Image
Anna Reuterskiöld, chef för Capman Real Estate Sverige.

Capman siktar brett – så vill de investera i sina fonder

Bolag För Fastighetssverige berättar Sverigechefen Anna Reuterskiöld mer om det senaste förvärvet i Göteborg, hur man vill växa fonderna framöver och varför kontorsförvärv kan bli ännu mer intressant under 2022.


ICG gjorde sitt första förvärv i Finland strax före jul när man köpte Thermo Fishers huvudkontor av Niam.

Här är brittiska investerarens nordiska planer

Bolag ICG gick in i Finland i slutet av 2021 genom förvärvet av Thermo Fishers finska huvudkontor och FoU-anläggning från Niam. Chad Brown, vd på ICG, berättar för Fastighetssverige om förvärvet, ICG:s syn på de nordiska marknaderna och om deras tillväxtplaner i Norden.


Scandinavium kan ersättas av en ny multiarena – men arenan kan också komma att renoveras för att spara pengar och tid. Inom det nya evenemangsområdet kommer det också finnas gott om bostäder för privata aktörer att buda på.

Så många bostäder kan komma till marknaden i stora evenemangs-projektet

Bygg/Arkitektur En ny rapport från stadsledningskontoret visar olika vägar för utbyggnaden av Göteborgs framtida evenemangsområde som sträcker sig söderut från Ullevi. Scandinavium kan ersättas av en ny multiarena – eller renoveras – och privata aktörer kan i framtiden ha möjlighet att förvärva byggrätter för många bostäder inom områdets norra delar. Mitt i allt detta finns också frågan om ett eventuell centralbad inom området som komplicerar genomförandet. Fastighetssverige berättar mer om de olika vägarna som politikerna väljer mellan.


Ulrika Hallengren.

Hallengren: "Ingen pratar om någon kontorsdöd idag"

Bolag Wihlborgs har inlett året med två stora uthyrningar, en i Lund och en i Helsingborg. För Fastighetssverige berättar en optimistisk Ulrika Hallengren om hur hyresmarknaden förbättrats de senaste månaderna och varför ingen längre pratar om någon annalkande kontorsdöd.


Baksmällan fortsätter – så mycket har branschpremierna rasat

Lista Fastighetssektorn upplever just nu en rejäl baksmälla efter det makalösa börsåret 2021. Under måndagen fortsatte branschens tungviktare att falla med mestadels röda siffror i hela sektorn. Fastighetssverige presenterar här en lista över hur mycket bolagens premievärderingar har sjunkit jämfört med nivåerna från den senaste listan som publicerades efter Q3-rapporterna.


Nya karaokerestaurang öppnar i centrala Göteborg.

Ny aktör tar ton hos Vasakronan

Uthyrning Ljuva toner från nya uthyrningen i centrala Göteborg – trenden tar ytterligare fart.


Per Nilsson.

Så ska Per Nilsson öka tillväxten i John Mattson

Bolag Efter 15 år som vd för John Mattson har Siv Malmgren tackat för sig och måndagen den 10 januari tillträdde Per Nilsson i ledarrollen. Den före detta Klövern-profilen kommer nu arbeta hårt med att få till integrationen med de två miljardförvärven HEFAB och EFIB som gjordes 2021, och för Fastighetssverige berättar han att de blir färre transaktioner och mer förvaltning framöver.


Poh-Keh ersätter Padelspecialisten i Wallenstams fastighet Inom Vallgraven 6:1.

Padelbutikerna slår igen – expansiva kedjan bland ersättarna

Uthyrning Flera padelutrustningsbutiker plockar ner skylten i centrala Göteborg. Snabbväxande restaurangkedja bland ersättarna i lokalerna.


Uppdaterad lista: Branschens tyngsta ägare

Lista Fastighetssverige har tittat närmare på vilka som äger de noterade branschjättarna. Här är en uppdaterad lista efter årsskiftet.


Åsa Lind lämnade Fabege för livet på landet, på gården i Sörmland.

Finanschefens nya liv: "Försöker leva våra drömmar"

Karriär Efter 25 år valde finanschefen Åsa Lind att lämna Fabege för att istället ägna sig åt den lilla gården i Sörmland på heltid. "Jag har alltid varit intresserad av hållbarhetsfrågor – nu är det verkligen hållbarhet i praktiken."


Ylva Sarby Westman lämnar Castellum efter sin uppsägningstid.

Castellum-turbulensen: Även vice vd:n lämnar – "Bättre möjligheter någon annanstans"

Bolag Turbulensen i Castellum fortsätter. I måndags kväll lämnade Biljana Pehrsson vd-posten efter meningskiljaktigheter. Nu står det klart att även vice vd och CFO Ylva Sarby Westman lämnar bolaget. Här kommenterar hon för Fastighetssverige.


Helena Ekman, i sin roll som vd för Bostad Direkt och under audition till Sveriges Mästerkock.

Fastighets-vd och mästerkock

Sverige Under onsdagens premiär av Sveriges Mästerkock dök ett välbekant fastighetsansikte upp i rutan: Bostad Direkts vd Helena Ekman, som tog sig vidare från audition till slutkvalet i Gävle. Hur hamnade hon egentligen där? För Fastighetssverige berättar Helena Ekman om vägen till tävlingen, matintresset och målsättningen med matlagandet.


Lennart Schuss.

Tunga insynspersoner köper i SBB-dippen

Bolag Fastighetssektorn har haft en tuff start på börsåret och den här veckan har flera tunga branschprofiler utnyttjat dippen för att insynshandla i tungviktaren SBB. Fastighetssverige berättar mer om rörelserna.


Markanvisningen möjliggör uppförandet av två bostadshus med en sammanlagd byggrätt som uppskattats till 8 445 kvadratmeter.

Börsjätten får ny markanvisning i försenat projekt

Bygg/Arkitektur JM föreslås anvisas mark i expansiva Brunnshög för bygge av bostadshus. Fastighetssverige berättar mer.


Patrik Kallenvret.

Kallenvret: "Kontorsvolymerna kommer gå upp kraftigt"

Bolag Rådgivaren CBRE ser med tillförsikt fram emot transaktionsåret 2022 och Patrik Kallenvret, vd för CBRE Sweden, berättar för Fastighetssverige hur marknaden fortsätter att vara väldigt het efter rekordåret 2021. Här berättar han vidare hur bolaget ska fortsätta att stärka sin utvecklingsfas och varför kontorssegmentet kommer få ett rejält uppsving under året.


Fredrik Ottosson, chef affärsområde Göteborg.

"Fantastiskt att kunna starta ett projekt i detta unika läge"

Bygg/Arkitektur Flexibilitet är ledordet när Hufvudstaden inleder arbetet med sitt största projekt hittills under 2000-talet – kvarteret Johanna inom centralt belägna området Vallgraven i Göteborg. För Fastighetssverige berättar Fredrik Ottosson, chef för affärsområde Göteborg på Hufvudstaden, om satsningens betydelse för bolaget och staden, vad man hoppas fylla lokalerna med och hur man anpassar sig till en förändrad centrumhandel.


Areim, med Therese Rattik som vd, tar steget över sundet och öppnar kontor i Köpenhamn.

Areim tar steget över sundet – detta vill man förvärva

Bolag Areim fortsätter växa i Norden och öppnar kontor i Köpenhamn. Vd:n Therese Rattik berättar för Fastighetssverige om den danska satsningen, varför Peter Frische var rätt person att leda den och vad man letar efter på den danska marknaden.


Pandox nya CFO Anneli Lindblom äger 2 000 aktier i bolaget och Atrium Ljungbergs nya CFO Ulrika Danielsson äger 8 000 aktier i bolaget.

Så ser finanschefernas innehav ut

Lista Fastighetssverige har tittat på hur stort innehav de noterade bolagens finanschefer sitter på i det egna bolaget efter årsskiftet. Här är en uppdaterad lista.


Per Berggren.

Nya ordföranden: "Jättetråkigt att det blev så här"

Bolag Per Berggren om schismen bakom vd-bytet, ordförandeuppdraget i Castellum och synen på Rutger Arnhults olika roller och ägarintressen.


Johan Edberg.

Analytikern om Arnhults övertagande: "Blir mer rock'n'roll nu"

Bolag Beskedet att Rutger Arnhult ersätter Biljana Pehrsson som vd för Castellum damp ner som en smärre bomb under måndagskvällen. För Fastighetssverige berättar Handelsbankens analytiker Johan Edberg vilka signaler den abrupta förändringen skickar, hur effekten blir på bolaget och varför den nya rollen stärker Rutger Arnhults makt i Castellum.


En ny kontorsbyggnad och ett nytt hotell planeras i ett väldigt centralt läge i Örebro.

Här planeras nytt hotell i centralt guldläge

Bygg/Arkitektur Mitt i centrala Örebro intill Vasakyrkan ska både ett nytt hotell och ny kontorsbebyggelse byggas inom de närmsta åren. Fastighetssverige berättar mer om planerna.


Fabeges vd Stefan Dahlbo och Besqabs vd Carola Lavén är några av de branschtoppar som fyllde på sitt innehav i det egna bolaget under sista delen av 2021.

Uppdaterad lista: Så stora är branschtopparnas innehav

Lista Fastighetssverige har tittat på hur stort innehav de verkställande direktörerna sitter på i det egna bolaget. Här är en uppdaterad lista med förändringar från det sista kvartalet 2021.


Rutger Arnhult tar över som vd för Castellum efter meningskiljaktigheter med Biljana Pehrsson om Kungsledens integration.

Arnhult tar över som vd: "Det var inte min plan från början, inte alls"

Bolag Biljana Pehrsson lämnar efter meningsskiljaktigheter.
Rutger Arnhult kommenterar för Fastighetssverige om turerna kring att han tar över som vd.


Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg&Partners.

Experten: Därför har fastighetssektorn inlett med blodröda siffror

Ekonomi/Finansiering Nästan samtliga noterade fastighetsbolag visar upp röda siffror hittills under 2022, och det är framför allt några av de bolag med branschens högsta premievärdering som tagit mest stryk. För Fastighetssverige berättar Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg & Partners, varför sektorn fått en sådan tuff inledning på året och hur de underliggande förutsättningarna ser ut för att det ändå ska kunna bli ett bra börs-år 2022.


Lista: Så har fastighetsbolagen rasat på börsen hittills i år

Lista Några av branschens högst premievärderade bolag har rasat ordentlig på börsen under inledningen av 2022. Här presenterar Fastighetssverige en lista över de noterade bolagens börstapp under årets första handelsvecka.