Image
Riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken går gradvis fram med sänkningar: "Rymmer ganska många olika hastigheter"

Ekonomi/Finansiering Riksbanken valde som väntat att sänka styrräntan med 25 punkter till 3,50 procent, men en hel del röster har höjts för om sänkningen inte istället borde ha varit 50 punkter när inflationen är låg och konjunkturen svag. Riksbankschefen Erik Thedéen förklarar sänkningen som grundar sig i ett resonemang om begreppet gradvis, där det har gått från att vara någon enstaka sänkning till att vara flera sänkningar.


Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på 3,75 procent. I sin penningpolitiska rapport upprepar de uppmaningen till fastighetsbolagen att fortsätta stärka sina balansräkningar.

Riksbanken upprepar uppmaningen till fastighetsbolagen

Ekonomi/Finansiering Enligt riksbankschefen Erik Thedéen befinner vi oss nu i en ny fas i penningpolitiken där inflationen har sjunkit tillbaka och närmat sig målet och där Riksbanken ser fortsatta lättnader framför sig. Samtidigt upprepar Riksbanken sin uppmaning till fastighetsbolagen att fortsätta stärka sina balansräkningar.


Michael Johansson är analytiker på Arctic Securities.

Analytikerns spaning: Segmentet med störst uppsida när räntan sänks

Ekonomi/Finansiering Indikationen från Riksbanken är att en första räntesänkning kan ske i maj eller juni, något som bekräftas av det senaste mötesprotokollet som släpptes i torsdags förra veckan. För Fastighetssverige ger Arctic Securities analytiker Michael Johansson en framåtblickande analys av påverkan på fastighetssektorn och vilket pressat segment som åtnjuter störst uppsida av att räntan börjar sänkas.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken: "Fortsatta frågetecken kring vissa fastighetsbolag"

Ekonomi/Finansiering Risken för att inflationen ska bita sig fast har minskat och det finns en cirka 50 procentig sannolikhet för att Riksbanken ska sänka styrräntan i maj, det sade riksbankschef Erik Thedéen bland annat under en pressträff på onsdagen efter att Riksbanken publicerat sitt räntebesked och en ny penningpolitisk rapport. Där skriver Riksbanken även att det fortsatt finns frågetecken kring hur vissa fastighetsbolag klarar av att hantera nuvarande räntenivåer, samt hur deras hyresintäkter utvecklas till följd av den svaga ekonomiska aktiviteten.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Signalen som kan innebära lättnad för bygg- och fastighetsbolagen

Ekonomi/Finansiering Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på fyra procent, men i sitt senaste penningpolitiska beslut öppnar man för först gången upp för möjligheten att det kan komma en första räntesänkning under första halvåret.
– Om den gynnsamma utvecklingen består är det inte uteslutet att räntan sänks under första halvåret 2024, säger riksbankschefen Erik Thedéen.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Thedéen följer FI och trycker på fastighetsbolagen om skuldsättningen

Ekonomi/Finansiering Tidigare i veckan skrev Fastighetssverige om att Finansinspektionen vill se fastighetsbolagen göra mer för att minska sin skuldsättning – under fredagen ekade Riksbankschefen Erik Thedéen den uppmaningen under Moody´s fastighetskonferens i Stockholm.
"Att Riksbanken nyligen beslutade att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent ska inte tolkas som att inflationsriskerna är borta och att räntorna kommer att sjunka snabbt", sade han bland annat under konferensen.


Fastighetsbranschen, i synnerhet bostadsmarknaden, har det tuffaste läget sedan 90-talskrisen.

Sverige i recession – bostadsbyggandet är orsaken

Ekonomi/Finansiering Efter att SCB under onsdagen presenterat sina siffror för den svenska tillväxten så stod det klart att vi nu är i en teknisk recession. Robert Boije, chefsekonom på SBAB, och Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, kommenterar vad det innebär, hur det påverkar Riksbankens beslut framåt och hur det påverkas av bostadsbyggandet.


Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken och Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank

Analytikerna om räntebeskedet: “Hade helst sett en höjning"

Ekonomi/Finansiering Igår, torsdag, meddelade Riksbanken att de lämnar styrräntan oförändrad. Likaså räntebana framåt. Även om riksbankschefen lämnade det öppet för en ytterligare höjning nästa år är mångas bedömning nu att räntetoppen är nådd. Fastighetssverige vände sig till två av Sveriges mest kunniga experter för höra deras analys av beskedet och när vi kan se första räntesänkningen.


Riksbankschefen Erik Thedéen när han besökte Västsvenska Handelskammaren.

Thedéen: "Räntan är ett trubbigt vapen som slår mot fastighetsbolagen"

Ekonomi/Finansiering Penningpolitiken ska vara fortsatt stam och ytterligare höjningar kan komma. Samtidigt kan riksbankschefen konstatera att räntetoppen börjar närma sig. Beslutet om att hålla styrräntan oförändrad på fyra procent menar Erik Thedéen är välavvägt och samtidigt grundat i bland annat det något kallare arbetsmarknaden. Han menar också att nedgången i BNP i år och 2024 beror på nedgången i bygginvesteringar.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Ekonomi/Finansiering Inflationen är fortsatt för hög och det kvarstår risker för att den inte ska fortsätta sjunka tillräckligt snabbt och stabiliseras vid målet. Men inflationen har sjunkit och inflationstrycket har dämpats tydligt. Direktionen har beslutat att lämna styrräntan oförändrad på fyra procent. Direktionen bedömer att penningpolitiken behöver vara åtstramande och har beredskap att höja styrräntan ytterligare om inflationsutsikterna försämras.


Riksbanken: Fastighetsbolagen vidtar åtgärder men behöver göra mer

Ekonomi/Finansiering I Riksbankens protokoll från det penningpolitiska mötet den 20 september kommenterar direktionen och Erik Thedéen läget i den kommersiella fastighetssektorn. Riksbankschefen ser riskerna i fastighetssektorn som hanterliga, förutsatt att inflationen kommer ned till inflationsmålet i linje med Riksbankens prognos samt att den ekonomiska utvecklingen i stort stabiliseras.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken om tudelningen inom kommersiella fastigheter

Bolag Riksbankens räntebana indikerar med relativt hög sannolikhet att de kommer behöva höja räntan en gång till och att penningpolitiken behöver vara åtstramande under en lång tid, det meddelade riksbankschefen Erik Thedéen under en pressträff efter det att styrräntan höjts till fyra procent. Samtidigt förklarade han att räntebanan är mer ett Taffelberg än ett Matterhorn, vilket indikerar en platå som räntan kommer landa på framöver.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Thedéen: "Kan inte chansa med inflationen bara för fastighetssektorns skull"

Ekonomi/Finansiering Det var en allvarsam Erik Thedéen som presenterade tankarna och prognoserna bakom Riksbankens senaste räntehöjning under torsdagen. Inflationen sjunker fortfarande alldeles för långsamt och den nya räntebanan indikerar nu att styrräntan kommer att toppa kring 4 procent för att sedan ligga kvar där i över två års tid. För fastighetssektorns del ekade riksbankschefen budskapet om att bolagens skulder måste ner.


Riksbankschefen Erik Thedéen är tydlig med att skuldsättningen måste ner hos de kommersiella fastighetsbolagen.

Thedéens supertydliga budskap till bolagen: "Skuldsättningen måste ner – punkt"

Ekonomi/Finansiering Enligt Riksbanken finns det flera sårbarheter som nu medför utmaningar i det svenska finansiella systemet och där lyfter Riksbanken framför allt fram de högt skuldsatta fastighetsbolagen och bankernas stora exponering mot sektorn. Under en pressträff på torsdagen var riksbankschefen Erik Thedéen supertydlig i sitt budskap till de kommersiella fastighetsbolagen: "Som grupp är fastighetsbolagen för högt skuldsatta – punkt. Som grupp måste den skulden minska." Han bekräftade även att Riksbanken följer utvecklingen kring SBB väldigt noga.


Erik Thedéen, Riksbankschef.

Riksbankschefen: "Räntehöjningarna biter inte"

Ekonomi/Finansiering Riksbankschef Erik Thedéen är orolig för att inflationen i Sverige ska bita sig fast. Hushållen verkar inte tro på centralbankens budskap om räntan och det kan tvinga honom att höja räntan mer. Det framkommer i en intervju med Svenska Dagbladet som nyhetsbyrån Direkt har sammanfattat.


Riksbanken höjer räntan med ytterligare 50 punkter, till 3,5 procent. I sin penningpolitiska rapport ger de en lägesbild över fastighets- och bostadssektorns framtidsutsikter och utmaningar.

Så ser Riksbanken på fastighets- och bostadssektorn framöver

Ekonomi/Finansiering För sjätte gången i rad har Riksbanken beslutat att höja styrräntan, den här gången från 3 till 3,5 procent. Det som vägde över enligt riksbankschefen Erik Thedéen är att inflationen fortsatt överraskar åt det negativa hållet. I den penningpolitiska rapporten framgår det att ränteskillnaderna på fastighetsföretagens obligationer har minskat från sina allra högsta nivåer i oktober 2022. Under 2023 och 2024 väntar sig Riksbanken att bostadsbyggandet fortsätter att sjunka tydligt och tynga svensk BNP.


Riksbankschefen Erik Thedéen när han besökte Västsvenska Handelskammaren.

Thedéen: "Jag vet inte om fastighetsbolagen lyssnat till varningarna"

Ekonomi/Finansiering Visserligen har Riksbanken gång på gång varnat för fastighetsbolagens höga belåning. Huruvida bolagen har lyssnat till myndigheten låter Riksbankchefen Erik Thedéen vara osagt, men allt talar för att läget hade kunnat vara värre. Det säger han till Fastighetssverige i samband med att han under tisdagen gästade Göteborg och Västsvenska Handelskammaren.


Erik Thedéen, Riksbankschef.

Riksbanken: Räntan väntas ligga över tre procent till 2026

Ekonomi/Finansiering Under torsdagen höjde Riksbanken styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,0 procent och flaggade samtidigt för att den sannolikt kommer att höjas ytterligare under våren. Därefter visar prognosen att räntebanan väntas ligga platt till första kvartalet 2026.


Riksbankschefen Erik Thedéen.

Thedéen: Hög inflation och stigande räntor testar motståndskraften

Ekonomi/Finansiering Efter många år med låg inflation och mycket låga räntor, stigande tillgångspriser och allt högre skuldsättning är det osäkert hur ekonomins aktörer kan hantera en snabb uppgång i inflation och räntor. Det sade riksbankschef Erik Thedéen när han deltog i finansutskottets öppna utfrågning om finansiell stabilitet.


Erik Thedéen, generaldirektör på Finansinspektionen.

FI:s Thedéen: Fastighetssektorn i ett skede där motståndskraften prövas

Ekonomi/Finansiering Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen kommenterade i ett anförande på måndagen läget för den finansiella stabiliteteten, och pekade bland annat ut fastighetssektorn som särskild hårt prövad av den höga inflationen, stigande räntor och oron för en lågkonjunktur.