Image
Flerbostadshus i trä, halm och lera vinner markanvisningstävling i Östra Sala Backe, Uppsala.
Flerbostadshus i trä, halm och lera vinner markanvisningstävling i Östra Sala Backe, Uppsala. Bild: Kaminsky Arkitektur

Kaminsky Arkitektur och ETC Byggentreprenad vinner markanvisningstävling i Uppsala

Bygg/Arkitektur Kaminsky Arkitektur och ETC Byggentreprenad AB vinner markanvisningstävling för bostäder med lågt klimatavtryck.
Publicerad den 16 Oktober 2023

Byggnaderna rymmer en mångfald av bostadstyper och storlekar som gör det möjligt att bo kvar i Östra Sala Backe även när boende- eller familjesituationen förändras. Ytterväggarna består av prefabricerade träregelele- ment med halmisolering och träfiberskivor. Innerväggarna, såväl bärande som icke-bärande, består av träregelväggar med träfiberisolering. Samtliga interiöra ytskikt består av lerskivor som armeras med lin och får en finish av lerputs. Lera har likt halm fuktreglerande egenskaper. Mellanbjäl- klagen består av 220 mm KL-träskivor med träfiberskivor och ett lager grus för att klara ljudkraven.
– Vi installerar så mycket solceller som möjligt – på alla tak och längs alla balkonger, och lagrar lokalt i batterier. Vi räknar med att producera dubbelt så mycket energi som husen och de boende förbrukar per år, säger Joakim Kaminsky.

Mycket fokus har även lagts på gårdsmiljön som är utformad för att vara en plats där alla, oavsett ålder, kan samlas för olika aktiviteter som främjar en socialt hållbar livsstil. Tävlingen omfattade två kvarter varav ETC Byggentreprenad AB tilldelades tomt A.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastator-toppen om krisbolagets utsatta läge

Bolag Med ett Fastator som redovisar minskat substansvärde, minskande omsättning och en ökande rörelseförlust har styrelseledamoten och tillförordnade vd:n Björn Rosengren inga svårigheter att hålla sig för skratt. Fastighetssverige fångade upp honom för att få hans syn på bolagets framtid.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige