Image

CBRE: Bristen på utbud begränsar investeringar i Norden

Sverige Den senaste undersökningen av CBRE visar att under andra kvartalet i år har de marknader som tidigare växt starkt – Tyskland, de nordiska länderna och Central- och Östeuropa – haft en nedgång i fastighetsinvesteringsaktiviteten. Ett skäl är bristen på utbud.
Publicerad den 24 Augusti 2012
Pernilla Arnrud-Melin. Bild: CBRE. Bild: CBRE
Pernilla Arnrud-Melin. Bild: CBRE.

- Bristen på attraktivt utbud orsakade en nedgång för marknadsaktiviteten i både Tyskland och de nordiska länderna under det andra kvartalet 2012, men intresset på dessa marknader är fortfarande starkt. Investerarna förblir mycket känsliga för varje marknads underliggande ekonomi och deras utsatthet för euroområdets kris, vilket gagnar de nordeuropeiska marknaderna och placerar Tyskland, de nordiska länderna och Storbritannien högst upp på investerarnas listor, säger Jonathan Hull, chef för EMEA Capital Markets på CBRE.

- Den svenska transaktionsvolymen uppgick till nästan 35 miljarder kronor för första halvåret 2012 vilket är en minskning med 28 procent jämfört med första halvåret 2011. Trots detta har prime yielden för kontor i Stockholm sjunkit under andra kvartalet och ligger nu på 4,5 procent. Vi ser att efterfrågan på bra objekt är stark vilket inte minst några av de senaste försäljningarna av centrala objekt i Stockholm visar. I en av de senaste stora försäljningarna i Stockholm bedömer att vi att yielden hamnade på strax under 4,5 procent, säger Pernilla Arnrud-Melin, ansvarig för research på CBRE i Sverige.

Den kommersiella fastighetsinvesteringsaktiviteten steg betydligt i Storbritannien och Frankrike under det andra kvartalet 2012, jämfört med både det första kvartalet 2012 och det andra kvartalet 2011, eftersom investerarna letade efter de mest likvida marknaderna i en tid med ytterligare ekonomisk osäkerhet.

Investeringsomsättningen på den europeiska kommersiella fastighetsmarknaden hade en ytterligare liten nedgång under det andra kvartalet 2012 när den föll till 24 miljarder euro från 27 miljarder euro under det första kvartalet. Fallet på precis tre procent kvartalsvis kommer trots en fördjupad ekonomisk oro i euroområdet och återspeglar att attraktiva fastigheter ses som en skyddad zon i en tid med ökad osäkerhet.

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

De investerade mest i det egna beståndet under 2023

Lista Fastighetssverige listar nu vilka noterade bolag som investerade mest i sina fastigheter under föregående år.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige