Image
Efter köpet i Bäckebol till Verdion och Johan Nihlmark på nya tillväxtmöjligheter i Göteborg.

Så vill internationella aktören växa på Göteborgs heta logistikmarknad

Bolag Verdion fortsätter växa i Sverige – senast genom en tung investering i Bäckebol i Göteborg. För Fastighetssverige berättar Johan Nihlmark, Head of Business Development Nordics på Verdion, om synen på Göteborg som logistikmarknad och tillväxtambitionerna i staden, nya satsningar på spekulationsutveckling och om hur man ser på 2023.


Över 1 300 bostäder och 50 000 kvadratmeter kontor planeras att byggas vid Rödastensmotet som ligger precis vid Älvsborgsbrons södra fäste.

Utmanande megaprojekt förlängs – nu ska planen stakas ut

Bygg/Arkitektur Långdragen och komplex jätteutveckling vid Älvsborgsbrons södra fäste ska få tre nya år på sig att formas. Det rör sig om ett tillskott på över 1 300 bostäder, där 50 000 kvadratmeter kontor bildar en ljudbarriär i det kraftigt trafikerade läget.


Frans Heijbel.

"Ambitionen är att fortsätta växa samtidigt som vi lyckas dra fördel av vår storlek"

Bolag Frans Heijbel har tillträtt sin nya roll som vd för strategi och M&A på Heimstaden. För Fastighetssverige ger han sin syn på sin nya position, på Heimstadens strategi och vilken roll M&A kommer att spela för bolaget framöver.


Stockholmshems nya 23-våningshus i Skärholmen, som bland annat ska husera bolagets nya kontor samt 102 lägenheter i de över våningarna, går med flera hundra miljoner i förlust.

Kraftigt ökade kostnader för Stockholmshems nya landmärke

Bolag Om några år flyttar Stockholmshem in i sitt nybyggda kontor i Skärholmens centrum, ett 23 våningar högt landmärke som också ska innehålla 102 lägenheter i de översta våningarna. För några år sedan bedömdes projektet gå plus minus noll investeringsmässigt, men nu kan Fastighetssverige berätta att projektet har blivit flera hundra miljoner kronor dyrare, bland annat på grund av kraftigt ökade materialpriser.


Efter rapportperioden – så stora är branschtopparnas innehav

Lista Efter Q3-rapporterna har Fastighetssverige tittat närmare på hur stort innehav de verkställande direktörerna sitter på i det egna bolaget. Här är hela listan.


Ulf Wallén, vd för Acrinova.

Acrinova tar sig an Nasdaqs huvudlista

Bolag Nästa vecka flyttas Arcinova upp på Nasdaq Stockholm. Det är ett betyg på att företaget går rätt väg, menar vd:n Ulf Wallén som inte tycks oroad av den senaste tidens turbulenta aktiemarknad.


Per Nilsson, vd för John Mattson.

Vd:n om omorganisationen: "John Mattson måste skapa värden i närtid"

Bolag Omorganisationen är i full gång inom John Mattson. Under tredje kvartalet meddelade bolaget att en konsolidering skulle ske och under måndagen kom ett av de tydligaste tecknen på förändringen när bolagsledningen stöptes om. Fastighetssverige pratade med Per Nilsson, vd för John Mattson, för att få veta mer om vad omorganisationen kommer betyda för bolaget.


I en ny rapport har FOI bland annat kartlagt hur ryskt fastighetsägande i Sverige ser ut.

Nya rön: Så ser ryskt fastighetsägande ut i Sverige

Bolag När Ryssland invaderade Ukraina gav regeringen FOI i uppdrag att kartlägga ryska investeringar och ekonomiska intressen i Sverige samt titta på vilka säkerhetsrisker det kunde föra med sig. Fynden presenteras nu i en ny rapport där bland annat ett helt kapitel vigs åt ryskt ägande av fastigheter i Sverige. Fastighetssverige sammanfattar de tydligaste fynden samt de stora utmaningarna med att kartlägga ryskt fastighetsägande och projektledaren Oscar Almén berättar mer om slutsatserna.


Emil Ericsson är förbundsjurist för Mäklarsamfundet

Juristen: "Mäklarna behöver bli bättre i att upptäcka försök till penningtvätt"

Ekonomi/Finansiering Antalet rapporterade försök till penningtvätt genom fastighetsaffärer ökar menar förbundsjuristen på Mäklarsamfundet. Det behövs mer utbildning och att man jobbar mer aktivt med frågorna inom mäklarkåren, det säger Emil Ericsson som är expert på penningtvätt. Här kommer han med fyra konkreta tips på hur man kan undvika att fastigheten säljs i kriminella syften.


Uppdaterad lista: Branschens tyngsta ägare

Lista Efter den senaste rapportperioden har Fastighetssverige tittat närmare på vilka som äger mest av kapitalet i de noterade branschjättarna. Här är hela listan.


Michael Berglin, vd för Serneke och Johan Live, presschef

Misstänkt penningtvättsförsök i Karlatornet – narkotikaliga ville köpa lägenhet

Juridik Igår inleddes en rättegång i Göteborgs tingsrätt mot en narkotikaliga från Borås som ville tvätta pengar genom att bland annat köpa en lägenhet i Karlatornet, det menar åklagaren Martin Svensson i sitt åtal. Sernekes vd Michael Berglin blev vid ett tillfälle kontaktad av en av de åtalade männen som ville köpa en lägenhet i Nordens högsta byggnad.


Hans Arén, vd för Finopti.

Räntesmällen – vissa föreningar kan tvingas till 50-procentig avgiftshöjning

Ekonomi/Finansiering Våren och höstens stora räntehöjningar skapar en mycket ekonomiskt utmanande situation för bostadsrättsföreningar och dess medlemmar både i närtid och de kommande åren. Till följd av det förändrade ränteläget kommer många bostadsrättsföreningar behöva höja sina avgifter – och det är tal om kraftiga höjningar för de högst belånade enligt Hans Arén som är vd för den finansiella konsultfirman Finopti. För Fastighetssverige berättar han mer om den utmanande situationen och varför det sannolikt är ett nytt normalläge som kommer att vara i flera år.


Christina Hansson blir ny vd för Tilia Fastigheter.

Lämnar John Mattson för vd-stolen på Tilia: "Roligt att få ta ett helhetsansvar"

Bolag Tilia Fastigheter har gjort klart med en ny vd. Framöver kommer bolaget ledas av Christina Hansson som ansluter från John Mattson där hon varit förvaltningschef. För Fastighetssverige ger Christina Hansson sin syn på uppdraget, Tilias position och om hur det är att verka i noterad kontra familjeägd miljö.


Återhämtningen fortsätter – så värdefulla är bolagen på börsen

Lista Återhämtningen på börsen fortsätter för fastighetsbolagen och sektorn hade ännu en stark dag under måndagen. Fastighetssverige har gått igenom vilka som är de värdefullaste fastighetsbolagen på börsen för tillfället.


Talen som visar läget på Göteborgs kontorsmarknad

Bolag Med hjälp av Citymark Analys kan Fastighetssverige presentera exklusiva siffror om kontorsmarknaden i Göteborg. Här kan du läsa om vakansutveckling och vakanser det senaste halvåret, hyresutvecklingen jämfört med 2021 och hur kommande utbud på marknaden ser ut från årsskiftet.


Hufvudstaden siktar på att öka ytorna för kontor och handel i city genom en påbyggnad på fastigheten Orgelpipan 7.

Hufvudstaden allt närmare påbyggnad – mitt i city

Bygg/Arkitektur Bolaget siktar på att höja cityfastigheten Orgelpipan 7 med flera våningar för bland annat kontor och handel. Fastighetssverige berättar mer om planen som är nära antagande.


Oscar Lavelid tillträder som byggeneral i Stockholms stad efter årsskiftet

Byggeneralen: "Wanngård (S) kallar mig blåslampa"

Karriär Stockholm nya Byggeneral ska hålla byggtakten uppe trots den vinglande ekonomin. Oscar Lavelid är personen som fått uppdraget att från årsskiftet styra och samordna stadsutvecklingen i Stockholm. Han berättar om både ansvaret och vilken stadsdel som har den mest spännande utvecklingen att vänta.


Stockholm.

Unika talen: Så är läget på kontorsmarknaden i Stockholm

Bolag Med hjälp av Citymark Analys kan Fastighetssverige nu presentera exklusiva siffror om kontorsmarknaden i Stockholm. Här kan du läsa om vakansutveckling och vakanser det senaste halvåret, hyresutvecklingen jämfört med 2021 och hur kommande utbud på marknaden ser ut från årsskiftet.


Farah Al-Aieshy, vd för Norconsult.

Artikelserien: "Vi märker av osäkerheten i branschen"

Bolag I fjärde och sista delen av Fastighetssveriges serie om de ledande arkitektkontoren i Sverige och deras situation just nu berättar Norconsults vd Farah Al-Aieshy hur de upplever den nuvarande situationen och hur de ser på utmaningarna framöver.


Henrik Roderhult, regionchef på Newsec

"Fastigheten som är lättast att sälja är..."

Ekonomi/Finansiering Från nettoköpare till nettosäljare. Andra halvan av 2022 ändrade spelplanen, men transaktionerna fortsätter berättar Henrik Roderhult, regionchef, Värdering och Strategisk Analys på Newsec. Det som väntar är en marknad där avkastningskraven stiger. Han avslöjar också vilken slags fastighet som kommer bli lättast att sälja framöver.


Ilija Batljan, vd för SBB

Sömnlös Batljan klar med SBB:s avyttringsplan

Bolag Ilija Batljan har arbetat nära dygnet runt med att få klar den stora strukturaffär med Brookfield som presenterades under natten till onsdag, det skriver vd:n själv på Twitter. I och med försäljningen, som kan inbringa totalt 10,4 miljarder till SBB, är bolaget klara med sin avyttringsplan enligt Ilija Batljan. Här berättar han mer om det stora avtalet och vilken effekt det får på SBB:s finanser.


Krook & Tjäders vd Johan von Wachenfeldt och Liljewall Arkitekters vd Niclas Sundgren.

Artikelserie: "Tror 2023 blir ett tufft år för arkitektkontoren"

Bygg/Arkitektur Tredje delen av Fastighetssveriges serie om de ledande arkitektkontoren i Sverige och deras situation just nu. Beroende på hur långvarig lågkonjunkturen blir så kan varsel bli en åtgärd. Samtidigt som strategisk nyrekrytering ligger i korten. Svarande idag är Liljewall och Krook & Tjäder.


Lista: Blandad månad för fastighetsaktier

Lista November blev en blandad kompott för de noterade fastighetsbolagen på de största listorna. Här presenterar Fastighetssverige en lista över hur bolagen presterat på börsen under årets näst sista månad.


Anna Thuresson, näringspolitisk talesperson Fastighetsägarna

Dans med flera kavaljerer – så kan du underlätta konverteringen av fastigheter

Bygg/Arkitektur Den beskrivs om onödigt komplicerad – processen för att ställa om en fastighet från ett slag till ett annat. Det krävs rätt dokumentation, information, kommunikation och tid samtidigt som ärendet rör sig mellan handläggare, inspektör, granskning, samråd och beslut. Att göra processen smidigare är också nödvändigt i hållbarhetssynpunkt menar Anna Thuresson, näringspolitisk expert för Fastighetsägarna.


Pom & Flora öppnar café i Birkastan.

Här gör Stockholms hetaste cafékedja nästa etablering

Uthyrning Öppnar nytt på hajpade gatan.