Image
SLP köper i Backa.
SLP köper i Backa. Bild: SLP

SLP premiärköper i Göteborg

Transaktioner I och med förvärvet genomför SLP, som bildades för fem år sedan, sin sextionde transaktion, vilket medför att portföljen nu består av 100 logistikfastigheter, en totalyta av cirka en miljon kvadratmeter till ett värde om cirka tio miljarder kronor. Förvärvet är en så kallad "sale and lease back-affär".
Publicerad den 21 Mars 2024

– Vår tillväxtsresa fortsätter med oförminskad takt, och innebär att vi vid sidan av vår organiska tillväxt förvärvat i genomsnitt en fastighet per månad sedan grundandet av bolaget 2019. Vidare är det glädjande att vi nu genomför vårt första förvärv i Göteborg. Den aktuella fastigheten är en förädlingsbar logistikfastighet anpassad för så kallad "last-mile" kyl- och fryslagerhållning, ett område där vi ser ökad efterfrågan, säger Tommy Åstrand, vd på SLP.

Fastigheten Backa 29:14 har en totalyta om cirka 20 700 kvadratmeter och en uthyrningsbar yta om cirka 6 700 kvadratmeter, vilket innebär möjlighet till ytterligare byggnation. Området Backa är en väletablerad logistikhub och har en strategiskt mycket bra placering nära E6:an. Hyresavtalet, som är fullt indexerat, är tecknat med Aroma Frukt & Grönt AB, ett bolag inom Sjöson-koncernen, och löper drygt 6,5 år med ett årligt hyresvärde om 8,2 miljoner kronor. På fastigheten finns möjlighet att investera i energiprojekt som solceller. Överenskommet fastighetsvärde uppgår till 99 miljoner kronor och transaktionen finansieras med egna medel.

Sedan SLP bildades har bolaget arbetat intensivt med hållbarhet. En tydlig förflyttning har gjorts genom att ställa om äldre, icke-energieffektiva fastigheter till hållbara miljöcertifierade fastigheter med låg energiförbrukning. SLP investerar bland annat i lokalt producerad solenergi på fastigheternas tak och den installerade effekten i solcellsanläggningar uppgår till cirka 15 MWp. Som ett resultat av ett integrerat hållbarhetsarbete utgör andelen hållbar finansiering, genom så kallade hållbara lån, idag drygt 50 procent.
– På SLP arbetar vi med hållbarhet som en integrerad del av vår affärsmodell i det dagliga arbetet. Vi börjar se en koppling mellan hållbara logistikfastigheter och ökad efterfrågan och därmed ett värdeskapande för såväl samhället i stort som för våra hyresgäster och aktieägare, säger Tommy Åstrand, vd på SLP.

Croisette har varit Sjösons rådgivare vid försäljningen.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Swedish Logistic Property på Branschguiden

Swedish Logistic Property äger, bygger och utvecklar fastigheter med inriktning på lager, logistik och industri.

I nära samarbete med Hyresgäster skapas effektiva och anpassade lokaler utifrån verksamheters behov och önskemål, där vi strävar efter att vara en partner som kan bidra till våra Hyresgästers utveckling och framgång.

Genom att regelbundet arbeta med att modernisera och effektivisera våra fastigheter så spar vi energi, sänker driftkostnader och givetvis värnar om vår miljö.

Med erfarenhet av fastigheter och affärer i olika bolag, ett stort kontaktnät...

Läs mer om Swedish Logistic Property på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige