– Efter ett par utmanande år har trycket lättat på fastighetssektorn. Med lägre ränteläge har risksentimentet förbättrats betydligt i marknaden, samtidigt som fastighetsbolagens nyckeltal har stabiliserats, säger Mattias Persson, chefekonom på Swedbank.
Svenska banker har hög exponering mot kommersiella fastigheter sett ur ett internationellt perspektiv. Tack vare mycket god kreditkvalitet, starka kapitalpositioner och god lönsamhet kan de absorbera eventuella kreditförluster som kan uppstå i sektorn.
– Svenska banker har bland de lägsta kreditförlusterna i Europa och de är också bland de banker som har högst lönsamhet, vilket innebär att de har buffertar för potentiella förluster, säger Mattias Persson.
Svensk ekonomi väntas återhämta sig under 2025 och 2026, vilket också kommer gynna de kommersiella fastighetsbolagen. Det finns dock en oro att konsumtionen – som väntas driva tillväxten i Sverige – inte ska ta fart, om hushållen fortsätter att vara återhållsamma även när köpkraften stärkts framöver.
– I väntan på att ekonomin ska ta fart finns det alltjämt vissa sårbarheter. Det gäller bland annat äldre kontorsfastigheter i sämre lägen och handelsfastigheter om uppsvinget i konsumtionen dröjer, säger Mattias Persson.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.