Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden kommer att passera 400 miljarder kronor (43 miljarder euro) under 2016, visar nya siffror från fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners. Det är en ökning på åtta procent från 2015 och den högsta nivån som någonsin noterats.
– Norden utgör nu uppemot 20 procent av hela den europeiska fastighetsmarknaden. Mer än sex procent av alla fastigheter omsätts varje år, vilket troligtvis gör det till den mest likvida regionen i hela Europa, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.
Ökningen beror framförallt på den svenska marknaden där transaktionsvolymen förväntas överstiga 210 miljarder kronor (22,2 miljarder euro) under 2016. Det är hela 42 procent högre än förra året och det tidigare rekordet från 2007 slås därmed med råge. Transaktionsvolymerna i Finland och Danmark ökar också markant, medan aktiviteten i Norge sjunker från höga nivåer i fjol. Norge är dock fortsatt den näst största fastighetsmarknaden i Norden efter Sverige.
Den största sektorn under 2016 är bostäder som står för 29 procent av transaktionsvolymen i Norden, tätt följt av kontor som står för 27 procent, och handel som står för 18 procent. Storleken på den genomsnittliga transaktionen ökar till cirka 46 miljoner euro, från 43 miljoner euro förra året.
– Bostäder är definitivt den hetaste sektorn i år, vilket reflekterar den underliggande marknaden med stor bostadsbrist och stigande priser. Segmentet har också blivit bredare med gott om köpare på exempelvis miljonprogramsbostäder samt renoverings- och konverteringsprojekt, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner at Pangea Property Partners.
De största nettoköparna under 2016 är noterade fastighetsbolag och institutioner, precis som de senaste åren, medan fastighetsfonder är stora nettosäljare. Privata fastighetsbolag och offentlig sektor, bland annat svenska kommuner, är också nettosäljare. Andelen utländska köpare i Norden har minskat till 23 procent, från 36 procent förra året.
– Vi ser fortfarande ett stort intresse från utländska investerare, framförallt på större portföljer, men konkurrensen har hårdnat. Det finns många starka inhemska köpare och avkastningskraven har sjunkit i nästan alla sektorer, fortsätter Mikael Söderlundh.
Det största kapitalinflödet till den nordiska fastighetsmarknaden under 2016 kommer från USA, Tyskland, Schweiz och Storbritannien. Finland är den mest populära marknaden med över 50 procent utländska köpare i år. Andelen i Sverige ligger på 17 procent.
Transaktioner Efter att sista dagarna inför julledigheten avslutats med miljardaffärer från bland andra Cibus och AMF Fastigheter fortsatte det höga tempot även under helgerna. När julen i dag på tjugondag Knut dansar ut tar Fastighetssverige en titt på affärerna som gjordes under julhelgerna.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.