Image

Savills: transaktionstakten saktar in

Sverige Totalt omsattes fastigheter till ett värde om 25 miljarder under årets första kvartal, vilket motsvarar en ökning om cirka 18 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Trots den höga transaktionsvolymen så kan en nedgång i transaktionsintensiteten skönjas i och med att antalet transaktioner har fallit med 40 procent jämför med motsvarande period föregående år. Det visar den senaste rapporten från Savills.
Publicerad den 3 April 2012

Den höga transaktionsvolymen kan till stor del förklaras av ett antal större portfölj- eller strukturaffärer som slutfördes under det första kvartalet, där Klöverns uppköp av Dagon är den största men även försäljningarna som Stockholms allmännyttiga bolag har genomfört representerar betydande volymer.

Den förnyade turbulensen på finansmarknaderna som startade under sommaren 2011 centrerade kring de statsfinansiella problemen i södra Europa har gett betydande genomslag på den svenska fastighetsmarknaden i form av tilltagande problem att erhålla bankfinansiering vid fastighetsförvärv. Såväl investerare som finansiärer fokuserar i dagsläget på primefastigheter där riskerna bedöms vara lägre. Den minskade riskviljan kombinerat med en försvårad finansieringssituation kan sannolikt leda till större skillnad i avkastningskrav mellan primefastigheter och sekundära fastigheter.

Trots att indikationer finns på att marknaden har saktat in något så är intresset för fastighetsinvesteringar mycket starkt från såväl inhemska investerare som utländska aktörer. Bostäder och publika fastigheter är fortsatt mycket attraktiva på grund av de uppfattas som lågriskfastigheter, men intresset är även starkt för kommersiella fastigheter och inte minst avseende de mest attraktiva objekten.

Ämnen

Savills Sweden AB på Branschguiden

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39 000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen. I Sverige tillhandahåller Savills bred expertis till både lokala och internationella kunder. Vi erbjuder rådgivning inom fastighetstransaktioner, värdering, analys, uthyrning, hyresgästrådgivning, fastighetsförvaltning, fastighetsservice samt projekt.

Läs mer på savills.se

Läs mer om Savills Sweden AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige