Utredare föreslår att Sveriges
största fastighetsägare avvecklas
Bolag
Regeringens utredare Sten Olsson föreslår att Fortifikationsverket, med anor från 1600-talet, läggs ner och att beståndet förs över till andra myndigheter och bolag.
Publicerad den 7 April 2011
Med 380 000 hektar mark (varav 100 000 hektar skog), 7 600 byggnader, varav 300 statliga byggnadsminnen, 6 100 försvarsanläggningar, elva flygfält och 350 mil väg kan Fortifikationsverket sägas vara Sveriges största fastighetsägare.
Nu föreslår regeringens utredare Sten Olsson att beståndet delas upp på flera aktörer.
Föreslaget innebär att:
• De fastigheter som Försvarsmakten hyr idag fördelas så att det öppna beståndet (med flygplatser, hamnar, ledningsplatser, specialbyggnader och kontorslokaler mm) läggs samman i bolag tillsammans med Specialfastigheter.
• Det slutna – hemliga – beståndet överförs till Försvarsmakten.
• Alla statliga byggnadsminnen (SBM) – cirka 300 byggnader – överförs till Statens Fastighetsverk.
• Försvarsmakten kommer också att uppmanas att gå igenom sitt fastighetsbehov för att snabbt kunna avveckla de fastigheter som det inte finns behov av.
Någon tidsplan för ett eventuellt genomförande av förslaget kunde inte utredaren lämna.
Fortifikationsverket ska nu gå igenom utredarens förslag, analysera innehållet och titta på konsekvenser.
– Fortifikationsverket kommer bland annat att titta på vad staten vinner på utredningens förslag, säger Fortifikationsverkets generaldirektör Lena Jönsson. Vi ska analysera om det är bra för Fortifikationsverkets kunder och vi måste också se på förslaget utifrån skydd och säkerhet i både militärt och civilt hänseende.
Relaterade artiklar
Ämnen
Bolag
Fortifikationsverket
Lena Jönsson
Specialfastigheter
Statens Fastighetsverk
Sten Olsson
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.