Slättös nya fond genomför sina första transaktioner och skapar en svensk startportfölj innefattande bostäder, vård, förskola och kommersiella fastigheter. Cirka 55 procent av portföljen består av bostäder, drygt 10 procent av samhällsfastigheter och knappt 35 procent av logistik- och industrifastigheter.
Som en del av startportföljen bildar Slättö Core+ ett joint venture med Magnolia Bostad. Det gemensamt ägda bolaget ska utveckla bostäder och samhällsfastigheter. Magnolia bär huvudansvaret för produktion- och utvecklingsrisk inom ramen för det nybildade JV-bolaget som initialt förväntas omfatta upp till 800 bostäder.
De fyra fastigheterna från Magnolia Bostad är belägna i Örebro, Eskilstuna, Östersund och Luleå.
Samtliga fastigheter kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver och flera av fastigheterna kommer att uppföras som trähus. Samtliga boenden kommer att upplåtas med hyresrätt, förutom ett vårdboende om cirka 80 lägenheter i Östersund som hyrs av kommunen på ett långt avtal. För projektet i Luleå har investeringsstöd erhållits och ett projekt inväntar beslut om investeringsstöd. Investeringsstöd innebär att hyresnivåerna (normhyran) endast uppgår till 1 450 kronor per kvadratmeter.
– Vi har sedan tidigare ett mycket bra samarbete med Slättö. Nu tar vi detta ett steg till genom ett gemensamt ägt bolag som skall utveckla attraktiva bostäder och samhällsfastigheter med en tydlig hållbarhetsprofil i svenska tillväxtorter, säger Fredrik Lidjan, vd på Magnolia Bostad.
Joint venture-bolaget, som ägs 50/50, kommer successivt att tillträda projekten när bygglov och vissa andra villkor är uppfyllda. Merparten av bostäderna kommer att färdigställas under perioden 2021–2022. Magnolia Bostad kommer att ha huvudansvaret för att utveckla och driva projekten och kommer för detta att erhålla löpande ersättning.
Ambitionen med JV-bolaget är att detta ska genomföra ytterligare förvärv över tid.
Wigge & Partners har varit legal rådgivare till Magnolia Bostad.
– Vi har genomfört att antal projekt tillsammans med Magnolia inom ramen för andra fondstrategier och har kommit att hitta bra former för samarbete. Ett JV-bolag känns som en naturlig fortsättning på ett framgångsrikt samarbete, kommenterar Slättös investeringschef, Erik Dansbo.
Den kommersiella portföljen omfattar sju industri- och logistikfastigheter med tyngdpunkt på logistik. Flera av byggnaderna är nyproducerade och genomsnittlig hyresduration är över nio år. Sammantaget omfattar den kommersiella portföljen över 30 000 kvadratmeter LOA.
– Bostadsaffären är av den typ som Slättö tidigare byggt ett starkt track record inom. Jag är särskilt positiv till att flera av projekten omfattas av investeringsstöd vilket skapar rimliga hyror och kvadratmeterpriser. Vad gäller logistikportföljen anser jag den vara en utmärkt diversifiering som samtidigt ger ett starkt och uthålligt kassaflöde. Nu jobbar vi vidare för att hitta flera affärer, säger Fredrik Eliasson, fondchef Slättö Core+.
Wistrand och Roschier har agerat legala rådgivare till Slättö i transaktionerna.
Wigge & Partners is a partnership founded by five senior lawyers in January 2015. Together, the founding partners enjoy considerable experience in complex legal transactions and an extensive international network.
We believe that our experience-driven approach creates genuine added value for our clients. A key factor is a small team approach with a senior lawyer taking a hands-on role in every single matter for our clients.
Working closely with leading specialist lawyers in our network, we are able to provide clients with the best advise on all corporate legal issues, from intellectual p...
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av LEDVANCE
Bygg/Arkitektur Den svenska padelhajpen gick upp som en sol och ner som en pannkaka. Kvar står nu tomma hallar runtom i Sverige som väntar på att stöpas om till något annat. I Göteborg tas nu första steget i att förvandla överblivna hallar till välkomna tillskott till idrottsrörelsen när padel byts till tennis vid Delsjön. Karl Ljunggren, vd för L2 Fastigheter och ordförande i Göteborgs Tenniscenter, berättar för Fastighetssverige om arbetet med att ställa om lokalen, om satsningen och behovet den möter, om tidigare storspelaren Magnus Gustafssons roll i arbetet och hur man hoppas kunna inspirera andra att bidra till att övergivna padelhallar fortsätter användas till idrottsverksamhet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.