagen så påbörjade DNB arbetet med att överta en stor kaka av fastigheter från Oscar Properties, i deras mest prioriterade områden. Detta då banken sedan tidigare skickat ett accelerationsbrev efter Oscar Properties inlett ett förfarande om att skjuta upp räntebetalningar och lån/obligationsförfall. Vd:n kommenterar nu det potentiella övertagandet.


Jenny Rehn, vd för Nordiqus.

Efter godkännandet av Educo-affären – nya bolaget Nordiqus öppnar för nya förvärv

Bolag Affären mellan SBB och Brookfield har godkänts och därmed har deras gemensamma bolag Educo tagit en ny skepnad och nytt namn: Nordiqus. Bolagets vd Jenny Rehn berättar för Fastighetssverige om inriktningen framöver, om arbetet med att få till en ny rating, om portföljen och om möjligheterna för nya fastighetsförvärv i Sverige, Norden och på nya marknader.


Finansinspektionens tillförordnade chefsekonom Thomas Nielsen presenterade en del av myndighetens analys med fokus på fastighetssektorns skuldsättning nu och framöver. Finansinspektionen slår bland annat fast att många fastighetsbolag kan behöva sälja en stor andel av sitt fastighetsbestånd eller ta in kapital på annat sätt i ett läge där finansieringskostnaderna stiger och fastighetsvärdena faller.

FI: Fastighetsbolagen behöver göra mer för att minska sin skuld

Ekonomi/Finansiering Fastighetssektorn som helhet har stora skulder, enligt Finansinspektionen uppgår de till omkring 1 500 miljarder kronor, och i en färsk analys slår FI fast att många fastighetsbolag kan behöva sälja en stor andel av sitt fastighetsbestånd eller ta in kapital på annat sätt i ett läge där finansieringskostnaderna stiger och fastighetsvärdena faller.
– Det finns stora skuldförfall i sektorn de närmaste åren och vi kan inte garantera att alla bolagen klarar av den här omställningen, säger tillförordnade chefsekonomen Thomas Nielsen.


Riksbanken tar flyttlådorna fyra minuter bort till Klarabergsgatan, Orgelpipan 4, där Corem blir deras hyresvärd.

Riksbanken påbörjar flytten till Corem

Uthyrning Riksbanken är mitt i flytten från Riksbankshuset och bort till Corems fastighet på Klarabergsgatan i Stockholm. Där ska de husera tills renoveringen av Riksbankshuset är klar. Men att flytten spelade in när det penningpolitiska mötet i förra veckan hölls i Jönköping tillbakavisar presschefen på Riksbanken.


Colliers senaste analys om det svenska bostadssegmentet visar på kortsiktig turbulens som kan leda till långsiktiga möjligheter.

Colliers bostadsanalys: Kortsiktig turbulens skapar långsiktiga möjligheter

Bolag Den svenska bostadsmarknaden brottas med flera tunga utmaningar där bland annat byggtakten rasat ihop och nyproduktionen är den lägsta bland samtliga nordiska länder. Till detta kan läggas att transaktionsmarknaden för bostäder är den svagaste på över ett decennium. På kort sikt ser det riktigt tufft ut men Colliers kan i en nyligen släppt analys ändå konstatera att det finns en del positiva faktorer som talar för bostadsmarknadens återhämtning på längre sikt.


Geopolitiken sätter spår i de internationella investeringarna.

Så påverkas hotelltransaktions- och kapitalmarknaden av geopolitiken

Transaktioner Var kommer hotellkapitalet ifrån och hur rör det sig på marknaden? När JLL-chefen ska sammanfatta hur det geopolitiska spiller in på hur kapitalet rör sig så finns det ett antal olika marknader som man ska hålla ögonen på.


Jukka Rantanen, vd SB-Hem.

Bostadsaffärerna uppåt i Finland: Förstagångsköparna åter aktiva

Ekonomi/Finansiering Antalet bostadsaffärer började öka tydligt i oktober i några städer i Finland, vilket får fastighetsförmedlaren Sb-Hems vd Jukka Rantanen att tror att det kommer att göras fler bostadsaffärer i Finland i november än under motsvarande period i fjol.
– Nu har äntligen utvecklingen vänt i en positiv riktning, säger Jukka Rantanen till Fastighetssverige.