Plazagruppen består nu av sex företag, som den 1 juni flyttar in i gemensamma lokaler på Östra Hamngatan i Göteborg.
- Man kan säga att Plazagruppen är ett nätverk av fristående bolag, där det finns ägarkopplingar mellan vissa av oss, men inte mellan alla, berättar Carl Petre från Grandab Management.
De sex företagen är:
# Göteborgs Lokallots AB (uthyrning av kommersiella lokaler, utveckling).
# Swedbank Kommersiella Fastigheter AB (transaktioner).
# Grandab Management AB (strategi, förvaltning, projektledning, utveckling, egna investeringar).
# Bryggan Fastighetsekonomi KB (värdering).
# Resultat Projektledning AB (helhet kring företagsflyttar).
# Swedbank företagsförmedling AB (förmedlar företag).
Namnet Plazagruppen kommer av att man kommer att hålla till i det gamla Plazahuset – där biografen Plaza en gång fanns – där man hyr tre våningsplan, sammanlagt 580 kvadratmeter, av Kungsleden.
- En fastighetsägare som behöver hjälp med att utveckla, hyra ut och slutligen sälja sin fastighet kan få de bästa i Göteborg att utföra detta som ett team och dessutom få allt på samma faktura. Samtidigt kan kunder som anlitar något av bolagen för en tjänst givetvis fortfarande faktureras av respektive bolag, säger Carl Petre.
- Med sammanlagt 23 konsulter blir vi i princip det största fastighetskonsultbolaget i Göteborg.
Sven Fraenkel, vd på Göteborgs Lokallots, har varit drivande i bildandet av Plazagruppen. Sedan tidigare har Lokallots haft ett samarbete med Bryggan och Resultat, och i höstas köpte Lokallots in sig i Swedbank Kommersiella Fastigheter. Att Grandab nu har kommit med och att Plazagruppen har bildats är nästa steg i den utvecklingen.
- Jag har länge haft tankar på ett stort lokalt fastighetshus och nu är förutsättningarna de rätta för att kunna förverkliga detta fullt ut. Det känns väldigt bra, säger Sven Fraenkel.
Och det finns fortfarande plats för fler aktörer inom Plazagruppen.
- Vi har några platser kvar, kanske för företag inom juridik eller revision, säger Sven Fraenkel.
Bygg/Arkitektur Från politikens håll så har man tagit ett större grepp om vikten av kultur i stadsutvecklingen. Under mandatperioden har det rödgröna styret i Göteborg uttalat ett mål om att just möjliggöra det och Pär Johansson (S), ordförande kulturnämnden i Göteborgs stad, säger att man inte längre kan se kulturen som ett komplement till stadsutvecklingen utan som en grundförutsättning. Därmed kräver det även en dialog mellan fastighetsägare och staden.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.